HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.05.09. 11:33 antitézis

Alkohol II. - Hatásai a szervezetre

Címkék: biztonság alkohol egészség tudatos tévhitek

  


Az alkoholról szóló első bejegyzésünkben szót ejtettünk arról, hogy mi ez a vegyület, és hogyan készítik a különböző alkoholos italokat. Most lássuk, hogy mi történik a szervezetünkben az alkohollal az elfogyasztása során és milyen következményekre számíthatunk rövid illetve hosszútávon.

 

 

Az alkohol íze, szaga undorító. Töményebb formában első alkalommal nem sokaknak ízlik, de hamar tolerancia alakul ki iránta, így később már nem okoz akkora problémát meginni, főleg ha koktélba keverik, vagy eleve kellemes ízesítésű ital tartalmazza.

 

Az alkohol a szájból és a gyomorból is jól felszívódik. Az elfogyasztott étel késleltetheti, de nem akadályozza meg az alkohol felszívódását. Annyit elérhet, hogy a véralkoholszint lassabban éri el a maximális értékét és csökkentheti is azt. Tehát evés után nem „üt be” annyira nagyon és olyan gyorsan az ital, mint éhgyomorra. Így csökkenthető a rosszullét, de az alkohol felszívódása, lebontása is elhúzódhat, aminek köszönhetően később tűnhet el a szervezetből.

 

Az alkohol előbb a vérbe kerül, onnan a szövetekbe, közöttük az idegszövetekbe, ahol bonyolult hatásmechanizmusok révén kifejti az elvárt hatásait: eufóriát és szorongásgátlást okoz. A túlzott fogyasztás azonban álmossághoz, elalváshoz, kómához, vagy akár halálhoz is vezethet.

 

A felszívódott alkoholt a máj az alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével gyorsan elkezdi acetaldehidre bontani, ami mérgező. Szerencsére ezt a vegyületet az acetaldehid-dehidrogenáz enzimmel hamar tovább tudja alakítani ecetsavvá, így nem túl sokáig fejtheti ki károsító hatását. A máj egyéntől függően óránként nagyjából 7-10 gramm alkohollal bír el. Ez azért hasznos információ, mert könnyen és gyorsan kiszámolhatjuk, hogy körülbelül mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az alkohol kiürüljön a szervezetünkből. Komolyabb italozás után ugyanis jelen lehet kevés alkohol még akkor is, ha már úgy érezzük, hogy kijózanodtunk. Ami észrevétlenül ronthatja a képességeinket, a reakcióidőt, a mozgások pontosságát, valamint a járművezetés szabályait is sérti.

 

Az italok csomagolásán szereplő alkoholtartalom térfogatszázalékban értendő. Némely terméken fel is tüntetik, hogy „% v/v”, ami a térfogatra, azaz a „volume”-ra utal. Ez azt jelenti, hogy például egy liter 10%-os borban van egy deciliter alkohol. (A teljes igazsághoz hozzátartozik az az érdekes tény, hogy alkohol és víz összeöntésekor úgynevezett térfogat kontrakció, azaz térfogat csökkenés megy végbe, mert az alkohol és a víz elegyének együttesen jobb a térkitöltése. Tehát például 1dl alkogol és 1 dl víz összeöntéséből nem 2 dl, hanem annál kevesebb folyadékot kapunk.)

Az alkohol sűrűsége 0,789 gramm/cm3. Tehát egy deciliter tömege 78,9 gramm. (Összehasonlításképp: egy deciliter víz 100 gramm tömegű.) Egy liter 10%-os bor tehát 78,9 gramm alkoholt tartalmaz, amit a májnak akár tíz-tizenegy órába is telhet lebontania.

 

A lebontáson kívül az alkohol kis része vizelettel és kilégzéssel ürül ki a szervezetből. Ezért alkalmas a vérvételen kívül a szondáztatás és a vizeletvétel is az alkoholfogyasztás megállapítására. A friss levegő, a hideg zuhany, a mozgás, a koffein-fogyasztás és egyéb praktikák azonban nem gyorsítják az alkohol kiürülését, lebomlását, nem józanítanak ki, csupán felfrissíthetnek.

