HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.02.21. 15:25 antitézis

Energiaitalok I. rész

Címkék: biztonság energia energiaital tudatos

 

Az utóbbi két hétben elindult az energiaitalok hisztérikus démonizálása. Mivel jelentős mennyiség fogy ezekből az italokból, ezért utánajárunk az igazságnak!

 

 A médiában mostanában sorra gyártották a híreket, hogy 2011 utolsó két hónapja során „123 gyereket vitt el a mentő” energiaital fogyasztás okozta rosszullét miatt, illetve hogy „az energiaital májkárosodát okoz”. A sok félretájékoztató médium után (akiket meg sem említek), üdítőként hatott, hogy a legkevesebb tévedés az ATV riportjában volt. Talán mert abban a riporter csak néhány mondatot tudott elmondani, mielőtt átvette a szót az ügyben legkompetensebb: Zacher Gábor toxikológus [1]. Ő pillanatok alatt varázsolt egy kis rendet a gondolatok között, de nézőpontja azóta sem talált visszhangra. Még a videótárba is az erősen túlzó „Káros a gyermekkori energiaital-fogyasztás” címmel került be a riport. A témához való hozzáállásomban Zacher Gábor teljes mértékben megerősített, tényleg érdemes végignézni a riportot! Többek között kifejtette, hogy nem az energiaitalok fogyasztásával, hanem az elfogyasztott túlzott mennyiséggel van probléma. Ráadásul kifejti, hogy valószínűleg az energiaital alkohollal történt keverése miatt adódhattak a problémák, amelyek egyáltalán nem olyan súlyosak, mint ahogyan azt máshol is beállították. Természetesen továbbra is azt tanácsolja, hogy gyermekek rosszulléte esetén hívjanak mentőt hozzá.  

 

A műsorvezető hölgyet nem szeretném bántani, mert a politikai ügyekben nagyon járatos és jó műsorvezető. Az viszont tény, hogy az enerigiaitaloknak köszönhetően 123 orvosi segítségben részesített emberről tesz említést, akárcsak a kollégái tették a többi médiumban is. Holott megnézve az ÁNTSZ fogalmazását, kiderül, hogy 2011 novemberében és decemberében (tehát szilvesztert is beleértve!!!) 123 főnél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaital fogyasztás [2]. A rosszullét és a kellemetlen testi tünet számomra elég tág fogalom, amit akár egy amúgy egészséges sportolás közben is érezhet az ember. Az ÁNTSZ közleményét olvasva kiderül, hogy A tünetek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről (27 %), valamint felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról (24 %) számoltak be, előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. [2] Tovább olvasva az ÁNTSZ anyagait, kiderült, hogy a 123 főnek csak „közel a harmadát” látták el: „A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapotuk miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.” [2]. Ez felfelé kerekítve 40 fő körül mozog két hónap alatt. Tehát szilvesztert is csak átlagos napnak számítva (pedig fogadni mernék rá, hogy az esetek felét adja) naponta átlagosan kevesebb, mint egy (valószínűleg fél körül, tehát átlagban kétnaponta egy) ellátás történt! Ezt az ellátást a fenti felsorolt tünetek alapján nem úgy kell elképzelni, hogy csövek lógnak ki az eszméletlen gyerekből, és dialízisen, vértisztításon kell átesnie, talán legrosszabb esetben kapott egy infúziót, hogy ne száradjon ki a hányás miatt. Ami természetesen nem jó, de nem is szabad túlharsogni, hisztériakeltés helyett korrekt felvilágosítással kéne élni, és ezt mi most meg is tesszük. Mert ha a hamis tudósítások után a szülő kitépi a gyereke kezéből az energiaitalt, és lekever neki egy pofont, elveszi a kajapénzét és drogos állatnak nevezi, azzal éppen az ellenkezőjét fogja elérni annak, amit szeretett volna.

