HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2015.05.07. 09:51 szintézis

Így mentsük meg az anya nélkül maradt újszülött kismacskákat

Címkék: állat macska

Gyors összefoglaló a jobb érzésű állatbarátoknak, akik el szeretnék kerülni, hogy tétlenségük életekbe kerüljön.

 

Megérkezet a tavasz, ilyenkor a virágok mellett sok bokor alját benépesítik az újszülött kismacskák. Sajnálatos okokból gyakran magukra maradnak a picik. Vagy az anyjuk sodródik el mellőlük, vagy a felelőtlen gazdák szabadulnak meg az új generációtól.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsik hiába sírnak, az anya cica nem jelentkezik értük huzamosabb ideje, vagy egyértelműen magukra lettek hagyva (pl: kis dobozban kihelyezve az út szélére), akkor egyetlen lehetősége van a magát jó embernek tartó olvasónak: gondoskodni a kis árvákról.

Meg lehet próbálni egy éppen szoptató anyacicának örökbeadni a talált állatkát. Azonban szem előtt kell tartani, hogy egy anyacica sem bír el 5-6 kicsinél többet. Arra is ügyelnünk kell, hogy ne legyen nagy méretkülönbség a saját és a befogadott csecsemő között, nehogy kiszoruljon az ételosztásból az újonc.

A piciknek három dologra van legfőként szükségük: melegre, ételre és tisztaságra. Ezeket nagyon egyszerűen biztosíthatjuk számukra, ha nem találunk megfelelő anyacicát a gondozására. Amennyiben sikerrel járunk és életben maradnak, felcseperednek a kiscicák, akkor nagyon ragaszkodó, szerető társakra teszünk szert. Mindenféleképpen megéri belevágni.

 kupac2.jpg

2013.11.12. 18:03 antitézis

Mesekazán

Avagy: hogyan gyújtsuk fel a szobánkat könnyen, feleslegesen?

A napokban a közösségi oldalakon, e-mail lánclevelekben terjedni kezdett egy álhír, miszerint egy házilag, virágcserépből barkácsolható szerkezet néhány mécses/gyertya segítségével be tudja fűteni (részben vagy egészben) a lakást. Ez az elmélet nem újkeletű. Néhány éve már láttam valamelyik nívótlan, ismeretterjesztőnek beállított délutáni celebműsor riportjában, hogy valami színész-féle egy szál gyertyával fűti a lakását, és mégsem megy 14-15 fok alá a hőmérséklet a lakásban. Aminek gondolom, hogy a szomszédok rendkívül örülnek, mert bizony ők fűtik fel ennyire az ő lakását is, nem az az egy szem gyertya!

batman robin üres.jpg

2013.10.22. 20:06 antitézis

Dr. Zacher Gábor: „A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig”

Címkék: biztonság tudomány egészség élménybeszámoló tudatos tévhitek

 

Örömmel hallottam a Pest megyei Albertirsáról, a kiváló focihimnusz városáról, hogy 2013. október 11-én Dr. Zacher Gábor toxikológus látogatja meg, és előadást is tart. Őt mindenki szereti és tiszteli, még annak ellenére is, hogy ő köntörfalazás nélkül megmondja, ha valami marhaság, pl.: tisztítókúrák, csodagépek, esetleg a túlzott félelem a koffeintől. [1] Így elhatároztam, hogy ellátogatok a településre és megnézem az előadást.

Kellemes meglepetésként hatott, hogy a nagy érdeklődés hatására egy az eredetinél sokkal nagyobb terembe helyezték át az előadás helyszínét. Az előadás kezdete előtt néhány perccel érkeztünk, és rögtön a számítógépével foglalatoskodó Dr. Zacher Gáborhoz léptem. Megkértem, hogy dedikálja számomra a kiváló könyvét [2], amelyet nagyon szívélyesen meg is tett, miközben egyáltalán nem éreztette velem, hogy zavarnám az előkészületekben. Az érdeklődők közben néhány perc alatt teljesen megtöltötték a hatalmas színháztermet, így én is helyet foglaltam. Ez után olvastam el a könyv belső borítójára frissen bekerült ajánlást, amelyet a „Való Világból” küldött a szerző. Ez nem véletlen, hiszen könyvében írja, hogy az osztályukon egy korábbi Való Világ plakát került kihelyezésre, hogy felhívja a figyelmet, az az igazi való világ, ami náluk látható. A könyvet egyébiránt mindenkinek ajánlom, egyszerre humoros, szívfacsaró, szívmelengető és hasznos.

