HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.06.11. 11:30 antitézis

Mit érdemes inni?

Címkék: víz tudatos élelmiszer

A meleg nyári hónapokban megnő a folyadékfogyasztásunk, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen frissítővel pótoljuk a gyakran jelentős mennyiségű vízveszteséget. Rövid távon rosszullét, hosszabb távon pedig elhízás és szövődményként komoly betegségek is kialakulhatnak a helytelen táplálkozás ezen formájától. Erről osztunk meg most néhány tényt és gondolatot.

 

Ha azt kérdezzük, hogy mi az egészséges „szomjoltó”, akkor sokan kapásból a különböző zöldség és gyümölcslevekre mutatnak. Ám nekik nem feltétlenül van igazuk! Először is zárjuk ki a nagy mennyiségű fogyasztásra ajánlott italok közül azokat, amelyeket a legkönnyebb megindokolni!

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az alkohollal, és megállapítottuk, hogy naponta maximálisan körülbelül 10 g alkohol, tehát nagyjából 2,5 dl sör, vagy 1 dl bor fogyasztása ajánlható.  Azért, hogy megelőzzük az alkohol egészségkárosító hatásait, illetve kiaknázhassuk a kedvező, például szívvédő tulajdonságait. [1]

 

Egy átlagos napon 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása ajánlható. Természetesen ennyi nem kötelező, ha nincsen rá szükség, viszont ez a mennyiség akár meg is többszöröződhet komolyabb sportolás, vagy munka esetén (pl: egész napos túrázás, strandolás, kertészkedés). Így máris beláthatjuk, hogy az alkoholos italok nem jöhetnek szóba. Még a laza sörök sem alkalmasak az egész napos szomjoltásra. Ugyanez igaz a koffein tartalmú energiaitalokra is, amelyeknek fogyasztása szintén csak indokolt esetben, alkalmanként (pl: hosszútávú, komolyabb szellemi megterhelés során) és csak kisebb mennyiségben képzelhető el. A kétliteres energiaital is kifelejthető a strandtáskából! [2]

                                                                                                               

A márkás vagy márkátlan „cukros, savas” üdítőitalok, mint például a „barna-kólák”, „szőke-kólák”, „fehér-kólák” vagy „sárga-kólák” savai fogkárosítóak lehetnek [3]. A magas cukortartalmuk pedig nagy szerepet játszik a világszerte terjedő elhízásban. A plusz kilók felszedésén túl sajnos a kettes típusú cukorbetegség (tehát nem a veleszületett, hanem a „szerzett” cukorbetegség) kialakulásának a valószínűségét is növeli a nagy mennyiségben fogyasztott cukros üdítő.  [4]

A fogyasztás után hátramaradó cukrokat pedig a száj-flóránk baktériumai fogyasztják el, a fogakat károsító további savakat termelve. Ezeket a folyadékokat tehát több okból sem érdemes rendszeresen és nagy mennyiségben inni! Sem a bennük található energiára, sem az egyéb alkotóikra nincs szükségünk… illetve egyre igen: a tiszta vízre!

Kutatások szerint az ilyenfajta üdítőitalok fogyasztásának csont-lebontó hatása is van, ami hozzájárul a gyermekkori csonttörések és a felnőttkori csontritkulás kockázatának növekedéséhez. [5] Az üdítőitalokat ritka alkalmakkor kortyolgathatjuk a változatosság kedvéért, de csak kis mennyiségben, és ha tehetjük, akkor válasszuk az alacsonyabb cukortartalmú, vagy diétás (édesítőszert tartalmazó) változataikat. Amelyek nem hozhatóak összefüggésbe egészségkárosodással, és bizonyítottan csökkentik az elhízás valószínűségét a nem diétás társaikhoz képest. [6] [7] Azonban vigyázni kell, mert az édesítőszerek fogyasztásával megnőhet az igény az édes ízekre, amely végül túlzott cukorfogyasztáshoz vezethet. [4]

 A korábban már említett gyümölcslevek sajnos nem sokkal jobbak, mint az előbb kitárgyalt „pancsolt” üdítők. A sav- és cukortartalmuk jelentős, ugyanakkor a gyümölcs értékes rostjait nagyrészt kihagyják belőlük. Így nem csoda, hogy sajnos a fogakat károsíthatják [3], a kettes típusú cukorbetegség kockázatát pedig növelik! A teljes gyümölcs fogyasztása azonban éppen ellenkezőleg hat! Csökkenti a rizikót! [8] [9]

Az egészben elfogyasztott húsos gyümölcs nem emeli hirtelen a vércukorszintünket, csak fokozatosan szívódnak fel a szénhidrátjai. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a zöldségekben és a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenti sok betegség kialkulásának a valószínűségét (közöttük rák, szív és érrendszeri megbetegedések, stb.). [6] (Viszont a baj megtörténte után gyógyítani nem tudják, sem a belőlük készült „kivonatok”, sem egyéb készítmények.)

Az igaz, hogy bizonyos gyümölcslevek vitamin és antioxidáns tartalma lehet jelentős, elsősorban a piros szőlőből és a sötét bogyókból készülteké (pl: áfonya), de kiszámíthatatlan, hogy melyik termék milyen. [6] Abban is biztosak lehetünk, hogy a feldolgozott zöldség/gyümölcs nem olyan minőségű, mint amik a reklámokban láthatóak, vagy mint azok, amiket a bolt polcairól egészben szívesen levennénk.

