HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.03.30. 10:42 antitézis

Téved az ÁNTSZ az energiaitalokkal kapcsolatban?

Címkék: biztonság egészség szkeptikus energiaital tévhitek

 

Tényleg okozhat-e az energiaital magas vérnyomást, máj, vese és szívkárosodást?

 

Avagy hogyan roggyan meg egy szakmai intézménybe vetett bizalom

 

 

Mint arról már beszámoltunk az energiaitalokról szóló cikkeinkben, az ÁNTSZ közleményeiben olyan állításokat fogalmazott meg ezekről a termékekről, amelyeket nem tartottunk valószínűnek. Ezért felvettük a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel, és a velük folytatott levelezésünk eredményét osztjuk most meg.

 

 

Első energiaitalokról szóló cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy gyenge lábakon áll az ÁNTSZ azon állítása, miszerint Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is,”. Már akkor is azt feltételeztük, hogy ezek a károsító hatások csak az alkoholra lehetnek igazak, és valamiért összemosták a kettőt. [1]  A szakirodalomban nem találtunk erre vonatkozóan semmilyen utalást, hiába jártunk utána az energiaitallal kevert alkohol fogyasztás veszélyeinek. [2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor dől össze a kártyavár

 (forrás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ÁNTSZ február 22-én újabb közleményt adott ki [3], amelyben olyan súlyos további állításokat fogalmazott meg, miszerint „2 esetben maradandó következménye (magas vérnyomás) alakult ki. Egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez..

 

Amint tudomást szereztünk a közleményről, február 23-án elküldtük első e-mailünket az ÁNTSZ-nek, amelyben megkérdeztük, hogy milyen tényekkel támaszthatóak alá ezek, és a korábbi állítások (magas vérnyomás, máj-, szív-, és vesekárosodás). Majd türelmesen vártunk, és figyeltük a sajtót, ahogy telekürtöli a világot ezekkel az állításokkal. Amelyek már csak azért is gyanúsak, mert még a helyettes tisztifőorvos asszony sem reagált rájuk, miután egy riporter azokkal konferálta fel beszélgetésüket. A helyettes tisztifőorvos asszony nem is sorolta fel ezeket a maradandó károsodásokat, mint lehetséges veszélyeket, amelyek a gyerekekre leselkednek energiaital fogyasztás közben. Pedig az általa feltételezett vércukorszint csökkenésnél sokkal súlyosabbak a maradandó szervi károsodások és a magas vérnyomás. [4]

 

Heteken át hiába kérdezgettük az ÁNTSZ-t e-mailben és telefonon, majd március 20-án, tehát 26 nap után végre megérkezett a válaszuk, amely cseppet sem volt kielégítő! Tulajdonképpen a „törzsanyag” a korábban nyilvánosságra hozott anyagaik összeollózása volt, egy-két kiegészítéssel. Illetve sok hivatkozással a blogunkra. Ez úton is köszönjük, hogy olvasnak bennünket! Ezt a választ még több levélváltás követte, ám nem tudtunk meg sokkal többet az állítások bizonyíthatóságáról. A konkrét kérdéseinkre kitérő és pontatlan válaszokat kaptunk, ami megfelel a közéletben terjedő gyakorlatnak. A teljes levelezés elérhető a lap alján.

 

Első levelükben sajnos egyáltalán nem válaszoltak arra a kérdésünkre, vajon mi alapján állították, hogy: "Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is,". (ÁNTSZ) [5] Erre tulajdonképpen a sokadik levélváltás után sem kaptunk egyértelmű választ.

Talán úgy tűnik, mintha az lenne a válasz, hogy olyan orvosok állítanák, akiknek a betegei túl sok energiaitalt és alkoholt fogyasztottak volna. Sajnos csak feltételezni tudjuk, mert nagyon röviden, a másik kérdésünkkel összekeverve válaszoltak. (lásd az oldal legalján)

 

Ha csak alkoholt fogyaszt valaki, de energiaitalt nem, akkor nem károsodhatnak a szervei? Hát dehogynem! Azt, hogy az energiaital is szerepet játszik a történetben, komoly vizsgálatokkal kell alátámasztani, nem elegendő az az indoklás, hogy „az orvos azt mondta”. Mindenkinek mondtak már butaságot, az mégsem lett igaz.

 

Örvendetes hír, hogy legalább az kiderült, hogy az ÁNTSZ-nél egyetértenek velünk abban, hogy nem is az energiaital fogyasztást tartják veszélyesnek, hanem annak mértéktelenségét.