Az ÁNTSZ adatai azért nem adnak örömre okot, hiszen jól látszik a trend (amit akár az utcán is látunk), hogy egyre fiatalabbak, vagyis már kis gyerekek is rendszeres fogyasztóivá válnak az energiaitaloknak. A rosszullétek nagytöbbségét a tízes éveik elején-közepén járók teszik ki. Természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy megittak egy decit, és elájultak, hanem kiderült, hogy bizony üdítőitalként fogyasztották, naponta több adagot, akár 3 litert is! Emiatt felelősek az energiaitalok gyártói is, akik egyre nagyobb kiszerelésben árulják termékeiket, és hétköznapi szomjoltó üdítőitalnak álcázzák őket. Felelősek a szülők és tanárok is, hogy nem világosítják fel a gyerekeket, hogy az energiaitalokat csak bizonyos kor után és csak ritka, „különleges” alkalmanként lenne érdemes fogyasztani. A „bizonyos kor felett”-et úgy értjük, hogy mindenképpen 14 év felett, de lehetőleg minél később, inkább 18 év felett. Mellesleg éppen a tanárok és a szülők koffeinfüggősége, rendszeres kávéfogyasztása is például szolgál a gyerekeknek, és nem értik, hogy ők miért ne élhetnének hétköznap is a serkentő italokkal. 

Az ÁNTSZ sajnos tovább növeli a képzavart, amikor úgy fogalmaz a már idézett szövegben [2], hogy „Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is, ennek ellenére a fogyasztók 23 %-a próbálta ki a kettőt együtt.” Bevallom én még nem hallottam az energiaital ilyen károsító hatásairól, csak az alkoholéról. Ezért rákerestem a szakirodalomban, de erre vonatkozó tanulmányt nem találtam. Olyanok vannak, amelyek az alkohol és az energiaital együttes fogyasztását vizsgálták, ezeknek az eredményeiről a második cikkben be is számolunk, de májat és egyéb szerveket károsító hatásokról szó sem esett bennük, csak az alkoholra vonatkozóan! Amennyiben lett is volna ilyenről tudomás, akkor el sem végezték volna egyetemistákon a különböző teszteket, amelyek során alkoholos energiaital koktélokat itattak velük. Az alkoholról régóta tudjuk, hogy nagy mennyiségben károsíthatja a szervezetünket, de ha ez alapján sodorják „bajba” az energiaitalokat, akkor az a kőleves című mesét idézi számomra, amiben nem is a kő volt a finom, hanem a hozzáadott hús, zöldségek, fűszerek. Hogy az energiaital-fogyasztás milyen veszélyeket rejt magában, azt a második cikkünkben tárgyaljuk, addig is járjuk végig nagyvonalakban az energiaitalok hazai útját.

Az emberek ősi szokása a serkentők fogyasztása, szinte minden kultúrában elfogadott valamilyen formában. Dél-Amerikában például a kokalevelet rágják. Európában az import kávét és teát fogyasztjuk évszázadok óta, amelyek a bennük található koffeinnek köszönhetik frissítő hatásukat. Több évtizeddel ezelőtt jelent meg a kóla, amely decinként körülbelül 10 milligramm koffeint tartalmaz. Majd a ’90-es évek elején megjelent itthon is a koffeint nagyobb mennyiségben tartalmazó „üdítőital”, az úgynevezett energiaital.

Az energiaitalokat agresszív, lendületes, fiatalos, humoros reklámkampányok népszerűsítették (ki ne emlékezne „A Red Bull szárnyakat aaad!” reklámokra?). Valamint „flúgos futamok”, extrém sportesemények, filmek, bulik támogatóiként jelentek meg. Az eseményekre, bulikra szállítják az akciós italokat, a testfestett/miniszoknyás hostess lányokat. Ezek után természetes, hogy kedvelt termékek lettek.

