HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.01.30. 14:00 antitézis

Egészségesebb-e az e-cigareatta?

Címkék: dohányzás tudatos e cigaretta

A következő bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy az elektronikus-cigaretták vajon valóban egészségesebbek-e, mint a hagyományos papír-dohány alpú cigaretták, és mennyire tudják helyettesíteni ezeket.

A hagyományos dohányzásról már szerintem mindenki ismeri a tényeket, hogy az egyik legfőbb halálok, szálról-szálra teszi tönkre a szervezetet. A cigarettából származó égéstermékek felelősek sok tüdőben, ajakon, szájban, hólyagban, gégében, nyelőcsőben kialakuló rákért, roncsolják a tüdő szöveteit, az egész keringési rendszert, rontják a fizikai állóképességet, stb. Az égés során több ezer féle vegyület keletkezik, egy részük gáz halmazállapotú, a többi apró szilárd szemcséket képez, ezeket látjuk füstként terjengeni. Gázként például a szén-monoxidot, széndioxidot, ciánsavat, ammóniát, nitrozaminokat, szilárd halmazállapotú szemcseként összefoglalva a kátrányt (policiklusos aromás szénhidrogéneket, és egyéb vegyületeket) tüdőz le, aki cigarettát szív.

 

 

Mindezt csak azért vállalja a dohányos, hogy nikotint juttasson a szervezetébe. Amely egy az alkaloidok csoportjába tartozó vegyület, mint sok más drog, például kokain, morfin, meszkalin, heroin. [1] A nikotin jól felszívódik már a nyálkahártyáról is, ezért működik például a tubákolás is (amikor őrölt dohányt szippant fel valaki az orrába), de gáz halmazállapotban belélegezve, a tüdőn keresztül még jobb hatásfokkal, és még gyorsabban kerül az agyban található nikotin-receptorokhoz. Néhány másodpercen belül bekövetkezik a hatása, így minden egyes slukkot érezni, ezért nem adagolja túl magát a dohányos. A nikotin örömteli érzést, étvágy csökkenést, éberséget, szellemi felfrissülést, megnyugvást okoz. [2]

Majd gyorsan ki is ürül, ezért van szüksége a „dohányosnak” (nikotin-függőnek) folyamatos nikotin pótlásra. A nikotinnak kis mennyiségben izgató hatása van, de 50 mg körüli mennyiségben már keringési zavaroz, halálhoz vezethet. A magzatra nézve a nikotin is kockázatot jelent, mert rontja a magzati keringést, a méh görcsös összehúzódását idézheti elő, koraszülést, vetélést okozhat, a magzatot károsíthatja. [3]

Aki függő, és nem visz be nikotint, annak az eufória ellentétét, diszfóriát okoz a hiánya, azaz nagyon rosszul érzi magát. Súlyosak az elvonási tünetei, kevesen tudnak leszokni maguktól, segítéség nélkül. Ahogyan a vicc is mondja: „Nem értem, hogy mások miért nem tudnak leszokni, nekem már háromszor is sikerült!” Ezért léteznek leszokást segítő gyógyszerek, nikotinpótlási lehetőség tapasszal, rágóval, orr-sprayvel, inhalálóval, tablettával, de mindenféleképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Szerencsére a legtöbb függőtől eltérően a dohányos szellemileg nem épül le, fizikailag is csak lassan. Ha éppen nem bagózik, akkor csak a füstös szaga, a sárguló ujjai és fogai árulkodhatnak erről a szokásáról.   

Az itt gyorsan összefoglalt néhány tényből máris látszik, hogy a legjobb nem flikflakkolni, és keresni a nikotinfogyasztás kedvezőbb formáit, hanem a legjobb teljesen megelőzni, vagy elhagyni a függőséget! Aki kikapcsolódás, felfrissülés céljából dohányzik, vagy a közösségi élményért, (hiszen kellemes érzés kikísérni a többieket a dohányzásra kijelölt helyre munkaszünetben) az inkább kávézzon, teázzon, amíg a többiek pöfékelnek. Hasonló módon lehet találni minden bagózási okra valami jobb választ. 

Sokan vannak azonban, akik nem is akarnak leszokni, értük (hogy esetleg kevesebb káros hatást szenvedjenek el a nikotinéhségük kielégítése közben) gondolkodunk el a továbbiakban az e-cigaretták hasznosságán.