2012.09.20. 18:34 antitézis

Könyvajánló: Terror a családban – A feleségbántalmazás és a jog (írta: Morvai Krisztina)

Címkék: biztonság egészség otthon tudatos

A most bemutatni kívánt könyv felvázolja a családon belüli erőszak természetrajzát, segítséget nyújt azoknak, akik fel szeretnék venni, vagy akár hivatalból fel kell venniük a harcot ellene, valamint támaszt nyújthat azoknak, akik szabadulnának bántalmazójuktól.

terroracsaladban.jpg

Az elmúlt hetekben felkapott téma lett a családon belüli erőszak, és várhatóan a Büntető Törvénykönyvben (Btk.) önálló bűncselekményként is szerepelni fog. Véleményem szerint nagyon helyesen! Köszönhető mindez annak, hogy szerencsére(!?) Magyarország és ezen belül a Parlament is tele van Európában vállalhatatlan butaságokat hajtogató fajankókkal. Ráadásul ők néha elég hangosak ahhoz, hogy közfelháborodást keltsenek, aminek következtében a kormánynak eredeti szándékával ellentétesen végül engednie kellett a népi kezdeményezésnek. [1]

2012.08.26. 18:20 antitézis

Szója: Csodaétel vagy méreg?

A szójáról régóta hallunk, sokszor és sokfélét. Az egészségtudatos fogyasztók között vannak, akik rajonganak érte, és vannak olyanok is, akik elutasítják a belőle készült termékeket.  A fogyasztói között főleg azok közül kerülnek ki, akik kerülik az állati eredetű termékeket, és a fehérjepótlás végett választják a szója- „liszt”, „tej” , „túró”, „vaj” vagy „sajt” jellegű készítményeket.  A szóját nem fogyasztó és vegetáriánus étrenden élők egy részének ugyan szüksége lenne erre a fehérjeforrásra is, de úgy vélik, hogy az egészségre káros hatású anyagokat tartalmaz, ezért lemondanak róla. Nagyon érdekes, hogy a szójának sok kedvező hatást tulajdonítanak a rajongói, és ugyanakkor sok káros hatást az ellenzői, a tudomány azonban egyik szélsőséges álláspontot sem támasztotta még alá. Fel van tehát adva a lecke a (valódi) szakembereknek, hogy kiderítsék és közzétegyék az igazságot!

2012.07.02. 16:43 antitézis

Gyümölcsök és zöldségek

Címkék: egészség vitaminok élelmiszer antioxidánsok

 

A természet csodaszerei vagy „csupán” a mindennapi életünk fontos kiegészítői?

Mik ezek, mire jók, mit tudnak?

 

Évek óta halljuk, hogy együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, és legtöbbünk egyet is ért ezzel a felhívással, javasolja is másoknak (gyerekeknek, betegeknek). Sokan viszont ennek ellenére ők maguk is elmismásolják a „növény-fogyasztást”. Vagy lustaságból, hiszen rendszeresen kéne frisset venni, macerás megmosni, meghámozni, gyorsan tönkremegy, stb. Vagy, mert egyszerűen jobban ízlik az intenzívebb ízű, mondjuk édesebb, sósabb, zsírosabb többi ételfajta. Ez mondhatnánk természetes is, hiszen az édesebb, a zsírosabb valószínűleg több energiát jelent, márpedig a túléléséért küzdő emberiség története során fontos volt a táplálóbb élelem fogyasztása, és ez mai napig befolyásolja az ételválasztásunkat. Itt kell nagyobb szerepet engedni tudatunknak, és rávennünk magunkat a napi 5 adag (kb. fél kiló) gyümölcs/zöldség elfogyasztására.

 

2012.06.11. 11:30 antitézis

Mit érdemes inni?

Címkék: víz tudatos élelmiszer

A meleg nyári hónapokban megnő a folyadékfogyasztásunk, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen frissítővel pótoljuk a gyakran jelentős mennyiségű vízveszteséget. Rövid távon rosszullét, hosszabb távon pedig elhízás és szövődményként komoly betegségek is kialakulhatnak a helytelen táplálkozás ezen formájától. Erről osztunk meg most néhány tényt és gondolatot.

 

Ha azt kérdezzük, hogy mi az egészséges „szomjoltó”, akkor sokan kapásból a különböző zöldség és gyümölcslevekre mutatnak. Ám nekik nem feltétlenül van igazuk! Először is zárjuk ki a nagy mennyiségű fogyasztásra ajánlott italok közül azokat, amelyeket a legkönnyebb megindokolni!