A 90-es évek közepén a magas koffeintartalma miatt be is tiltották az itthon elsőként megjelenő energiaital a Red Bull forgalmazását. Bár ennyi erővel az erős kávék főzését is tiltani lehetett volna. Így még erősebb volt az exkluzív imidzs, hiszen az energiaitalokat csak a pult alól árulták a bulikban. Hamar mágikus hatást kezdtek tulajdonítani neki, például, hogy hasonló élményeket nyújt, mint egyes drogok, szexuális ajzószer, és aki iszik belőle, az végigpörgi a bulit, stb. Hamarosan elterjedt az alkohollal való keverése, de magas ára miatt túl sokat senki sem fogyasztott belőle. Először a fiúk viszkivel, majd vodkával, Jagerrel itták, később a lányok is elkezdték keverni pezsgővel. Majd a 2000-es évekre eljutottunk a több főre kitalált Red Bull-os „vödör-ig”, amely tartalmazott pezsgőt, vodkát (vagy viszkit, esetleg rumot), energiaitalt, citromot, jeget.

A sikerre megjelentek a versenytársak is, jött a BOMBA, és hamarosan beléptek a piacra az olcsóbb, kisebb nevű verziók is, amelyeknek nem volt nagy reklámkampánya, cserébe töredékáron nyújtotta tartalmilag ugyanazt (víz, aromák, decinként 32mg koffein, decinként 400 mg taurin, cukor). Persze azzal menőzni nem lehetett, de a pezsgőbe, borba, vodkába keverve ugyanolyan hatással van a fogyasztójára. Az energiaitalok összetétele nem is igazán indokolja a magas árat, azt csak a drága kampányokért (megjelenés a Forma-1-ben, raliban, stb.) kell megfizetni és az exluzivitásért. Ha nincs placebo-hatás, nincs különleges élmény, akkor viszont hatóanyag kell, hát megjelentek az olcsó 1-1,5 literes műanyag palackos verziók is. Az árcsökkenéssel párhuzamosan az „exkluzív party-ital” szépen mindennapos fogyasztási cikk lett. Először az egyetemisták, középiskolások között, végül a tízes éveik elején járó általános iskolás gyerekek is egyre szélesebb körben fogyasztották, és itt jelentkezik a probléma. Az egyetemisták a hétköznapi bulik után az unalmas órákra akartak felpörögni vele, illetve a fárasztó nap után az újabb bulikra. A gimisek, általánosiskolások pedig jelentős részben abból az okból nyomnak be suli előtt vagy után egy-két 100 forintos italt, mert a fiatal szervezetüket felpörgeti, megkapják a kis serkentőjüket, élvezik a különleges érzést. Elvégre a koffein egy bárki által megvásárolható legális pszichoaktív szer. Másrészt sajnos ma már nem mennek este 9-10-kor aludni a gyerekek, hiába kelnek reggel 5-6-kor, hanem késő éjszakába nyúlóan ülnek a számítógép előtt, így természetes, hogy nehezebben indul a reggel, és már kókadoznak koradélután. A számukra jól ismert, intenzív és édes ízű energiaitallal keverve pedig az alkohol is egyre fiatalabbak számára lesz egyre könnyebben fogyasztható, ráadásul a „tudatmódosítás” már nem is áll olyan távol tőlük, hiszen mindennapos esemény, hogy egy „szerrel” befolyásolják az érzékeiket, a hangulatukat.

Az energiaitalok evolúciójának következő, két évvel ezelőtti állomása volt a nagyobb, fél literes kiszerelésű alumíniumdobozos, többféle ízesítésű, ártatlan üdítőnek álcázott, és a gyerekek íz-igényéhez igazított többféle ízesítésű édes Monster (Coca-Cola termék). Először egy nagysikerű Hollywood-i mozifilmben tűnt fel (Másnaposok), amely egy stílszerűen egy őrült átmulatott éjszakának a története. Menő lett a gyerekek között a Monster-es dobozzal sétálgatni, „pózolni” (tehát fényképezkedni, majd interneten megosztani). A Monster, mivel fél literes kiszerelésben kapható, tehát a korábbi 2,5 decis dobozokhoz képest dupla mennyiséget tartalmaz, ezért sokkal erőteljesebb hatással van a szervezetre. A biztonság kedvéért természetesen a gyártó ráírta a dobozra, hogy ”két adagot tartalmaz”, de mivel nem visszazárható a palack, így a fogyasztó úgyis kénytelen elszürcsölgetni az egészet egyszerre, aminek köszönhetően intenzívebb is a koffein élénkítő hatása.