 

A nők kisebb testtömegük, valamint kevesebb alkohol-lebontó enzimjük miatt érzékenyebbek az alkohol hatásaira, ezért csak óvatosabban és kevesebbet szabad inniuk. Társaságban nem muszáj lépést tartaniuk a fiúkkal.

 

A következő táblázatban 7gramm/órás alkohol lebontási képességet feltételezve kiszámítjuk néhány italtípus egy-egy egységének hozzávetőleges lebomlási idejét.

 

Ital

Alkoholtart.

Alkoholtart.

Elfogyasztott mennyiség

Lebomlási idő (kb.)

Sör

5%

4 g/dl

0,5 liter (egy korsó)

3 óra

Bor

10%

7,9 g/dl

2 dl (egy pohár)

2,5 óra

Likőr

20%

15,8 g/dl

1 dl

2,5 óra

Tömény

40%

31,6 g/dl

0,5 dl (egy feles)

2,5 óra

 

Természetesen a felszívódás és a lebontás sok tényezőtől függ, az egyéntől és pillanatnyi állapotától is. Annyit azonban láthatunk, hogy még ha nem is érezzük magunkat ittasnak egy korsó sörtől, amit az ebédhez megittunk, az alkohol bizony még órákig megtalálható a vérünkben! Ezen a különféle „kijózanítóként árult” italok és ajánlott ételek sem segítenek.

 

Ajánlható, hogy buli utáni napon, de még vezetés előtt ellenőrizzük véralkoholszintünket egy elektronikus alkoholszondával, amelyet mindössze néhány ezer forintért be lehet szerezni.

 

 

Az alkohol a központi idegrendszerre számos módon hat, befolyásolja a személyiséget, a szociális viselkedést. [1] Szorongásgátló, euforikus hatásán túl, tompítja a fájdalmat, az éhséget, a szomjúságot, a hidegérzékelést. Ez utóbbi miatt gondolják sokan, hogy hidegben a kihűlés ellen segíthet és „felmelegít”. Valójában veszélyes ittasan hidegben tartózkodni, mert az érzéketlenség miatt a kihűlés fenyegetőbb, főleg, ha az ittas személy elalszik. Érdekesség, hogy a fájdalomcsillapítás és az altatás modern módszereinek megjelenése előtt az alkoholt használták műtétekhez.

 

Az alkohol rontja a szellemi teljesítményt, az emlékezetet, a figyelmi képességet. [2] Kellemes környezetben, jó társaságban az oldódott hangulat kellemes érzéseket kelt (eufórikus hatás). Aki ivott az beszédesebbé válik és kevéssé lesz érzékeny a mások által elmondottakra, annak hangulatára, testbeszédére, ugyanakkor erősebbnek, vonzóbbnak érzi magát. Ezért többet engedhet meg magának, mint józanul. Illetve viselkedése, mondandója sértőbb lehet mások számára (pl: viccelődés, testi kontaktus, „őszinteségi roham”). Ezek konfliktusokhoz vezethetnek, amelyeket nehezebben kezel a „kapatos” személy. Megfelelő elfoglaltság nélkül (mondjuk jó hangulatú, értelmes társaság hiányában) az agresszív viselkedést, az idegeskedést elősegíti, a negatív érzelmekre és tapasztalatokra irányítja a figyelmet. [3] Ilyenkor válhatnak kötekedővé, balhéssá a pityókás személyek, vagy éppen lehangolttá, szomorúvá. Ittas állapotban nagyobb a valószínűsége a bűncselekmények elkövetésének, az öngyilkossági kísérletnek és a droghasználatnak is.  [1] A dohánytermékek fogyasztására is megjön a kedv, ha becsípett az ember. A józanul nem kívánt partnerrel folytatható, illetve a kockázatos védekezés nélküli szexre is megnő a hajlandóság alkoholos befolyásoltság alatt. Így a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség valószínűsége is nő. [1] [3] A kísérletek eredménye azonban arra utal, hogy egy józan barát (elsősorban a lányokat) el tudja téríteni a rossz döntésektől. Számtalan további veszély leselkedik a kockázatvállaló képesség növekedése miatt. Például dönthet úgy az ittas személy, hogy taxi helyett mégis inkább hazavezet, vagy mégis beszáll olyanok járművébe, akikkel egyébként nem szívesen utazott volna.

