HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2015.05.07. 09:51 szintézis

Így mentsük meg az anya nélkül maradt újszülött kismacskákat

Címkék: állat macska

Gyors összefoglaló a jobb érzésű állatbarátoknak, akik el szeretnék kerülni, hogy tétlenségük életekbe kerüljön.

 

Megérkezet a tavasz, ilyenkor a virágok mellett sok bokor alját benépesítik az újszülött kismacskák. Sajnálatos okokból gyakran magukra maradnak a picik. Vagy az anyjuk sodródik el mellőlük, vagy a felelőtlen gazdák szabadulnak meg az új generációtól.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsik hiába sírnak, az anya cica nem jelentkezik értük huzamosabb ideje, vagy egyértelműen magukra lettek hagyva (pl: kis dobozban kihelyezve az út szélére), akkor egyetlen lehetősége van a magát jó embernek tartó olvasónak: gondoskodni a kis árvákról.

Meg lehet próbálni egy éppen szoptató anyacicának örökbeadni a talált állatkát. Azonban szem előtt kell tartani, hogy egy anyacica sem bír el 5-6 kicsinél többet. Arra is ügyelnünk kell, hogy ne legyen nagy méretkülönbség a saját és a befogadott csecsemő között, nehogy kiszoruljon az ételosztásból az újonc.

A piciknek három dologra van legfőként szükségük: melegre, ételre és tisztaságra. Ezeket nagyon egyszerűen biztosíthatjuk számukra, ha nem találunk megfelelő anyacicát a gondozására. Amennyiben sikerrel járunk és életben maradnak, felcseperednek a kiscicák, akkor nagyon ragaszkodó, szerető társakra teszünk szert. Mindenféleképpen megéri belevágni.

 kupac2.jpg

A kiscicáknak állandó, körülbelül 25 fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Ez alatt sírni, csipogni fognak, mert fáznak, ugyanakkor jelentősen felette könnyen kiszáradhatnak, túlhevülhetnek, csak ájultan fekszenek. Érdemes őket egy jól kibélelt dobozba helyezni egy hőmérő társaságában, így rögtön látjuk, ha kicsit közelebb, vagy messzebb kell őket tenni a fűtőtesthez képest, ami lehet akár egy olvasó lámpa is.

A kicsiknek nagyon gyenge az immunrendszerük, óvni kell őket a fertőzésektől. Az anyatejből sajnos nem kapnak antitesteket, így tisztasággal kell megelőznünk a betegségek kialakulását. Mielőtt hozzájuk nyúlunk, mossunk kezet kézfertőtlenítővel. Alkoholos gélek, fertőtlenítős szappanok állnak rendelkezésre.

A picik alá könnyen cserélhető rétegeket kell fektetni, pl.: újságpapír, papír kéztörlő, törölköző, stb., amit piszkolódás esetén cserélünk (naponta többször), és ami alá be tudnak bújni, ha fáznának.

Az újszülöttek természetes tápláléka az anyatej lenne. E helyett legjobb helyettesítő az állatgyógyszertárakban, állateledelboltokban kapható tápszer. A tápszerek dobozának ára 1000-7000 forint között mozog, saját tapasztalatom alapján a legolcsóbb is megfelel a célra, azonban mások arról számoltak be, hogy néhány pici válogat és nem fogadja el egy-egy gyártó termékét, ekkor érdemes másikat is kipróbálni. Macskánként maximum egy doboz fog elfogyni, amíg meg nem tanul szilárdat enni. Ajánlott adagolás a dobozokon.

A tápszert vízben, vagy laktózmentes (tejcukor mentes) tehéntejben lehet feloldani. A laktózmentes tejjel táplálóbb étel készíthető. Azért javaslom a laktózmentes tejet a hagyományos tejhez képest, mert a macskák jelentős része tejcukorérzékeny (emiatt megy a hasa a tejtől), ami egy újszülöttnél nagy kockázatot jelent. A „falusi”, „termelői” tehéntej és kecsketej nem alkalmas a kiscicák etetésére, hiába állítja ezt mindenkinek az „állatorvos ismerőse” és számos állatmentő egyesület tagja. A nem bolti, tehát nem pasztörizált, vagy UHT kezelt tej kórokozókat hordoz, amelyek végzetesek lehetnek egy újszülöttre nézve. Se laktózmentes tehén, se kecske házi tej nem létezik, hacsak nem kevertek bele laktáz enzimet a termelők, amely lebontotta volna, de ez alig hihető.

A tápszert fecskendővel a legcélszerűbb a kicsikkel megetetni. Fecskendőt gyógyszertárból, állatorvostól lehet beszerezni, száz forintos tétel. Egyszerűen a szájukba kell dugni és lassan, óvatosan adagolni, egyenletesen nyomva ki az anyagot belőle, hagyva, hogy cumizzák a fecskendőt. A piciket egyik kezünkbe fogjuk, oldalra fordítva, tartjuk, másik kezünkkel adagoljuk a fecskendőből az ételt a szájukba, így ha nem esznek, akkor sem folyik a légcsövükbe az étel. Előfordul, hogy kicsit noszogatni kell őket, hogy egyenek (a tápszer mégsem anyatej). Kezdetben akár 1-2 óránként is megéheznek (éjszaka is), ez fokozatosan csökkenni fog. Az etetés olyan rutinná válik, hogy fel sem tűnik majd, hogy fel kell kelni elvéhezni.

Miután jól laktak, nedves ronggyal, zsebkendővel kell mosdatni őket, mintha az anyjuk nyalogatva tisztogatná őket. A hasuktól indulva a farkuk tövéig is végig kell simítani őket, ebből „tudják”, hogy kiengedhetik a vizeletet, székletet (ürítési reflex). Ezután megtisztogatva, vissza lehet helyezni őket a dobozukba.

Üríteni fognak a dobozba is, ezért kell rendszeresen cserélni a fekhelyük bélését, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét. Ha összekenik magukat, és nem elég a nedves rongyos mosdatás, akkor akár langyos vízzel le is kell fürdetni őket. Utána megtörölni és óvatosan, kis fokozaton hajszárítóval megszárítani a bundájukat.

A piciknek a szeme a legérzékenyebb a fertőzésekre, ha rendellenesen dagad, akkor meg kell próbálni kamillateás vízzel locsolni, átitatott zsebkendővel törölgetni. Ha nincs javulás, akkor az állatorvos segítségét kell kérni, antibiotikumos kenőccsel is lehet kezelni (tőgyinfúzió kb. 700 forint körül van).     

Tisztaság, megtömött pocak, meleg. Ennyivel életet mentesz és szeretet lesz a jutalmad!     

maki2.jpg