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az alkohollal, és megállapítottuk, hogy naponta maximálisan körülbelül 10 g alkohol, tehát nagyjából 2,5 dl sör, vagy 1 dl bor fogyasztása ajánlható.  Azért, hogy megelőzzük az alkohol egészségkárosító hatásait, illetve kiaknázhassuk a kedvező, például szívvédő tulajdonságait. [1]

 

Egy átlagos napon 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása ajánlható. Természetesen ennyi nem kötelező, ha nincsen rá szükség, viszont ez a mennyiség akár meg is többszöröződhet komolyabb sportolás, vagy munka esetén (pl: egész napos túrázás, strandolás, kertészkedés). Így máris beláthatjuk, hogy az alkoholos italok nem jöhetnek szóba. Még a laza sörök sem alkalmasak az egész napos szomjoltásra. Ugyanez igaz a koffein tartalmú energiaitalokra is, amelyeknek fogyasztása szintén csak indokolt esetben, alkalmanként (pl: hosszútávú, komolyabb szellemi megterhelés során) és csak kisebb mennyiségben képzelhető el. A kétliteres energiaital is kifelejthető a strandtáskából! [2]

                                                                                                               

2012.05.21. 17:57 antitézis

Kerékpározz okosan!

Címkék: biztonság közlekedés tudatos tévhitek

 

A következőkben összefoglaljuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a biciklikre és a biciklik vezetőire. Ugyanis a szabálytalanságokért kiszabható pénzbírságon túl, a fokozott balesetveszély miatt a testi épségüket is kockáztatják a gondatlanok. 

 

Szerencsére egyre jobban terjed a kerékpárhasználat. A magas üzemanyag árak, a romló színvonalú és drága tömegközlekedés, a biciklik trendivé válása, a lazasága, valamint a mozgás öröme miatt egyre többen, egyre többet használják.

A kerékpáros kultúra sajnos azonban még gyerekcipőben jár nálunk. Nem divat, sőt egyenesen ciki adni a biztonságra, és betartani a közlekedés szabályait. A kerékpár viszont nem játékszer, hanem jármű. [1] A gyalogláshoz képest többlet jogokat és többlet kötelességeket jelent! [1] [2] Ezekről azonban nem tudnak a biciklisták. Honnan is tudnának? Azok számára, akik nem jártak még KRESZ-tanfolyamra, legtöbbször teljesen ismeretlen a közlekedés szabályrendszere. Akik vettek már részt rajta, azoknak pedig csak a motoros/autós vizsgán való átcsusszanáshoz szükséges információkat adták át oktatóik, de a KRESZ-t, vagy az egyéb közlekedésről szóló jogszabályok tartalmát alaposabban még ők sem ismerik, így a kerékpározásra vonatkozó részeket sem.

Valószínűleg megfogadják a tanácsot és "tartják a mértéket", tehát nulla korsóval isznak a kocsma látogatói... ;)

 

2012.05.15. 10:02 antitézis

Napvédő krémek (és társaik)

Címkék: tudomány egészség tévhitek napozás

Így védekezhetünk a Nap káros hatásai ellen 

A napsütés okozta veszélyek ismertek és köztudottak. Mivel a téma vonzza a figyelmet, ezért a sajtó is rendszeresen foglalkozik a kérdéssel, ám a hozzá nem értés miatt gyakran csak a képzavart növeli, amivel kárt okozhat. Így népszerűsítik az olyan „nagyszerű” ötleteket, hogy a napvédő krémek helyett például olivaolajjal, kakaó- vagy kókuszvajjal kenjék magukat az emberek, mert az természetes, és van „napvédő hatása” is. [1] Nos ez annyiban igaz, hogy szinte bármit a Nap és a testünk közé helyezve csökken a testünket érő sugárzás mennyisége, legyen az a bármi akár olivaolaj, akár egy pohár víz. Ám ezek a házi-praktikák nem nyújtanak egy minimálisan elegendő védelmet sem.

A naptejek hatásosságát a napvédő faktor (rövidítve SPF, angolul: Sun Protection Factor) skála szerint osztályozzák, illetve alapfokú (vagy alacsony), közepes, magas és nagyon magas védelmet biztosító kategóriába sorolják. A faktor (SPF) értéke arra utal, hogy a megfelelő vastagságban felvitt termékkel hányszor hosszabb ideig nem „égünk le”, mintha nem használnánk a készítményt. Mint később látni fogjuk, a faktorszám önmagában nem nyújt elegendő információt a napsütéssel szembeni teljes védelemről. A növényi olajok maximum 7-es faktorszámúnak tekinthetőek, tehát legfeljebb alapfokú védelmet biztosíthatnak, a szakemberek azonban minimum 15-ös faktorszámú, legalább "közepes védelmet" kifejtő termékeket ajánlanak! Egyáltalán nem éri meg ezekkel az „alternatív” megoldásokkal kísérletezni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A kép forrása

2012.05.09. 11:33 antitézis

Alkohol II. - Hatásai a szervezetre

Címkék: biztonság alkohol egészség tudatos tévhitek

  


Az alkoholról szóló első bejegyzésünkben szót ejtettünk arról, hogy mi ez a vegyület, és hogyan készítik a különböző alkoholos italokat. Most lássuk, hogy mi történik a szervezetünkben az alkohollal az elfogyasztása során és milyen következményekre számíthatunk rövid illetve hosszútávon.