 

Az alkoholizálást követően megnő az igény a nagyobb kalóriatartalmú ételekre. Még a diétázók is könnyebben „elcsábulnak”. A negatív viselkedésbeli jelenségeket csökkenteni lehet a tudatos önkontrollal. Az agresszív, vagy szomorkodó egyének figyelmének az elterelésével, kellemesebb hangulat kialakításával. [3]

 

Az alkohol rontja az egyensúlyérzéket és a motoros koordinációt is, ezáltal pontatlanabbá és lassabbá válnak a mozdulatok. Az ittas személy nem alkalmas semmilyen jármű, még bicikli vezetésére sem. Mivel még az egy helyben álláshoz, a gyalogláshoz és a kétkerekű járművek egyensúlyban tartásához is rengeteg izom apró, pontos, folyamatos mozgására van szükség. Mivel lassul a reakcióidő, romlik a koordináció, ezért „alig áll a lábán”, vagy dülöngél az „elázott” gyalogos, „kacsázik” az ittas kerékpáros. Az autóvezetőkre is igaz, hogy késve és túlzott mértékben hajtják végre a kormányzást, így nem tudnak egyenesen haladni az úton. Már kis mennyiségű alkohol hatására is lelassulnak a szemmozgások, a szem lassabban alkalmazkodik a távolságokhoz, életlenné válik a látás, a pupilla lassan alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz, ezért könnyebben elvakulhat az ittas ember a szemből érkező járművek fényszórójától. Ezek miatt megnő a közlekedési és egyéb baleset szenvedésének kockázata. [1]

               

Amennyiben túl sok alkoholt iszik valaki, abban az esetben lelassul, elálmosodik, el is aludhat, kómába is kerülhet, de akár légzésbénulásban, vagy a légút elzáródása miatti fulladástól meg is halhat! Ezek miatt nem szabad magára hagyni a túlzásokba esett társunkat, akkor sem, ha elaludt. Folyamatosan figyelni kell, hogy lélegzik-e, nem kell-e orvosi segítséget hívni hozzá. Nem szégyen a felesleges alkoholmennyiségtől reverz perisztaltika (=hányás =) ) útján megszabadulni, pont az ilyen célokra fejlődött ki!

 

Az átitalozott éjszaka után jelentkezhet a másnaposság. A tünetei változatosak, előfordulhat például hányinger, szédülés, fejfájás, koncentrációs zavarok fényérzékenység, fáradtság, rosszkedvűség, szomjúság, de ezek nem minden alkoholfogyasztót, és nem egyformán érintenek, erősen egyén- és állapotfüggő. A másnaposság mechanizmusai még nem teljesen tisztázottak. A gyakran alkalmazott házi praktikák nem igazán hatásosak. Például nem szerencsés a „kutyaharapást szőrével” elvet követve másnaposságra alkoholt fogyasztani sem. Az a legjobb, ha pihenéssel, folyadékpótlással, könnyű ételek fogyasztásával és nyugodt pihenéssel próbáljuk átvészelni azt az időt, amíg a szervezet regenerálódik. Járművet vezetni ilyen állapotban sem lenne szabad, mint ahogyan sok betegség hatása alatt, vagy fáradtan sem.