A tea kellemes ízű, magas antioxidáns tartalmú nagyszerű ital, de nem a cukrozott, esetleg a boltban már elkészítetten kapható „jegesteákra” gondolunk. Hiszen ezek sajnos ugyanúgy tartalmazzák a nagy mennyiségű cukrot, mint az üdítőitalok, vagy a szörpök. Jó hír viszont, hogy gyorsan meg lehet tanulni élvezni a házilag főzött tea ízét cukor és édesítőszerek nélkül is, ráadásul az ember elkezdi keresni a minőséget!

Tea alatt itt csak a legális, boltban kapható, hétköznapi fogyasztásra szánt, mindenféle egészségjavító és gyógyító ígéretektől mentes pár forintos „füveket” értjük. Nem a „csodakészítményeket”, amelyeknek általában semmi hatása, de ha lenne, akkor gyógyszerként vagy táplálékkiegészítőként gyógyszertárban kéne árulni azokat, és nem a „guruktól” méregdrágán lennének beszerezhetőek, mindenféle túlzó ígéretekkel együtt (pl: rákgyógyítás, gombamentesítés, testsúlycsökkentés).

 

Az innivaló-kínálatot végignézve a már korábban is hangoztatott véleményünkre jutunk: a tiszta víz és a tej a két legegészségesebb ital. Tejből ajánlott naponta körülbelül fél litert fogyasztani, a fennmaradó literek nagyrészét pedig tiszta csap- vagy ásványvízzel fedezni.  [10]  [11]

Különleges esetekben, például sportversenyeken érdemes lehet fogyasztani a koffeinmentes úgynevezett sportitalokat is, amelyek pótolják a nagy mennyiségben kiizzadt ionokat (mint például a nátrium, kálium, kalcium), illetve a teljesítményhez szükséges gyorsan energiát adó cukrokat (glükóz, fruktóz, dextróz, maltodextrin) [12].

Az üdítőitalok, közöttük a gyümölcslevek előállítása is nagy környezetterhelést jelent, hiszen sok gépet kell üzemeltetni, csomagolóanyagokat felhasználni, alapanyagokat és termékeket kell szállítani, a gyártás során feldolgozni, hőkezelni, stb. Ez jelentkezik a termékek áraiban is. Szerintünk felesleges olyanért fizetni, ami sem a környezetnek, sem a szervezetünk számára nem hasznos. 

 

 

Felhasznált irodalom:

[1]http://eljtudatosan.blog.hu/2012/05/09/alkohol_ii_hatasai_a_szervezetre#more4498064

[2]http://eljtudatosan.blog.hu/2012/03/19/energiaitalok_ii_resz

[3] Enamel Erosion by Some Soft Drinks and Orange Juices Relative to Their pH, Buffering Effect and Contents of Calcium Phosphate

M.J. Larsen, B. Nyvad

Caries Research 1999:38 81-87

[4] Sugar-sweetened and artificially sweetened beverage consumption and risk of type 2 diabetes in men

Lawrence de Koning, Vasanti S Malik, Eric B Rimm, Walter C Willett, and Frank B Hu

Am J Clin Nutr 2011;93:1321–7.

[5] Association between long-term consumption of soft drinks and variables of bone modeling and remodeling in a sample of healthy German children and adolescents

Lars Libuda, Ute Alexy, Thomas Remer, Peter Stehle, Eckhard Schoenau, and Mathilde Kersting

Am J Clin Nutr 2008;88:1670 –7.

[6] Evaluation of Phenolic Compounds in Commercial Fruit Juices

and Fruit Drinks

WILLIAM MULLEN, SERENA C. MARKS, AND ALAN CROZIER

Journal of Agricultural and Food Chemistry, Published on Web 03/16/2007

[7]Surrogate Markers of Insulin Resistance Are Associated with Consumption of Sugar-Sweetened Drinks and Fruit Juicein Middle and Older-Aged Adults

Makiko Yoshida, Nicola M. McKeown, Gail Rogers, James B. Meigs, Edward Saltzman,

Ralph D’Agostino, and Paul F. Jacques

The Journal of Nutrition ,2007 p: 2121-2127

[8]Intake of Fruit, Vegetables, and Fruit Juices and Risk of Diabetes in Women

LYDIA A. BAZZANO, KAMUDI J. JOSHIPURA, FRANK B. TRICIA Y.

DIABETES CARE, VOLUME 31, NUMBER 7, JULY 2008

[9] A Prospective Study of Fruit and Vegetable Intake and the Risk of Type 2 Diabetes in Women

SIMIN LIU,  MARY SERDULA, SOK-JA JANKET, NANCY R. COOK, HOWARD D. SESSO, WALTER C. WILLETT, JOANN E. MANSON, JULIE E. BURING

DIABETES CARE, VOLUME 27, NUMBER 12, DECEMBER 2004                            

[10]http://eljtudatosan.blog.hu/2011/12/08/eljunk_te_l_jes_eletet#more3448716

[11] http://eljtudatosan.blog.hu/2011/12/16/tej_ujratoltve

[12] Comparative effects of selected non-caffeinated rehydration sports drinks on short-term

performance following moderate dehydration

Peter G Snell, Robert Ward, Chithan Kandaswami, Sidney J Stohs

Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:28