 

2012.05.01. 16:51 antitézis

Alkohol I. rész


 

Az alkohol talán a legelterjedtebb tudatmódosító szer. Számos hátránya mellett számos előnnyel is bír, csak meg kell tanulni felelősen és biztonságosan fogyasztani. Elterjedtsége miatt szinte mindenki rendszeresen kapcsolatba kerül vele, vagy olyanokkal, akik a hatása alatt állnak. Az ismeretek viszont hiányosak. Mi az alkohol? Hogyan készül? Mi a hatása? Valóban segít a hidegben? Gyorsítható a kijózanodás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ a következőkben.

 

Az alkohol szó hallatán van akinek  felcsillan a szeme, és a tanulás vagy munka után jól megérdemelt bulira gondol. Mások feljajdulnak, és vagy saját, vagy más alkoholbetegsége, szerencsétlensége, valamint a züllött fiatalok randalírozása jut eszükbe. Ez a megítélés az alkohol tömegesen előforduló helytelen használatának köszönhető. Hogy előre vetítsünk valamit a bejegyzés második részének tanulságaiból: A tízes - húszas éveikben járó fiataloknak kerülniük kéne az alkoholfogyasztást. Az idősebbeknek, főleg a szív és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyeztetettebb csoportokba tartozóknak pedig rendszeresen, de mértékletes fogyasztása ajánlható, ami naponta egy-egy pohárnyit jelent. De sajnos nem kétliteres pohárnyit, és egyben sem lehet leinni a két hét alatt „összespórolt” mennyiséget! :)  

 

2012.04.23. 11:49 antitézis

Vízipipázás

Címkék: dohányzás egészség víz tudatos tévhitek fenntarthatóság


Valóban ártalmatlanabb, mint a cigarettázás?

 

A fiatalok körében néhány éve folyamatosan terjedő szokás a vízipipázás. Összegyűlnek a barátokkal és rituális előkészületek után együtt szipákolják a különböző formájú és díszítésű készülékekből a különböző ízesítésű dohányokat. A szülők jelentős része is ártatlannak találja, amit a gyerekek csinálnak, hiszen csak „vízi” a pipa, mintha „cigirágó” lenne. A szaga sem erős, a víz is „szűri”, keleti báj lengi körül… vajon valóban ártatlan dologról van szó? Sajnos egyáltalán nem! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem feltétlenül jobb, mint egy gyárkémény!

 

2012.04.17. 09:24 antitézis

Víztisztítók

Címkék: biztonság egészség víz otthon tévhitek

 

Velünk vagy ellenünk?

 

 

Használnak vagy ártanak a víztisztítók az egészségünknek? Mit tudnak ezek a berendezések, mit takarnak a témában legsűrűbben hangoztatott kijelentések és kifejezések?

 

 

A fejlett világban évtizedek óta terjedő divatirányzat a víztisztítók használata. Magyarországon az ezredforduló után jelentek meg, amikor a gazdasági fellendülés és a könnyen elérhető hitelek lehetővé tették, hogy a családokra több százezer forintokért sózzanak rá ketyeréket az ügynökök. Természetesen ezen a területen is beindult a konkurenciaharc, így egyre többet kellett ígérni, egyre elképesztőbb állításokat kellett tenni, ugyanakkor a berendezéseket egyre olcsóbban kellett adni. Így mára már 10-20 ezer forint közötti összegért is hozzá lehet jutni a belépő szintű készülékekhez. De vajon van-e értelme egyáltalán bármelyiknek?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világon sok helyen szükség lenne a víztisztító berendezésekre, de nem a magyarországi háztartásokban.

 

2012.04.05. 12:01 antitézis

Gyógyfürdőzés

Címkék: placebo gyógyítás gyógyfürdő tévhitek

 

Intézményesített kuruzslás, vagy tényleg gyógyít a gyógyvíz?

 

Bejegyzésünknek az ad aktualitást, hogy szerzőtársamtól éppen 6 perccel azelőtt jött meg a közlési engedély, hogy a hvg.hu-n megjelent egy cikk a gyógyfürdők hatásairól. Ebben felsorolják a népszerű elképzeléseket, mint például: „a gyógyvíz alkotóelemei felszívódnak, eközben pedig salakanyagtól szabadulunk meg„. Vajon igazak-e ezek az állítások?