 

 

A gyakori, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mind a fizikai, mind a szellemi leépülést elősegíti. Károsodik az idegrendszer, ami elbutuláshoz vezet és károsodik a gyomor-bél rendszer is, ami a tápanyagok felvételét akadályozza. Részben ez utóbbi okozza végül az alkoholisták lesoványodását. Illetve a B1-vitamin-hiány következményeként a Korszakov-szindróma kialakulását is, ami agykárosodást eredményez, és az emlékezet romlásában, vagy akár elvesztésében mutatkozik meg. Kemény italozások hatására gyengül az immunrendszer is, ami kevésbé ellenállóvá teszi a fogyasztót a betegségekkel szemben. Továbbá számtalan betegség, közöttük sok ráktípus rizikóját növeli. [1]  [4] Többek között a vastagbél, a szájüregi, a nyelőcső, a gége, a mell, a hasnyálmirigy és a tüdő daganatét. [5][6][2] Valamint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gyomorhurut, az idegrendszert érintő megbetegedések, a depresszió, a szív és érrendszeri megbetegedések, a hasnyálmirigy-gyulladás és a májzsugorodás okai is lehetnek.  [6]

 

Számtalan vizsgálatot folytattak már le az alkohol hosszú távú hatásait figyelve. Ezek egyike arra jutott, hogy a napi 30 gramm, vagy afeletti elfogyasztott alkoholmennyiség (7,5 dl sör vagy 3 dl bor) összefüggésbe hozható a tüdőrák rizikójának növekedésével [5] A napi 10 gramm alkohol vagy afeletti mennyiség (2,5 dl sör vagy 1,5 dl bor) pedig a mellrák valószínűségét növeli meg. [2]  Hosszútávon napi 3 ital felett már hatása van a halálozás valószínűségének növekedésére és a rosszabb életminőség esélyére is, de a moderált  alkoholfogyasztás (napi 1 ital) nincs semmilyen hatással ezekre. [7]

 

A kis mennyiségű alkohol (napi 1-2 ital) szívvédő hatású, javítja a koleszterinszintet. [1] [6] [8] [4]  Az ilyen visszafogott fogyasztás csökkenti az idegesség és depresszió rizikóját [9], valamint az epekő kialakulásának valószínűségét is. [10] A korábban már említett nemek közötti különbségek miatt nőknek napi 1, férfiaknak maximum napi 2 ital ajánlható. [6] [8]

 

Magát az etanolt is kedvezően ható összetevőnek gondolják, emellett például a vörösborban sok más jótékony hatású vegyület van még jelen. Illetve arra is sokan gondolnak, hogy az alkoholfogyasztásban is megmutatkozó mértékletesség a fogyasztó életének más területein is megmutatkozik, így egészségesebb életmódot biztosít számára.  

 

A moderált alkoholfogyasztás szívvédő előnyei azoknál jelentkeznek legegyértelműbben, akik egyébként nem folytatnak teljesen egészséges életmódot, nem megfelelő étrenden élnek, dohányoznak, vagy nem sportolnak. Akik viszont heti több mint 3 órát mozognak, zöldséget-gyümölcsöt bőven fogyasztanak, valamint nem dohányoznak, az ő esetükben nem ilyen szembetűnő az eredmény. [11] Viszont nekik minden értékük eleve kedvezőbb is. Tehát egy helyes életmódot folytatónak nem kell csak a feltételezett előnyök miatt minden nap letuszkolnia egy pohárkával.

 

A nők esetében már a napi egy pohárnyi alkohol (10g = 2,5 dl sör vagy 1,5 dl bor) is növeli a mellrák kialakulásának valószínűségét [2]. Viszont napi 5-30 gramm közötti fogyasztás a menopauza (klimax) után csökkenti a szívbetegségek rizikóját, ami a változókor után megnő.

A „rossz” LDL koleszterinszintet csökkenti napi 15 grammtól [12], és napi 20 grammnál a legalacsonyabb a szívkoszorúér megbetegedés valószínűsége. [2] Kis mennyiség fogyasztása kedvező hatással van a csont ásványianyag-sűrűségére is, mindkét nem esetében, de a nőket jobban fenyegeti a csontritkulás. [13]

 

A nők számára tehát a változókor előtt abban az esetben éri meg alkoholt fogyasztaniuk, ha a családban magas a szív és érrendszeri megbetegedések száma, mert akkor az alkohol védőhatása statisztikailag több hasznot hoz, mint amennyit az alkohol elvisz. A változókor után viszont bárkinek ajánlható napi egy pohárnyi.

