HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2013.10.22. 20:06 antitézis

Dr. Zacher Gábor: „A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig”

Címkék: biztonság tudomány egészség élménybeszámoló tudatos tévhitek

 

Örömmel hallottam a Pest megyei Albertirsáról, a kiváló focihimnusz városáról, hogy 2013. október 11-én Dr. Zacher Gábor toxikológus látogatja meg, és előadást is tart. Őt mindenki szereti és tiszteli, még annak ellenére is, hogy ő köntörfalazás nélkül megmondja, ha valami marhaság, pl.: tisztítókúrák, csodagépek, esetleg a túlzott félelem a koffeintől. [1] Így elhatároztam, hogy ellátogatok a településre és megnézem az előadást.

Kellemes meglepetésként hatott, hogy a nagy érdeklődés hatására egy az eredetinél sokkal nagyobb terembe helyezték át az előadás helyszínét. Az előadás kezdete előtt néhány perccel érkeztünk, és rögtön a számítógépével foglalatoskodó Dr. Zacher Gáborhoz léptem. Megkértem, hogy dedikálja számomra a kiváló könyvét [2], amelyet nagyon szívélyesen meg is tett, miközben egyáltalán nem éreztette velem, hogy zavarnám az előkészületekben. Az érdeklődők közben néhány perc alatt teljesen megtöltötték a hatalmas színháztermet, így én is helyet foglaltam. Ez után olvastam el a könyv belső borítójára frissen bekerült ajánlást, amelyet a „Való Világból” küldött a szerző. Ez nem véletlen, hiszen könyvében írja, hogy az osztályukon egy korábbi Való Világ plakát került kihelyezésre, hogy felhívja a figyelmet, az az igazi való világ, ami náluk látható. A könyvet egyébiránt mindenkinek ajánlom, egyszerre humoros, szívfacsaró, szívmelengető és hasznos.

Közben a konferátor felolvasta a Wikipédia enciklopédia Zacher Gáborral foglalkozó bejegyzését, ami nem baj, hiszen ez remekül bemutatja az előadót.  Annak számára, aki esetleg most hallott volna először az előadóról, rögtön kiderült: nem egy hétköznapi élettörténetet hall, hiszen sugárzik róla a segíteni akarás, az elesettek felkarolása. Egyértelműen látszik, hogy nem egy karrierista, hanem egy humanista életútjáról van szó. [3]

Az előadás „A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig” címet viselte. Ennek megfelelően szó esett azokról a legfontosabb élelmiszerekről, gyógyszerekről, vegyületekről, amelyek az emberiség ismert története során leginkább befolyásolták az emberek életét, vagy éppen korai halálát. Mielőtt azt gondolnánk, hogy csupán érdekességként és nem az egészségünk megóvása érdekében tekinthetnénk az előadásra, meg kell jegyeznem, hogy igenis sok hasznos információval gazdagodhattunk. A mérgezések komoly egészségkárosító hatással bírhatnak, legyenek akár véletlen baleset, figyelmetlenség, tudatlanság, vagy akár szándékos cselekmény következményei. Az előadáson elhangzottak után viszont feltehetőleg mindenki szénmonoxid mérőt fog vásárolni, jobban odafigyel a borospincéjére, a gázboilerére, a gyógyszereire, a vegyszereire, stb., illetve kisebb eséllyel fordul maga ellen is, hiszen most ráláthattunk az egyes mérgezéseket kísérő pokoli kínokra is. Az előadáson és az előadó remek kis könyvében [2] is számtalan olyan sikertelen öngyilkossági kísérleten átesettről tett említést, akik vagy azonnal gondolták meg magukat még a kísérlet közben, vagy azután, miután felvilágosították róla, hogy az öngyilkosság mozgatórugója valójában könnyen kezelhető probléma.   

Az előadás során kellemes, de nem meglepő tapasztalat volt, hogy Dr. Zacher Gábor mindvégig fenn tudta tartani a nézők érdeklődését, nem láttam kókadozókat, üvegesedő tekinteteket, pedig a résztvevők elég vegyes korosztályokba valóak voltak és feltehetőleg nem túl gyakran ülnek másfél órás előadásokon sem. Az előadó mégis egyszerre tudott mindenkihez szólni.

A bemutatott előadás korábbi verziója elérhető az interneten [4], mindenféleképpen érdemes megtekinteni, ahogyan Zacher más előadásait is.

 

Irodalom:

[1] http://eljtudatosan.blog.hu/2012/02/21/energiaitalok_i_resz#more4158207    

[2] http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=X3hbtIcI3WQ-YuYSOa5viw**?_v=Karizs_Tamas_Zacher_Gabor_A_Zacher_Mindennapi_mergeink&id=106738&type=22

[3] http://hu.wikipedia.org/wiki/Zacher_G%C3%A1bor

[4]http://bme.videotorium.hu/hu/recordings/details/5435,A_varazsgombaktol_a_kemiai_terrorizmusig