  

 

Ősi időkbe nyúló igény a környezettel, az elemekkel (föld, víz, tűz, levegő) való gyógyítás óhaja. Ebbe az elképzelésbe sajnos sok mai napig alkalmazott módszer is beleillik, annak ellenére, hogy hatásosságuk nem igazolt megfelelően. A levegővel való „gyógyítás”, vagyis a légzési gyakorlatok végzése sok meditációs technika alapjait képezi. Ezek a gyakorlatok valóban meg tudják nyugtatni az embert, de az idejétmúlt elképzeléssel szemben nem azért, mert kilélegeznénk „az ártó rosszat”. Csak a szükségtelen szén-dioxidtól szabadulhatunk meg ilyen módon, de legalább ellazulhatunk közben. Gyógyításra azonban nem alkalmas. A földdel való gyógyítási próbálkozásokhoz sorolhatnánk a földből kinövő növények használatát. Bizonyos növényekben valóban vannak hatásos molekulák, hatóanyagok, amelyeket a gyógyszeripar is felhasznál. Csodát azonban nem szabad várnunk a bizonytalan eredetű és adagolású „gyógynövényektől”. A víz gyógyító erejét sokan a mondák és történetek által „különlegessé” tett (pl: szent, csodatevő)  források vizével szeretnék kihasználni. A tűz és a víz együttes gyógyhatására a melegvizes, kénes, magas ásványianyag tartalmú termálforrásokból eredő víz tűnt alkalmasnak. A földdel és a vízzel való gyógyításhoz pedig az iszappakolásokat sorolhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Római kori fürdő Nagy-Britannia területén (a kép forrása)

 

2012.03.30. 10:42 antitézis

Téved az ÁNTSZ az energiaitalokkal kapcsolatban?

Címkék: biztonság egészség szkeptikus energiaital tévhitek

 

Tényleg okozhat-e az energiaital magas vérnyomást, máj, vese és szívkárosodást?

 

Avagy hogyan roggyan meg egy szakmai intézménybe vetett bizalom

 

 

Mint arról már beszámoltunk az energiaitalokról szóló cikkeinkben, az ÁNTSZ közleményeiben olyan állításokat fogalmazott meg ezekről a termékekről, amelyeket nem tartottunk valószínűnek. Ezért felvettük a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel, és a velük folytatott levelezésünk eredményét osztjuk most meg.

 

 

Első energiaitalokról szóló cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy gyenge lábakon áll az ÁNTSZ azon állítása, miszerint Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is,”. Már akkor is azt feltételeztük, hogy ezek a károsító hatások csak az alkoholra lehetnek igazak, és valamiért összemosták a kettőt. [1]  A szakirodalomban nem találtunk erre vonatkozóan semmilyen utalást, hiába jártunk utána az energiaitallal kevert alkohol fogyasztás veszélyeinek. [2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor dől össze a kártyavár

 (forrás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012.03.27. 12:11 antitézis

Energiaitalok III. rész

Címkék: biztonság alkohol energiaital tudatos

  Összetételük, hatásuk, mik a veszélyeik alkohollal keverve? 

 
Az energiaitalokról szóló első cikkünkben foglalkoztunk az aktuális médiaszereplésével, illetve a hazai piacon bejárt útjával. Második cikkünkben legfőbb hatóanyagát, a koffeint, és annak hatásait tekintettük át.  Jelen bejegyzésben megnézzük, hogy általában milyen jellemzőbb alapanyagokból állnak össze az energiaitalok. Illetve megvizsgáljuk, hogyan hatnak szervezetünkre az energiaitalok önmagukban és alkohollal együtt fogyasztva. Végül levonjuk következtetéseinket arról, hogy miként fogyaszthatóak biztonságosabban és ésszerűbben. 
 
 
Az energiaitalok alapanyagai valójában természetes anyagok, mértékkel fogyasztva alapvetően nem károsak az egészségre. Mértéktelenül fogyasztva viszont bármi okozhat problémát, még a tiszta víz is megölhetne bennünket (mondjuk a vészesen lecsökkent nátriumszint (hiponatrémia) miatt). 
 
A következőkben a teljesség igénye nélkül felsoroljuk az energiaitalok legtipikusabb alkotóit, és bemutatjuk néhány főbb tulajdonságukat.
 
Az energiaitalok legfőbb hatóanyaga a koffein. Nem ördögi laboratóriumok speciális terméke, hanem többek között a kávéban, a tea levelében és a kóla dióban található meg, és jelentős részben ezekből is kerül az italainkba, ételeinkbe. Félve jegyzem meg, hogy természetesen mesterségesen is elő lehet állítani, mégpedig húgysavból. Ami neve alapján kellemetlen gondolatokat ébreszthet, de az elnevezés csupán arra utal, hogyan fedezték fel először. A koffeinnel találkozhatunk például az üdítőitalokban, a készen kapható tejeskávéban, a kakaóban és a csokoládéban is. Az emberiség több mint 80%-a fogyaszt koffeint napi rendszerességgel. [1] Elsősorban frissítő hatásáért. Az energiaitalok túlzott fogyasztása esetén problémát igazán csak a nagy mennyiségben elfogyasztott koffein okozhat. Az ilyenkor tapasztalható tünetek lehetnek: idegesség, fejfájás, hányinger, álmatlanság, szapora szívműködés. A koffeinnel érdemes hosszabban is foglalkozni, ezért külön bejegyzés szól a hatásairól.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012.03.21. 18:07 antitézis

Arzénos a víz! Féljünk?