 

Terhesség során a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztása kerülendő. Spontán abortuszt, a gyermek alacsony születési súlyát, korai születését, idegrendszeri károsodását, gyengébb tanulási képességeket okozhat. [6] [14]  Ugyanakkor megfigyelték, hogy a terhességük első 3 hónapjában alkoholt moderáltan fogyasztó kismamák (heti 2-6 egység alkohol) gyermekeik körében kevésbé valószínűek a viselkedési problémák, mint az egyáltalán nem, vagy az ajánlottnál többet fogyasztók gyermekeinél. Okként a kutatók azt valószínűsítik, hogy a moderált alkoholfogyasztó kismamák szellemileg egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak lehetnek, mint a több alkoholt vagy az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók. A mértékletes alkoholfogyasztásra képes, megfelelő önkontrollal rendelkező szülő valószínűleg jobb körülményeket tud biztosítani a gyermekének. Természetesen amint tudomást szerez terhességéről, életmódot kell váltania, le kell mondania az alkoholról, a dohányzásról, a túl nagy mennyiségű zsíros ételekről, a koffeinről, de a terhesség észlelése előtti mérsékelt alkoholfogyasztás nincsen kedvezőtlen hatással a fejlődő magzatra az első 3 hónapon belül. Ezért érdemes állandóan ilyen kiegyensúlyozott életmódot folytatni. [15]

 

Növekvő alkoholfogyasztás hatására nő a nagyobb energia-, fehérje- és zsír-tartalmú, állati eredetű élelmiszerek fogyasztása.  Az derült ki, hogy minél több alkoholt fogyasztottak egy vizsgálatban résztvevők, annál kevésbé egészséges étrendet követtek, sőt a dohányfogyasztás is nagyobb volt. Ellenben a C-vitamin, a bétakarotin és a rostbevitel csökkent. [16]

 

A túlzásba vitt alkoholizálás nem csak a diétázókra nézve jár sokszor észrevétlen, de komoly következményekkel. A fiatal kamaszok nagy mennyiségű és rendszeres alkohol és drog fogyasztása összefüggésbe hozható a gyenge felnőttkori teljesítményükkel. Közöttük nagyobb a szerfüggőségben, herpeszben, egyéb szexuális úton terjedő betegségekben szenvedők, valamint a korai terhességen átesettek száma. Nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményeket, folytatnak rizikós szexuális kapcsolatot és várhatóan alacsonyabb lesz az iskolázottságuk is. Megjegyzendő, hogy ez nem feltétlenül teljes mértékben az alkohol fogyasztásának köszönhető, elképzelhető, hogy a fiatalkori masszív alkoholfogyasztás már eleve meglévő problémák miatt alakul ki (rendezetlen családi háttér, rossz társaság), amely hatással van arra, hogy milyen felnőtté válik a gyerek. [17] Az viszont bizonyított, hogy a kamaszoknál és a fiatal felnőtteknél a rendszeres nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása károsan hat az agy fejlődésére, szerkezeti romlást okozhat az agyban. [1] [18]

 

Az alkoholivás hozzátartozik az európai kultúrához. Az évszázados fejlesztéseknek köszönhetően ízletes italokat kínálnak a különböző pincék, főzdék. A tudományos vizsgálatok eredményeiből kiderül, hogy felesleges lenne teljesen száműznünk ezeket az asztalunkról. A fogyasztása azonban odafigyelést, önkontrollt igényel. Kamaszkorban, fiatalon nem érdemes rendszeresen inni, főleg nem nagy mennyiségben. A test fejlődési szakaszának befejeztével azonban mértékletesen, heti 5-7 alkalommal, naponta maximum 10 gramm alkoholt el szabad fogyasztani. A nők esetében különösen óvatosan. Aki eddig távol tartotta magát az alkoholtól, ő a betegségmegelőző okok miatt se próbálja magára erőltetni. Aki viszont az ajánlott mennyiségnél többet vett magához, ő csökkentse a fogyasztását. A mennyiség helyett keressük a minőséget!