Mindezek mellett közleményeinkben tudatosan hangsúlyoztuk, hogy nem önmagában az energiaital fogyasztás jelent veszélyt, hanem annak mértéktelensége, illetve alkohollal, esetleg kábítószerekkel való keverése. (ÁNTSZ)

Ám ehhez hozzá kell tennünk: alapvetően az sem veszélyes, ha alkohollal együtt fogyasztja az ember, csupán az jelenthet problémát, ha túl sokat fogyaszt az alkoholból és az energiaitalból, tehát itt is a mértéktelenség számít! A helyes mérték pedig egyéntől függ.

 

Másik kérdésünkre, hogy mi alapján állítják, hogy az energiaital fogyasztásnak 2 esetben maradandó következménye (magas vérnyomás) alakult ki” (ÁNTSZ). Aminek lényegében a kávéra, és más koffein tartalmú italra is érvényesnek kéne lennie. Ezt írták: „Az orvosok által adott jelentésekből derült fény például arra az esetre, amelyben a korábban panaszmentes beteget a túlzott energiaital fogyasztást követően a mai napig magas vérnyomással kezelik.” (ÁNTSZ)

 

Annak a megállapítására, hogy az energiaital fogyasztás miatt alakult ki magas vérnyomás, komoly, ellenőrzött kísérleti körülményekre lenne szükség. Ezek hiányában az ÁNTSZ állítólag mégis elfogadja az orvosok állítását, hogy a 160 rosszullét miatt ellátott fiatal közül kettőnél az energiaital fogyasztás okozott magas vérnyomást. Azt pedig nem tartják valószínűnek, hogy a 160 fiatalból kettő már eleve szenvedhetett (rejtett) magas vérnyomástól, panaszmentesen, ivott rá sok energiaitalt, majd ennek következtében lett rosszul, és derült ki a betegsége. Annak ellenére nem gondolják, hogy a két beteg az ellátott 160 fiatalnak éppen az 1,25%-a. „A fiatalkori magas vérnyomás európai átlagos gyakorisága 1-1,5%”. [6] Amennyiben tehát találomra választanánk ki bármely 160 egészségesnek vélt fiatalt, közöttük valószínűleg éppen két esetben diagnosztizálhatnánk magas vérnyomást! Nem kell hozzá energiaital! Az egészségügyi szűrés pedig a fiatalkori magas vérnyomást az esetek háromnegyedében nem tudja felderíteni egy tanulmány szerint. [7] [8]

Létezik egy filozófiai elv, „Occam borotvája”. A Wikipedia szerint: A tétel lényege az, hogy ha van két elmélet, amely ugyanazt a tényt magyarázza, akkor azt kell választani, mely a kevesebb (tudományosan nem bizonyítható) feltételezést tartalmazza, vagyis a legkevesebb hipotézisre épít.” [9]

Nyugodtan alkalmazhatjuk a jelen kérdésekre is! Az energiaitalt és az alkoholt együtt fogyasztóknál máj, vese és szívkárosodás figyelhető meg. Az alkoholt fogyasztóknál ugyanez megfigyelhető. Az energiaitalt fogyasztóknál nem figyelhető meg. Akkor mi okozza legnagyobb valószínűséggel ezeket a jelenségeket? Az alkohol!

Ellátnak 160 fiatalt, akik túl sok energiaitalt fogyasztanak, alaposan kivizsgálják őket. Közülük kettőnél magas vérnyomást találnak. Találomra megvizsgálnak alaposan 160 fiatalt, kettejüknél magas vérnyomás találnak. Vajon az első kettőnél az energiaital fogyasztás miatt alakult ki a magas vérnyomás, vagy valószínűleg azért, amiért a 160 átlagos gyerek között talált kettőnél is? Genetikai, életmód, túlsúly, vagy egyéb okokra visszavezethetően? Ez utóbbi valószínűbb!

 

Mi maximálisan el tudjuk fogadni, hogy az ÁNTSZ szívügye a gyerekek egészségesebb életmódja, de pánikkeltés helyett ragaszkodni kéne a tényekhez! 