Címkék: biztonság egészség víz tévhitek

 

Az arzénről elsősorban az azzal (nagy adagban) elkövetett gyilkosságok jutnak eszünkbe, félelmetes szer. Ezért alkalmas arra, hogy egy-két évente újra és újra végigsöpörjön a médián a hír: „arzénes vizet iszik Dél- és Kelet-Magyarország”. Legalábbis az Európai Unióhóz történt csatlakozásunk óta. Idén is bekövetkezett a hírcunami. Vajon tényleg van okunk aggódni, tényleg rákkeltő a csapvíz?

 

A múlthéten a Magyar Víztisztító Konzorcium fórumának kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye indította el az idei hullámot a sajtóban.  A közlemény tárgyilagos, a sajtó számára legérdekesebb mondata: „Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz.” [1] Talán csak annyi pontosítást érne meg a kijelentés, hogy nem csak ennyi ember vizében van arzén, tehát nem ennyi emberé „szennyezett”, hanem ennyi emberé lépi túl a jelenlegi határértéket.

A kép forrása: Incrediblethings.com

2012.03.19. 10:56 antitézis

Energiaitalok II. rész

Címkék: koffein energiaital tudatos élelmiszer

 

Koffein

Az energiaitalokról szóló első cikkünkben megismerkedhettünk hazai történetükkel, forgalmazásuk érdekességeivel, a róluk szóló legújabb hírekkel. Jelen bejegyzésben az energiaitalok, a kávé és a tea legfőbb hatóanyagával, a koffeinnel foglalkozunk. Utánajárunk, hogy milyen előnyei, hátrányai és veszélyei lehetnek a fogyasztásának.

A koffein minden termékben más és más mennyiségben található meg, nagy az eltérés. A csokoládék például 3,6-128 milligramm között tartalmaznak 100 grammonként (tehát egy táblában). Néhány ital hozzávetőleges koffeintartalma megtalálható a következő táblázatban.[1]

 

 

 

 


Mivel koffeinből észrevétlenül is nagy mennyiséget vihet be szervezetébe a gyanútlan fogyasztó, ezért az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 18 milligramm/deciliterben maximalizálta az üdítőitalok koffeintartalmát az USA-ban. Ez nagyjából fele-kétharmada a Magyarországon forgalomban lévő energiaitalok koffeintartalmának, és kétszerese a nagy gyártók kóláiban található mennyiségnek (10mg/dl). Felhívnám a figyelmet a „chips-adó” miatt Magyarországon bekövetkezett változásokra, aminek köszönhetően sok energiaital koffeintartalma 32mg/deciről 10mg/decire, vagy az alá csökkent!

2012.03.16. 15:06 tézis

Gyógyulást segítő szerek és ártó szavak

Címkék: placebo gyógyítás

 Placebo hatás - II. rész

Hogyan különböztethetjük meg a placebo-t a valódi gyógyulást segítő szerektől? Mi a placebo sötét oldala: hogyan „hatnak” a „hatástalan” rontások (nocebo hatás)? Cikkünk második részében ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni és az egészből megpróbáljuk a tanulságokat is levonni.

 

Bejegyzésünk előzményeit itt találja.

Hogyan válasszuk el az ocsút a búzától, igazat a hamistól?

Léteznek a gyógyulásunkat valóban elősegítő kezelések és hatóanyagok. Ám ezek száma – sajnos sokszor az az érzésünk, eltörpül a hatástalan, legfeljebb a placebo hatást kihasználó különféle kuruzslási módszerektől. Nem minden esetben könnyű ezeket megkülönböztetnünk, de azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy nem árt.

2012.03.11. 17:23 antitézis

Beszámoló a 9. Szkeptikus Konferenciáról

 

„ A bűvész bemutat valami hihetetlent, a kókler elhitet valami bemutathatatlant.”