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:

 

[1]Alcohol and Global Health 2, Effectiveness and cost-eff ectiveness of policies and programmes to reduce the harm caused by alcohol

Peter Anderson, Dan Chisholm, Daniela C Fuhr

Lancet 2009; 373: 2234–46

 

[2]Alcohol and public health

Robin Room, Thomas Babor, Jürgen Rehm

Lancet 2005; vol 365, p. 519–30

 

[3]Alcohol Myopia Revisited: Clarifying Aggression and Other Acts of Disinhibition Through a Distorted Lens

Peter R. Giancola1, Robert A. Josephs2, Dominic J. Parrott3, and Aaron A. Duke1

Perspectives on Psychological Science 5(3) 265–278

 

[4]Alcohol and Cardiovascular Health

Arthur L Klatsky

2004.Vol.44, Iss. 4;  pg. 324, 5 pgs

 

[5]Alcohol consumption and risk of lung cancer: a pooled analysis of cohort studies

Jo L Freudenheim, John Ritz, Stephanie A Smith-Warner, Demetrius Albanes, Elisa V Bandera, Piet A van den Brandt, Graham Colditz, Diane Feskanich, R Alexandra Goldbohm, Lisa Harnack, Anthony B Miller, Eric Rimm, Thomas E Rohan, Thomas A Sellers, Jarmo Virtamo, Walter C Willett, and David J Hunter

Am J Clin Nutr 2005;82:657–67

 

[6]Alcohol and cancer

Paolo Boffetta, Mia Hashibe

Lancet Oncol 2006; 7: 149–56

am j clin nutr 2004 standberg 1366 71

 

[7]Alcohol consumption, 29-y total mortality, and quality of life in men in old age

Arto Y Strandberg, Timo E Strandberg, Veikko V Salomaa, Kaisu Pitka¨la¨, and Tatu A Miettinen

Am J Clin Nutr 2004;80:1366 –71.

 

[8]Alcohol and Cardiovascular Health, The Razor-Sharp Double-Edged Sword

James H. O’Keefe, MD, FACC,* Kevin A. Bybee, MD,* Carl J. Lavie, MD, FACC†

Journal of the American College of Cardiology Vol. 50, No. 11, 2007

 

[9]Anxiety and depression among abstainers and low-level alcohol consumers.The Nord-Trøndelag

Health Study

Jens Christoffer Skogen1,2, Samuel B. Harvey3, Max Henderson3, Eystein Stordal4,5 &

Arnstein Mykletun6,7

2009 Addiction, 104, 1519–1529

 

[10]Alcohol consumption in relation to risk of cholecystectomy in women

Michael F Leitzmann, Chung-Jyi Tsai, Meir J Stampfer, Eric B Rimm, Graham A Colditz, Walter C Willett, and Edward L Giovannucci

Am J Clin Nutr 2003;78:339–47

 

[11]Who benefits most from the cardioprotective properties of alcohol consumption_health freaks or couch potatoes?

A Britton, M G Marmot and M Shipley

J Epidemiol Community Health 2008;62;905-908

 

[12] Moderate alcohol consumption lowers risk factors for cardiovascular disease in postmenopausal women fed a controlled diet

David J Baer, Joseph T Judd, Beverly A Clevidence, Richard A Muesing, William S Campbell, Ellen D Brown, and Philip R Taylor

Am J Clin Nutr 2002;75:593–9

 

[13] Alcohol intake and bone metabolism in elderly women

Prema B Rapuri, J Christopher Gallagher, Kurt E Balhorn, and Kay L Ryschon

Am J Clin Nutr 2000;72:1206–13