HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.03.06. 14:59 antitézis

Miért nem lesznek legálisak az E-cigik?

Címkék: biztonság dohányzás egészség e cigaretta

A dohányzás széles körben elterjedt egészségkárosító tevékenység. Az E-cigaretták megjelenése lehetővé tette, hogy a dohányos szervezetébe jóval kevesebb káros anyag jusson a kívánt nikotin hatóanyag mellett, a hagyományos cigaretták fogyasztásához képest. Mindez elérhető anélkül, hogy a dohányos lemondana a jól megszokott és rögzült dohányzó-mozdulatokról, a dohányzás érzéséről. Az e-cigaretták területe jogilag nem megfelelően szabályozott, és úgy tűnik a betartható szabályozás helyett az ellehetetlenítés lesz a sorsa. Pedig a dohányosok és környezetük* egészségének védelme érdekében megérné törődni vele.

 

A NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) államtitkársága közleményt adott ki az elektronikus cigarettákról. [1] Amelyben közlik, hogy az E-cigarettáknak milyen káros hatásaik és veszélyeik lehetnek, valamint, hogy a jelenlegi jogszabályok mellett csak gyógyszerként kerülhetnének forgalmazásba. Ez igaz. Ám az is igaz, hogy az E-cigaretták hátrányaik ellenére is kevésbé egészségkárosítóak a hagyományos cigarettákhoz képest. Viszont mivel jelentős adókiesést jelent az államnak, így érthető, hogy vissza szeretnék terelgetni az E-cigire váltó dohányosokat a magas adótartalmú hagyományos cigarettákra, vagy esetleg gyógyszerekre. A média pedig örömmel asszisztál ehhez, mert lehet pánikot kelteni, figyelmet vonzani. Így jelenhetnek meg cikkek horrorisztikus címekkel, mint például a Népszabadságban: „Robban, mérgez, de főként illegális az e-cigi”.[2] Természetesen azért van, akinek sikerült visszafogottabban, kevésbé szenzációhajhászan tálalni ugyanezt a közleményt, például a HVG-hasábjain "Kiderült, mit gondol az e-cigiről a Nefmi".[3]

Korábbi cikkünkben körültekintően elemeztük az elektronikus cigaretták előnyeit és hátrányait. [4]

Azóta hallhattuk, hogy Amerikában egy e-cigi használó szájában felrobbant egy ilyen „nikotinadagoló készülék”.[5] Az áldozatnak megégett az arca, és kitört pár foga, nagyon szomorú eset. Újabb ok, amiért nem ajánlható, hogy bármit dugdossunk a szánkba, és vegyianyagokat jutassunk a szervezetünkbe.

Az érem másik oldala azonban, hogy Amerikában évek óta népszerűek, és elterjedtek az E-cigaretták. A balesetet okozó készülékről ráadásul nem is tudták megállapítani, hogy milyen típusú, milyen gyártmányú. Feltételezem silány minőségű hamisítványról lehet szó, nem a szabadalmakat tulajdonló legnagyobb gyártóktól származhat. A hivatkozott cikkben megszólaltatott elektronikus cigaretta egyesület társalapítója szerint az ipar nem tud az e-cigik akkumulátoraival kapcsolatos problémákról. Magyarul ez lehet az első eset, és reméljük az utolsó is marad. Szerinte ráadásul 2,5 millió amerikai használ e-cigit. Amihez képest valljuk be: statisztikailag egy tragikus baleset is eltörpülő mennyiség. (Természetesen nem figyelmen kívül hagyható!)

A technikai berendezések azonban néha meghibásodnak. Hogy a leghíresebb szintén egyesült államokbeli esetet említsük: a Toyoták „öngyorsulása” feltehetően 89 embert ölt meg 10 év alatt az Egyesült Államokban.[6] Illetve sorra robbannak fel a drága Iphone okostelefonok is, sérüléseket is okozva.[7]

Mindezek után felhívnám a figyelmet arra, hogy számtalan az amerikai e-cigi használóénál súlyosabb sérülést illetve halált okozott már hagyományos cigaretta is. Nem csak a tüdő és egyéb daganatokra gondolok, hanem azokra az esetekre, amelyekben az ágyban történő dohányzás közben elaludtak vele a dohányosok, és magukra gyújtották a környezetüket!

Nem, továbbra sem támogatjuk az E-cigaretták használatát, csupán azt mondjuk, hogy a dohányzás kockázatai csökkenthetőek vele. Arról mi is beszámoltunk, hogy káros anyagokat tartalmaznak az e-cigarettában található folyadékok is, de jóval kisebb mennyiségben, mint a hagyományos cigaretták.

A Minisztériumban az e-cigi illegalitását azzal indokolják, hogy se nem dohánytermék (-ként adózik), se nem gyógyszer (-ként adózik). A megoldásra két lehetőség kínálkozna. Vagy meg kéne teremteni egy egységes engedélyezési rendszert, ami azért nem várja el a gyógyszerekkel egyszintű vizsgálatokat, (ahogyan például a hagyományos cigarettáktól sem,) hiszen ez anyagilag hatalmas teher lenne az e-cigi forgalmazókra és végül a fogyasztókra nézve. Vagy elvárják tőlük, és ilyen módon illegalitásba taszítják. Hiszen nagy költségen nem fogják engedélyeztetni az e-cigiket és utántöltőiket. Amiket feltehetőleg kevés vagy semmi változtatással, de jóval drágábban árulhatnának utána. A termék a legális-félig legális boltokból és e-boltokból mehet vissza az internet névtelen, teljesen illegális bugyraiba. A dohányzásról leszokni nem kívánó vagy nem tudó emberek pedig kénytelenek továbbra is a károsabb hagyományos dohányzást művelni. 

A Minisztérium szerint „A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat.”Ahogyan néhány doboz cigaretta is, csakhogy a nikotin-függők nagyon jól tudják szabályozni a nikotinszintjüket, nem fogják túladagolni, főleg nem halálos mennyiségben. (Felnőttekre 40-60 mg nikotin már halálos lehet [8], egy doboz piros Marlboro pedig 15,2 mg-ot tartalmaz.) 

Azzal viszont egyet tudunk érteni, hogy „Javasolt tehát, hogy a leszokni vágyók lépjenek kapcsolatba orvosukkal, gyógyszerészükkel annak érdekében, hogy információt nyerjenek a dohányfüggőség kezelésére szolgáló megfelelő megoldásokról.”

 

* Olvasónk, Szomjas Gödény hívta fel rá a figyelmemet, hogy a passzív "dohányzók" egészségét is védheti az elektromos cigaretta használata. Ez úton is köszönjük!

[1]http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/amit-az-elektromos-cigarettarol-erdemes-tudni

[2]http://nol.hu/archivum/robban__mergez__de_fokent_illegalis_termek_az_e-cigi

[3]http://hvg.hu/egeszseg/20120305_elektromos_cigaretta_nefmi

[4]http://eljtudatosan.blog.hu/2012/01/30/egeszsegesebb_e_az_e_cigareatta#more3976917

[5]http://www.huffingtonpost.com/2012/02/16/electronic-cigarette-explode_n_1281707.html

[6]http://www.cbsnews.com/2100-500395_162-6518794.html

[7]http://www.huffingtonpost.com/2011/12/01/iphone-explodes-brazil-in_n_1123647.html

[8]http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine#Toxicology