Irodalom:

 

[1]http://eljtudatosan.blog.hu/2012/02/21/energiaitalok_i_resz

 

[2]http://eljtudatosan.blog.hu/2012/03/27/energiaitalok_iii_resz_osszetetel

 

[3]https://www.antsz.hu/hir1/energiaital_elemzes_nov_febr.html

[4]http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/02/24/08/Fuggoseg__egeszsegkarosito_energiaitalok.aspx

[5]https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/energiaital_tuladagolas.html

[6]http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kied/0/29396/1

[7]http://egeszseg.origo.hu/cikk/0738/052174/20070918_magas_vernyomas_szivinfarktus_elhizas_1.htm  

[8]http://jama.ama-assn.org/content/298/8/874.short

[9] http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

 

 

Az ÁNTSZ-szel folytatott levelezés:

 

Küldtük:

 

címzett:

 kommunikacio@oth.antsz.hu

dátum:

 2012. február 23. 14:57

tárgy:

 Energiaitalok

 

 

Tisztelt Cím!

Az energiaitalok hatásairól írok egy cikket, tudományos igényességgel.
Az ÁNTSZ honlapján a hírek között a február 22-én megjelent
energiaitalokról szóló bejegyzésükben úgy fogalmaznak, idézem "2
esetben maradandó következménye (magas vérnyomás) alakult ki. Egy
haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe
az energiaital fogyasztással, de a fogyasztás körülményei
hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez.". Érdeklődni szeretnék, hogy
milyen tényekkel támaszthatóak alá ezek a súlyos következmények?
Illetve milyen szakirodalom alapján állították az azóta már
eltávolított oldalon hogy "Az energiaital és az alkohol együttes
fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a
vesében is,"?

Az idézetek a következő címekről származnak:

https://www.antsz.hu/hir1/energiaital_elemzes_nov_febr.html

Eltávolított: 
https://www.antsz.hu/portal/hir1/energiaital_tuladagolas.html?transactionid=6480431126691497360


Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Lengyel Gergely

 

 

Az ÁNTSZ-től kapott válaszlevél:

 

Feladó: ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály <kommunikacio@oth.antsz.hu>
Dátum: 2012. március 20. 16:17
Tárgy: RE: Energiaitalok

 

Tisztelt Lengyel Gergely Úr!

 

Köszönjük megkeresését. Az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya kérdéseivel kapcsolatosan az alábbiakról ad tájékoztatást.

 A http://eljtudatosan.blog.hu/  oldalon a témával kapcsolatosan eddig megjelent írásokat áttanulmányozva örömmel tapasztaltuk, hogy az ott található publikáció és az ÁNTSZ álláspontja sok tekintetben egybevág.

 Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2011. november 1. óta gyűjti és feldolgozza az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Ennek során az OTH körlevélben kérte fel az egészségügyi intézmények, kórházak vezetőit, hogy az energiaital fogyasztással összefüggésbe hozható eseteket jelentsék a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSzSz) kistérségi intézeteinek. Ezen adatokat a megyei NSzSz-ek összesítik, majd küldik tovább az OTH-nak. Megkeresésével kapcsolatosan az átadott információk újbóli megerősítését kértük, ez az oka, hogy a válaszadás a megszokottnál hosszabb időt vett igénybe.

Az ÁNTSZ-hez az elmúlt időszakban egyre több olyan jelzés érkezett (mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból), amelyek az energiaital fogyasztással is összefüggésbe hozható egészségügyi problémákról számoltak be. Ez indokolta egyfelől a klinikai adatok gyűjtésének megkezdését, másfelől annak a kérdőíves felmérésnek az elindítását, amely a 10-18 éves korosztály fogyasztási szokásainak feltérképezését segíti. Az energiaital fogyasztással kapcsolatos, az ÁNTSZ által ez év február-március hónapokban kommunikált információk elsősorban az imént említett két adatforrásra, illetve a felmérés előzetes eredményeire támaszkodnak. Mind a beérkező, kitöltött kérdőívek, mind a túlzott energiaital fogyasztással kapcsolatos jelentések feldolgozása folyamatos. Az ily módon nyert adatok az ÁNTSZ prevenciós munkájához adnak segítséget, mellyel reményeink szerint csökkenthető a tudatlanságból, figyelmetlenségből fakadó energiaital-túladagolás, melynek háromnegyede jelenleg a 18 év alatti fiatalokat érinti.