(Idézet az egyik előadótól)

 

Régóta terveztem, hogy ellátogatok egy Szkeptikus Konferenciára, és Idén március 3-án végre sikerült eljutnom, az immáron kilencedik alkalommal megtartott eseményre. Nagyjából a várakozásaimnak megfelelőek az ott tapasztaltak, de ezek vegyes érzésekkel töltenek el. Egyrészt nagyon örülök, hogy a Szkeptikus Társaság ilyen kitartóan képviseli és reklámozza a józan észt és a tudományt. Előfordul, hogy mi is hivatkozunk a Társaság blogján megjelenő cikkekre, előadásokra. Másrészt viszont úgy érzem, hogy a most elhangzó előadásaik nehezen lépnek ki a tudósok „elefántcsont tornyából”.  Mondjuk az idén választott „sugárzások” témakör nem a legegyszerűbb. Ennek ellenére nagyon érdekesek, izgalmasak és információban gazdagok voltak az előadások. Például a Nikola Tesla életéről és munkásságáról, a földsugárzásról és a radioaktív sugárzásokról, a fény hatásairól, vagy akár a kockázatokról tartott beszámolók. Nem gondoltam volna például, hogy a tudatlanság átlagosan 850 napot vehet el az ember életéből, többet mint a szegénység, amely csak 700 napot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Szkeptikus macska 

 

2012.03.08. 13:02 tézis

Placebo hatás – a „semmi” gyógyító ereje?

Címkék: placebo gyógyítás

I. rész: A semmitől a placebóig

Semmi, zéró, nulla, „horror vacui” – üres tér, ahol nincs jelen az anyag. Nehéz elgondolni, hogy létezik a semmi. Azt pedig hogy hathat ránk, gyógyíthat azt még kevésbé. De akkor miért lehet jó fájdalomcsillapító egy egyszerű – egyébként e szempontból hatástalan cukorgolyó? Mi az a placebo-hatás? Hogyan lehetséges magyarázni ezt a rejtélyes jelenséget, mi áll a hátterében?

Az hogy a „semminek” – vagy fogalmazzunk úgy: valami hiányának kézzelfogható, fizikai hatása van, Otto von Guericke 1654-es kísérlete látványosan demonstrálta. Két üreges félgömböt rakott egymás mellé, és egy légszivattyúval kiszívta a levegőt a félgömbök közötti térből. A két, semmi mással egymáshoz nem rögzített félgömböt a levegő hiánya (a vákuum) annyira összetartotta, hogy az ellentétes oldalra befogott nyolc-nyolc ló se tudta széthúzni azokat .

Jegyezzük meg: a féltekéket valójában a nyomáskülönbség tartja össze, és nem a „semmi”. A sűrűbb külső légkör molekulái többször ütköznek, és nagyobb nyomást fejtenek ki kívülről az összerakott félgömbökre, mint a kiszivattyúzott ritkás belső tér ahol jóval kevesebb a molekula és így az ütközések által kifejtett belső nyomás. Légüres térben szétesnének a félgömbök.

Kép forrása: wikipedia.hu, szócikk: Otto von Guericke [1]

Felfedezése óta a vákuumot széleskörűen használják, gondoljunk az izzólámpára vagy a vákuumcsomagolásra. Kiderült az is, hogy abszolút, tökéletes vákuum nem létezik – legalábbis a tudományos mai állása, pontosabban a kvantummechanika szerint. Arisztotelész talán helyesen vélekedett, amikor azt mondta: „a semmi nem lehet valami” – azaz a semmi nem létezhet.

De akkor, hogy lehet alkoholmentes sörtől „berúgni”, koffeinmentes kávétól felpörögni, ha azt hisszük, hogy valódi alkohollal illetve kávéval van dolgunk? Valami van a háttérben, amit placebo hatásként nevezünk, és meglepő dolgokat produkál.

2012.03.06. 14:59 antitézis

Miért nem lesznek legálisak az E-cigik?

Címkék: biztonság dohányzás egészség e cigaretta

A dohányzás széles körben elterjedt egészségkárosító tevékenység. Az E-cigaretták megjelenése lehetővé tette, hogy a dohányos szervezetébe jóval kevesebb káros anyag jusson a kívánt nikotin hatóanyag mellett, a hagyományos cigaretták fogyasztásához képest. Mindez elérhető anélkül, hogy a dohányos lemondana a jól megszokott és rögzült dohányzó-mozdulatokról, a dohányzás érzéséről. Az e-cigaretták területe jogilag nem megfelelően szabályozott, és úgy tűnik a betartható szabályozás helyett az ellehetetlenítés lesz a sorsa. Pedig a dohányosok és környezetük* egészségének védelme érdekében megérné törődni vele.

 

A NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) államtitkársága közleményt adott ki az elektronikus cigarettákról. [1] Amelyben közlik, hogy az E-cigarettáknak milyen káros hatásaik és veszélyeik lehetnek, valamint, hogy a jelenlegi jogszabályok mellett csak gyógyszerként kerülhetnének forgalmazásba. Ez igaz. Ám az is igaz, hogy az E-cigaretták hátrányaik ellenére is kevésbé egészségkárosítóak a hagyományos cigarettákhoz képest. Viszont mivel jelentős adókiesést jelent az államnak, így érthető, hogy vissza szeretnék terelgetni az E-cigire váltó dohányosokat a magas adótartalmú hagyományos cigarettákra, vagy esetleg gyógyszerekre. A média pedig örömmel asszisztál ehhez, mert lehet pánikot kelteni, figyelmet vonzani. Így jelenhetnek meg cikkek horrorisztikus címekkel, mint például a Népszabadságban: „Robban, mérgez, de főként illegális az e-cigi”.[2] Természetesen azért van, akinek sikerült visszafogottabban, kevésbé szenzációhajhászan tálalni ugyanezt a közleményt, például a HVG-hasábjain "Kiderült, mit gondol az e-cigiről a Nefmi".[3]

