HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.03.11. 17:23 antitézis

Beszámoló a 9. Szkeptikus Konferenciáról

 

„ A bűvész bemutat valami hihetetlent, a kókler elhitet valami bemutathatatlant.”

(Idézet az egyik előadótól)

 

Régóta terveztem, hogy ellátogatok egy Szkeptikus Konferenciára, és Idén március 3-án végre sikerült eljutnom, az immáron kilencedik alkalommal megtartott eseményre. Nagyjából a várakozásaimnak megfelelőek az ott tapasztaltak, de ezek vegyes érzésekkel töltenek el. Egyrészt nagyon örülök, hogy a Szkeptikus Társaság ilyen kitartóan képviseli és reklámozza a józan észt és a tudományt. Előfordul, hogy mi is hivatkozunk a Társaság blogján megjelenő cikkekre, előadásokra. Másrészt viszont úgy érzem, hogy a most elhangzó előadásaik nehezen lépnek ki a tudósok „elefántcsont tornyából”.  Mondjuk az idén választott „sugárzások” témakör nem a legegyszerűbb. Ennek ellenére nagyon érdekesek, izgalmasak és információban gazdagok voltak az előadások. Például a Nikola Tesla életéről és munkásságáról, a földsugárzásról és a radioaktív sugárzásokról, a fény hatásairól, vagy akár a kockázatokról tartott beszámolók. Nem gondoltam volna például, hogy a tudatlanság átlagosan 850 napot vehet el az ember életéből, többet mint a szegénység, amely csak 700 napot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Szkeptikus macska 

 

 

Az előadások között levetített rövid videók (például „természetgyógyászokról”, távgyógyítókról), pedig sok derültséget okoztak a nézők soraiban. Azonban a természettudományokkal éppen csak ismerkedők, vagy a kérdéseikre gyorsan választ keresők homloka könnyen az asztalon koppanhatott, vagy koppanhat a jövőben, az archív felvételek megtekintése közben. Úgy éreztem, hogy a videók hatására felmerülő kérdésekre („Miért nem működhet ez a sarlatánság?”) az előadásokból nem, vagy nem könnyen voltak kiszűrhetőek a válaszok.

Nem villanyozott fel, hogy az előadók a tudományos újságírás és a szkeptikusok elé gördülő komoly akadályokról számoltak be. Például, hogy a közszolgálati médiumokhoz írt kérelmeikre fellengzős és bugyuta válaszokat kapnak, az ezeket felügyelő hatóságok pedig elhárították a felelősséget. Egy szkeptikust ugyanakkor bíróság elé is citáltak az elmúlt időben. Ezek után az áltudományokkal, a sarlatánságokkal vívott harc egyre kilátástalanabbnak tűnhet. A magántulajdonú után a közszolgálati médiában is egyre több könnyen emészthető, könnyen eladható gyagya riportot készítenek kamu-gyógyítókkal, a valódi szakemberek helyett, mondván: „erre van igénye a népnek”. (Illetve sajnos könnyen elképzelhető, hogy ebben hisznek a médiumok dolgozói, vezetői is.) Pedig szerintem az embereknek csak egyszerű, érthető válaszokra és törődésre van szükségük, ezeket pedig megkaphatnák a valódi szakemberektől is, ráadásul az ő válaszaik bizonyítottan működnek is. „Nincs más út: Előre!” alapon ezentúl vezetünk egy általunk „Ajánlott” és „Nem ajánlott” médiumokat és műsorokat felsoroló listát, ami támpontot adhat arról, miből juthatunk hasznos és miből haszontalan, esetleg hamis információkhoz a blogunkat átitató témákról.    

A konferencián az előadások között egyszercsak megjelent az ígért bűvész is!  Nagy szerencsémre pont nekem repült az egyik belépésekor eldobott kártyalapja, így kézzelfogható emlékhez is jutottam az eseményről. A mester remek műsorral csapta be, frissítette fel a szemünket és az elménket. Utána már senki sem sopánkodott kávéért a nézők közül, mint ahogyan előtte.

Nagy sajnálatunkra nem fedte fel magát egyetlen „elnyomott” vagy „eltitkolt” feltaláló sem, aki elhozta volna megmutatni nekünk a „tiltott”, „kormányok által üldözött” találmányát. Pedig a megjelentek közül senki nem tűnt az olajipar kémének vagy bérgyilkosának.

Legközelebb is ott a helyem!

 

 

[1]http://szkeptikus.blog.hu/2012/02/28/budapesti_szkeptikus_konferencia_marcius_3_szombat

[2]http://szkeptikus.blog.hu/

[3]A konferencia megtekinthető az archívumban:  http://szkeptikus.bme.hu/

 Fénykép forrása: http://cheezburger.com/View/2355917568