Az ÁNTSZ tevékenysége során a tudomására jutott információk közlésével maximálisan igyekszik elkerülni a blogbejegyzés által is elítélt “riogatás”-t. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartjuk a preventív-megelőző munkát. Az ÁNTSZ szakemberei számára is meglepetést okozott, amikor az adatgyűjtés során kiderült: akár már 6-8 éves korban is fogyasztanak energiaitalt a gyermekek. Erre azért érdemes külön is felhívni a figyelmet, mert egy ilyen korú gyermek nem saját magának vásárolja meg a terméket, hanem vélhetően a szülő adja a kezébe. Így magától értetődő, hogy nem csak a fiatalokat kell tájékoztatni az energiaital fogyasztással kapcsolatos veszélyekkel kapcsolatban, hanem a lehető legszélesebb közvéleményt is.

 

A káros hatások (ahogy azt a blogbejegyzés is megjegyzi) fokozottan jelentkezhetnek gyermek- illetve fiatal korban, hiszen a testömeget figyelembe véve ugyanaz az elfogyasztott mennyiség súlyosabb következményekkel járhat, mint a felnőtt embereknél.

 Mindezek mellett közleményeinkben tudatosan hangsúlyoztuk, hogy nem önmagában az energiaital fogyasztás jelent veszélyt, hanem annak mértéktelensége, illetve alkohollal, esetleg kábítószerekkel való keverése. Ezért is aggasztó, hogy felmérésünk illetve adataink szerint a fiatalok minden negyedik(!) esetben alkohollal keverik az energiaitalt. A kérdőívet kitöltők saját tapasztalatai is alátámasztják az energital fogyasztásból eredő egészségügyi következményeket: a magukat rendszeres fogyasztóknak valló fiatalok 15%-a (616 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról és gyors szívdobogásról számolt be, negyedüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni. Az orvosok által adott jelentésekből derült fény például arra az esetre, amelyben a korábban panaszmentes beteget a túlzott energiaital fogyasztást követően a mai napig magas vérnyomással kezelik. Hasonló módon szereztünk tudomást arról a súlyos esetről, amelyben az alkohol és az energiaital együttes fogyasztásából eredően olyan tudatállapotba került valaki, hogy cselekedetei következményét nem tudta megítélni, ami végül halálhoz vezetett. Természetesen nem állítjuk (és közleményeinkben sem állítottuk), hogy a halál oka közvetlenül az energiaital túladagolás lett volna, azonban a bekövetkezett tragédia körülményeihez ez is vitathatatlanul hozzájárult.

 Szíves figyelmébe ajánljuk azt a honlapunkon elérhető anyagot, melyben dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai és Anyagcsere Osztály adjunktusa számol be tapasztalatairól. A szakorvos többek között kiemelte: “Havi egy-két enyhe koffein mérgezéssel találkozunk általában. A súlyosabb estetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. Tapasztalataim szerint talán nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt, a korosztályos csapatba sikk ezeket inni manapság. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok, és sajnos a tinik körében is. Már  reggel a metrón, álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz.” Egyetérünk dr. Vajda Zsolt személyes véleményével, mely szerint “(...) ne azt mondjuk, ne igyanak energiaitalokat. A tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el (...) hogy ez veszélyes is lehet, főleg, ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa, napi öt kávé, és a papa kezében az ismert doboz… hiteltelenné teheti az aggódó tiltást.“

Az adatok feldolgozása, részletes kiértékelése jelenleg is folyamatban van. Ezt követően lehetséges a megfelelő akcióterv kidolgozása annak érdekében, hogy az ÁNTSZ már jelenleg is meglévő, energiaitalokkal kapcsolatos felvilágosító illetve egészségfejlesztési tevékenységét tovább tökéletesítse, valamint javaslatokat fogalmazzon meg. Ennek keretében például elképzelhetőnek tartjuk, hogy az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól az iskolai osztályfőnöki órák keretében legyen szó. Egyúttal már az is jelentős előrelépésnek számít, hogy a sajtónyilvánosság illetve saját közösségi kommunikációs csatornáink segítségével az elmúlt időszakban a szélesebb közvélemény figyelmét is felhívtuk, felhívjuk az energiaitalok fogyasztásának veszélyeire.

A válaszadással kapcsolatos megértő türelmét köszönjük!

Üdvözlettel,

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Kommunikációs Főosztály

Telefon: +36 1 476 1310

  www.antsz.hu

  facebook.com/tisztiorvos

  twitter.com/tisztiorvos

  youtube.com/tisztiorvos

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala sajtós munkatársai az általuk küldött válaszokban a szervezet álláspontját közvetítik. Kérjük, hogy hivatkozásaikban az adott szervezeti egységre és ne a választ küldő munkatársra hivatkozzanak.