Korábbi cikkünkben körültekintően elemeztük az elektronikus cigaretták előnyeit és hátrányait. [4]

Azóta hallhattuk, hogy Amerikában egy e-cigi használó szájában felrobbant egy ilyen „nikotinadagoló készülék”.[5] Az áldozatnak megégett az arca, és kitört pár foga, nagyon szomorú eset. Újabb ok, amiért nem ajánlható, hogy bármit dugdossunk a szánkba, és vegyianyagokat jutassunk a szervezetünkbe.

2012.03.04. 16:42 antitézis

Könyvajánló: Beveszed?

Címkék: ajánló egészség szkeptikus áltudomány

 

A kamuterápiákat százmilliók már sikeresen bevették!

 

Ön el tudja dönteni, hogy az orvosa, vagy ismerőse által ajánlott, állami egészségügyi intézeten kívüli kezelés valóban hatékony-e? A most bemutatni kívánt könyv egyike azoknak, amelyek meggyőző alapossággal rántják le a leplet az „alternatívnak”, vagy egyre gyakrabban „kiegészítőnek” nevezett kezelésekről. Amelyek gyógyítást színlelve csapják be, zsebelik ki egyre szélesebb körben a betegeket, vagy már akár az egészségeseket is.   

A könyv témájához méltóan a Szkeptikus társaság két oszlopos tagjának, Vágó Istvánnak és Hraskó Gábornak az ajánlójával illetve előszavával jelent meg a Partvonal kiadásában. Említést már tettünk a műről, Vágó István hasonló, de elsősorban a magyar kuruzsló-piacot célkeresztbe állító könyvének bemutatása kapcsán [1].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012.02.27. 12:50 tézis

Tudja-e, hogy mit eszik?

Címkék: vásárlás tudatos élelmiszer élelmiszerbiztonság

Megfelelően és egészségesen szeretne táplálkozni? Biztonságos ételt akar látni a tányérján? Ha igen, tudatosan kell választania. A döntések meghozatala azonban sokszor összetettebb, mint elsőre látszik, vagy mint néhány önjelölt, szakmailag képzetlen guru állítja.

 

Az élelmiszer, mint bizalmi termék

Bensőséges a viszonyunk azzal, amit elfogyasztunk. Képletesen, és szó szerint is. A nem túl régmúltban közvetlenebb volt a kapcsolat az ételeink előállítója és közöttünk. Legfeljebb különleges hozzávalók, egzotikus fűszerek érkeztek a távolból. Ez mára teljesen megváltozott: a különféle alapanyagoknak csak elhanyagolható része kerül, ott fogyasztásra ahol előállítják. A távolság az asztalunk, és a termőföld között a legtöbbünk számára beláthatatlanná vált.

Vegyünk egy konkrét gyorsfagyasztott készételt (példánkban ez gyorsfagyasztott kijevi csirke) [1].  Bontsuk alkotó elemeire - lásd ábránkon - és azt vesszük észre, hogy egyes részei Kínából (fokhagyma), Indonéziából (paprika), különböző európai országokból, az Államokból (citrom), Ausztráliából (repceolaj) származnak. Képzeletben egy világkörüli utat járhatunk be. Amikor jóízűen magunkba tömjük, vagy épp a család elé tálaljuk - önkéntelenül megbízunk abban, hogy a fél világon betartják a megfelelő termesztési és gyártási követelményeket.


Kép forrása: Food Safety Authority Ireland, 2005

 

Elgondolkodtató…
 

Vajon Ön kockázatosnak tartana elfogyasztani egy ilyen ételt?

Megtesszük minden nap, és legtöbbünk köszöni szépen, egész jól megvan vele. Az élelmiszerbiztonsági szervezetek, ha nem is tökéletesen, de bizony legtöbbször jól végzik a dolgukat. De akkor miben lapulnak a valódi veszélyek?

2012.02.23. 10:24 antitézis

Egy fontos közlekedési kérdés, amiben jobb, ha nem hallgatunk a „szakikra”

Címkék: élet közlekedés tudatos tévhitek

 A "puhatestűek" lázadása az autós-nácik ellen!

 

Talán eddig közlekedési ügyekben nem szólaltunk meg, de ez a terület egyáltalán nem áll távol a Tudatos Élettől, így nyugodtan vágunk bele.