Ennek a virágzó (de nem feltétlenül hasznos) piacnak a Népegészségügyi termékadó adta az első pofont. 2011 szeptemberétől literenként 250 forint plusz különadó terheli ezeket az italokat, így sokuk ára egycsapásra megugrott. Legalábbis azokban a teljesen legálisan működő üzletekben, üzletláncokban, amelyek nem hajlandóak veszteséggel árulni a sajátmárkás termékeiket sem, illetve nem forgalmaznak feketeimportból származó termékeket. A nagy multinacionális gyártók nem változtattak a receptjükön, de a jelentős részben hazai piacra termelők kibújtak a termékadó alól. Mivel a törvény csak a „hozzáadott” koffein mennyisége alapján rendelte el az adófizetést. Egyes gyártók, például a Hell más (koffeinhez hasonló) hatóanyagot kezdett az italba keverni, illetve a koffeintartalma sem lett „hozzáadott”. A legtöbben azonban csak lecsökkentették a koffein tartalmukat a törvényi minimum alá (10mg/deciliter), a korábbi általában 32mg/deciről. Így a hatásuk nagyrészt elveszett, de árban versenyképesek tudtak maradni (pl: Silver Power, Bomba, és számos „kommersz” termék).

A Bomba viszont nem írta rá a címkére, hogy az új recept szerint mennyi a koffein tartalma, így a fogyasztókban csak lassan tudatosult a változás, de sokan mai napig sem tudnak róla. Ráadásul piaci előnyhöz jutott, hiszen a versenytársaknál olcsóbb maradhatott. Így szerintem jogosan indult fogyasztóvédelmi vizsgálat a Bomba ellen [3].

A kiskapukat 2012 januárjától azonban bezárták. A korábbi 10 mg/deci helyett már 1 mg/deciliter metil-xantin-tartalom (ebbe a családba tartozik a koffein és sok más növényi hatóanyag is) vagy 100 mg/deci taurin-tartalom felett is energiaitalnak minősül az ital. Így mindegy, hogy a koffeintartalmat csökkentették, vagy a koffeinről más növényi alapú serkentőre tértek át, mindenki fizet. Az energiaital drágább lett, a koffein tartalmat pedig újra elkezdhetik növelni. Ha már úgyis fizetni kell, akkor „hatásban” és „erőben” fognak versenyezni. Már meg is jelentek a Hell extra adag koffeint tartalmazó italai (Hell Strong, amely 38 mg koffeint tartalmaz decinként).  Pedig nagyon sok gyereknek nem is számított igazán a koffein mennyisége, csak „menő” volt a kezében az italos doboz.

A népegészségügyi termékadó valószínűleg nem fogja csökkenteni az energiaital-fogyasztást, inkább a „prémium” gyártók felől a „kommerszebb” gyártók felé tereli a fogyasztókat. Sok kisbolt is alkalmazkodott: eddig soha nem látott, gyakran magyar nyelvű felirat nélküli termékek jelentek meg a polcokon, valószínűleg feketeimport révén.

Cikkünk második részében az energiaitalok összetételével és szervezetünkre gyakorolt hatásaival foglalkozunk.

 

[1] http://atv.hu/videotar/20120216_karos_a_gyermekkori_energiaital_fogyasztas

[2] https://www.antsz.hu/hir1/energiaital_tuladagolas.html

[3] http://hvg.hu/kkv/20111012_Bomba_energiaital_chipsad

 

Cikkünk megjelenését követő napokban az ÁNTSZ közleményét eltávolították a fent hivatkozott címről. Kérdésemre az ÁNTSZ munkatársa megírta, hogy átkerült egy másik címre, mivel a 2012 február 3-án publikált hír február 23-án már nem tartozik a "friss hírek" közé, mert ott mindig csak a frissek érhetőek el. Érdekes módon sok 2011-es mellett még egy 2009-es hír is megfér ott. Nem baj, a lényeg az, hogy továbbra is elérhető a következő címen:

https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/energiaital_tuladagolas.html  

Kérdésemre, hogy mivel támasztják alá a máj-, szív- és vesekárosodást, még gyűjtik a válaszokat.