 

Küldtük:

 

címzett:

 ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály <kommunikacio@oth.antsz.hu>

dátum:

 2012. március 21. 12:37

tárgy:

 Re: Energiaitalok

küldő:

 gmail.com

 


Köszönöm a válaszukat, köszönöm, hogy ellenőrizték az információikat.
Azonban nem kaptam választ egyik fontos kérdésemre:

Milyen szakirodalom alapján állították azt, hogy: "Az energiaital és


az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban,

a szívben, és a vesében is"?

Az ügymenet felgyorsítása érdekében javaslom, hogy amennyiben ez nem
volt megalapozott kijelentés, akkor kérem ezt erősítsék meg és
javítsák/pontosítsák a korábbi fogalmazásbeli hibát.


Továbbá az Önök közleményében ez szerepelt:

 "A túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben maradandó


következménye (magas vérnyomás) alakult ki."

https://www.antsz.hu/hir1/energiaital_elemzes_nov_febr.html

Ami értelmezésem szerint azt jelenti, hogy két energiaital-túladagolást szenvedett betegnél
a túladagolásnak köszönhetően maradandó magas vérnyomás alakult ki.

Ezzel szemben a nekem küldött válaszlevelük szerint:"Az orvosok által adott jelentésekből derült fény például arra az
esetre, amelyben a korábban panaszmentes beteget a túlzott energiaital
fogyasztást követően a mai napig magas vérnyomással kezelik."

Tehát egy esetről van tudomás, mégsem kettőről? 

Valamint tehát nem bizonyított az energiaital-túladagolás és a magas vérnyomás közötti
ok-okozati összefüggés, de még az időbeli egymásutániság sem? Hiszen
sokan élnek panaszmentesen magas vérnyomással. Lehet, hogy éppen az
energiaital-fogyasztásnak köszönhetően sikerült fényt deríteni a
páciens azelőtt rejtett magas vérnyomására?

Amennyiben jól látom, hogy pontatlan fogalmazás történt, kérem ezt
szintén javítsák a kommunikációjuk során.

Mielőbbi válaszukra várva,Köszönettel és tisztelettel:

Lengyel Gergely 

 

Kaptuk:

 

feladó:

 ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály kommunikacio@oth.antsz.hu

dátum:

 2012. március 22. 17:18

tárgy:

 RE: Energiaitalok

küldő:

 oth.antsz.hu

 

 

Tisztelt Lengyel Gergely Úr!

 

Köszönjük ismételt megkeresését! Felvetései alapján az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya a következő kiegészítésekkel, pontosításokkal tudja segíteni az Ön munkáját.

 

Milyen szakirodalom alapján állították azt, hogy: "Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is"?

Ahogy arra korábbi válaszunkban részletesen kitértünk, az ÁNTSZ az energiaital fogyasztással kapcsolatos információk közlése során saját adatgyűjtésére támaszkodott.

 

Továbbá az Önök közleményében ez szerepelt: "A túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben maradandó következménye (magas vérnyomás) alakult ki." https://www.antsz.hu/hir1/energiaital_elemzes_nov_febr.html Ami értelmezésem szerint azt jelenti, hogy két energiaital-túladagolást szenvedett betegnél a túladagolásnak köszönhetően maradandó magas vérnyomás alakult ki. Ezzel szemben a nekem küldött válaszlevelük szerint: "Az orvosok által adott jelentésekből derült fény például arra az esetre, amelyben a korábban panaszmentes beteget a túlzott energiaital fogyasztást követően a mai napig magas vérnyomással kezelik." Tehát egy esetről van tudomás, mégsem kettőről?

Az eddig feldolgozott adatok alapján 2 esetről van tudomásunk, vagyis az orvosok által adott jelentésekből derült fény például olyan esetekre, amelyekben a korábban panaszmentes beteget a túlzott energiaital fogyasztást követően a mai napig magas vérnyomással kezelik.

 

Valamint tehát nem bizonyított az energiaital-túladagolás és a magas vérnyomás közötti ok-okozati összefüggés, de még az időbeli egymásutániság sem? Hiszen sokan élnek panaszmentesen magas vérnyomással. Lehet, hogy éppen az energiaital-fogyasztásnak köszönhetően sikerült fényt deríteni a páciens azelőtt rejtett magas vérnyomására?

Adatgyűjtésünk elsősorban a fiatalokat célozza, akik meghatározott időközönként kötelező egészség