HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2013.11.12. 18:03 antitézis

Mesekazán

Avagy: hogyan gyújtsuk fel a szobánkat könnyen, feleslegesen?

A napokban a közösségi oldalakon, e-mail lánclevelekben terjedni kezdett egy álhír, miszerint egy házilag, virágcserépből barkácsolható szerkezet néhány mécses/gyertya segítségével be tudja fűteni (részben vagy egészben) a lakást. Ez az elmélet nem újkeletű. Néhány éve már láttam valamelyik nívótlan, ismeretterjesztőnek beállított délutáni celebműsor riportjában, hogy valami színész-féle egy szál gyertyával fűti a lakását, és mégsem megy 14-15 fok alá a hőmérséklet a lakásban. Aminek gondolom, hogy a szomszédok rendkívül örülnek, mert bizony ők fűtik fel ennyire az ő lakását is, nem az az egy szem gyertya!

batman robin üres.jpg

Nos most eggyel „magasabb” szintre emelték a városi legendát, már nem elég csak egy gyertyát gyújtani, már szerkeszteni kell hozzá egy duplafalú cserépharangot is. Az még csak megmosolyogtató, amíg ez a közösségi oldalon terjeng a történet, de amikor egy komolynak gondolt honlap -jelen esetben a HVG.hu- is egész hétfői napon a főoldalán szerepelteti, ott már komoly baj van! [1] Ezen nem javít az a tény sem, hogy kérdőjelet tesznek a cím végére, miszerint: „Szinte ingyen befűthető a lakásunk?”. Megértem, hogy a sok bölcsész mellett nem futja egy műszaki értelmiségi szerkesztőre, de akkor kérjenek meg egy középiskolás tanár rokont a véleményezésre, mielőtt ilyennel szó szerint „égetik magukat”!

A cikkben még ilyen hibát is megengednek maguknak: „A felvétel tanúsága szerint egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezés", s néhány mécses is elegendő ahhoz, hogy kifűtsük lakásunk helyiségeit.”. Valójában nem a felvétel tanúsága az, hogy elég a néhány mécses a kifűtéshez, hanem ez legfeljebb a felvétel állítása! A fűtőberendezést kár volt idézőjelbe tenni, mert ha azt nevezzük fűtőberendezésnek, ami felmelegíti a környezetét, akkor ez a szerkezet valóban az, mint ahogyan én is, vagy egy macska is az, legfeljebb a komforthoz nem elegendő fűtőberendezés!

Nézzük meg, hogy mi van a dolog hátterében! Hétköznapi tapasztalatunk, hogy ami ég, az hőt bocsát ki, meleg a Nap, az égő fa és a gyertya is. Csak viccből jegyzem meg, hogy még az „égő”, tehát a lámpa izzója is meleg. Egyébként ismertek a kísérletek, miszerint egy szigetelt dobozban egy izzóval is meg lehet sütni pl. a tojást. Ennek ellenére nem jut eszünkbe izzóval fűteni, mert az áramért is fizetni kell, ráadásul elég sok izzót kéne égetni a szobában, hogy kellemes meleg legyen. Viszont a villamos árammal való fűtésre optimalizált berendezéseket is lehet kapni, amit nevezhetünk hősugárzónak, villanykályhának, stb.

Szerencsére a mítosz terjesztői jelen esetben nem próbálnak meg hókuszpókuszolni azzal, hogy a cserépnek, vagy a különleges összeállításnak valami speciális plusz hőtermelő képessége van, tehát az energiamegmaradás törvénye legalább nem sérül, miszerint energiát sem létrehozni, sem megsemmisíteni nem lehet. Azt tehát nem vitatja jelen esetben senki, hogy a gyertyák cserép alatti vagy cserépmentes környezetben történő elégetésével pontosan ugyanannyi hő árad szét a szobánkban, a szoba hőmérsékletét tehát pontosan ugyanannyira mérhetetlenül kicsit fogja megemelni mindkét esetben!

A virágcserépkályhának csupán annyi értelmet tulajdonítanak, hogy ha anélkül égetnénk el a mécseseket/gyertyákat, abban az esetben a gyertya égésekor felszabaduló hő rögtön szétáradna a szobában és nem éreznénk koncentráltan, míg a cserépedények a hő nagyrészét elraktározva a talaj közelében sugároznák ki.  Akárcsak egy hagyományos nagyméretű cserépkályha. Azt elfelejtik említeni a cikkben, hogy a cserép által kibocsátott hő, a körülötte felmelegített levegővel szintén a plafon felé fog áramlani, akárcsak a bármilyen más kályhából kiáramló hő, tehát csak korlátozott ideig tartja vissza és sugározza ki a hőt a lábunkhoz.

 

A gyertya egyébként miből van? Viaszból! A viasz mi? Paraffin! Na és a paraffin mi? Hosszú láncú szénvegyületek  összessége. A paraffin honnan származik? A kőolajból! Ráadásul annak az egyik legenergiadúsabb frakciója. [2]

A cikkhez mellékelt felvételen az látszik, hogy a felszínét nézve 162°F-re (Farenheit) sikerül felfűteni a cserepet, ami 72°C (Celsius). Két öklömnyi paraffindarabot elégetve nem hihetetlen a dolog. Ám egyáltalán nem lehetünk benne biztosan, hogy megbízható a mérési eredmény.

Ha elkezdünk számolgatni, hogy hány gyertyával és milyen áron tudjuk felfűteni ezt a kis „cserépkályhát”, gyorsan rájövünk, hogy még gázzal is olcsóbban fűtjük ki a lakást. Hiszen ha szobánként egy ilyen kazánba beteszünk naponta tegyük fel hogy csak 2 db ilyen hatalmas gyertyát aminek az ára ránézésre darabonként legalább 500 forint (bár a videóban úgy fogalmaznak, hogy „1 órán át, vagy még tovább” ad ilyen meleget a cserép), majd ezt felszorozzuk a hónap napjaival, rájövünk, hogy egy szoba fűtse havi 30 ezer forint körül lesz legalább! Persze hangsúlyoznom kell, hogy nem elég napi 2 gyertyát elégetni egy szoba felfűtéséhez! Nem véletlenül méretezték a cserépkályhákat sem szekrény méretűre, még ha igaz az is, hogy az fával üzemel és nem paraffinnal. Nem gondolhatja senki komolyan, hogy egy 70 fokra felmelegített virágcserép jelentősen fűtheti a szobánkat, főleg nem hosszú távon. Hallottam, hogy régen téglát tettek a sütőbe, majd azt bebugyolálva betették az ágyba, hogy helyileg kellemes meleget adjon, ezzel összemérhető a gyertyafűtés értelme és hatékonysága is!

Tehát ilyen módon pár száz forintból sem fűthető be a lakás és még csak nem is tart sokáig ez a kis „rásegítés”!

A mesekazán továbbá tűz és balesetveszélyes. A nyílt láng felgyújthat valamit a környezetében, továbbá az égéstermékek (szén-monoxid, szén-dioxid, korom, benne számtalan rákkeltő anyag) a szobában maradnak.

[1] http://hvg.hu/gazdasag/20131111_Par_szaz_forintbol_is_befutheto_a_lakasun 

[2] http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91olaj#A_k.C5.91olaj-finom.C3.ADt.C3.A1s_.C3.A9s_term.C3.A9kei