 

Az e-cigaretta egy szál cigarettára vagy szivarra emlékeztető többnyire műanyag cső, amely kis tartályban általában aromával ízesített polipropilén-glikol és nikotin tartalmú folyadékot tartalmaz, de ez lehet nikotinmentes is. Ezt a folyadékot egy szerkezet a csövön átszívott levegő hatására felmelegíti és beporlasztja a légáramba, így jut be a tüdőbe. A jobb összhatás érdekében sok e-cigaretta vége piros fényt bocsát ki szíváskor, mintha parázslana.

Az e-cigaretta három fő okból kelt érdeklődést. Egyrészt mivel a hagyományos cigarettával ellentétben nem történik dohány és papír égés, ezért feltételezhetően kevesebb káros anyag kerül a „dohányos” tüdejébe. Másrészt a hagyományos cigarettát egyre több közösségi helyen tilos meggyújtani, védve ezáltal a dohányos környezetét a passzív dohányzás ártalmaitól, az e-cigarettákra azonban egyelőre nem vonatkozik ilyen tiltás. Harmadrészt mivel a dohánytermékeket magas adók sújtják, így ezeknél versenyképesebb lehet a nikotint tartalmazó folyadék vásárlása.     

 

Azt le kell szögeznünk, hogy a tüdőnkbe vegyianyagokat, vagy a tiszta levegőn kívül bármit juttatni nem jó ötlet (és ez vonatkozik még a wc illatósítóra is)! Kivételt képez az az eset, ha az orvos ír fel valamilyen inhalálható gyógyszert egy betegségre. Tehát aki nem dohányzik, az ne is kezdjen el, még e-cigarettával se! Az tény, hogy egy e-cigaretta nem fogja rágyújtani a házat az azzal elalvó emberre. Nem is fogja az azt használót megégetni, nem fogja füstszagúvá változtatni a kocsiját, a ruháját, a lakását, a környezetét és őt magát se. Csikkeket és hamut sem fog maga után hagyni. Mivel nem zajlik le benne égés, ezért égéstermékeket sem fog a tüdőbe juttatni. Ugyanakkor az e-cigaretta patronokban a kívánt nikotin mellett egyéb dohányból származó szennyező anyagokat is talált az FDA, mint például a nitrozaminokat. (FDA= Food and Drug Administration - az USA élelmiszer és gyógyszer-ellenőrzési hivatala)[4] Ezek a vegyületek rákkeltőek, genetikai károsodást okozhatnak és magzatkárosító hatással is bírnak. [5] Az viszont tény, hogy az e-cigaretta patronok ezekből is sokkal kevesebbet tartalmaznak, mint a hagyományos cigaretták, tehát az e-cigarettákat egészségesnek nem szabad nevezni, legfeljebb kevésbé károsnak.

Mivel ezek a szerkezetek rövid ideje jelentek meg a piacon, ezért kevés tudományos kutatási eredményt publikáltak velük kapcsolatban, főleg az egészségi hatásairól tudunk keveset. Ami viszont megjelent az e-cigarettákról, az friss, 1-2 éves eredmény. Ezekből tudhatjuk, hogy az e-cigaretták pasztilláinak kiürülése nem egyenletes. Ahogyan ürülnek, egyre nagyobb vákuummal, tehát egyre erősebben kell szívni őket, és egyre kevesebb aeroszol, tehát levegőbe porlasztott folyadék jut a „dohányzónak”. Ráadásul a mérések szerint a hagyományos cigarettáknál erőteljesebben is kell szívni őket. Ez utóbbi talán csak apró, megszokható kényelmetlenség. Az egyenetlen nikotinszállítás azonban alkalmatlanná teszi arra, hogy terápiás célokra, tehát leszokásra használhatónak nevezzék ezeket a termékeket. Ezért meg is kérte a forgalmazókat az FDA és a WHO, hogy ne reklámozzák leszokást segítő eszközként, a magyarországi kereskedők azonban továbbra is megteszik. Mellesleg az említett két szervezet szerint is kevesebb káros anyagot tartalmaznak az e-cigaretták, mint a hagyományosak, ám valószínűsítik, hogy többet, mint a gyógyászati nikotinpótló termékek.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a tesztalanyok vérében sokkal kevesebb nikotin volt jelen az e-cigaretta szívásakor, mint a hagyományos cigaretták elszívása esetén. [4] Egy másik vizsgálat is megerősítette, hogy kevesebb káros anyag jut a szervezetbe e-cigaretta használatával, mint a hagyományos módon, ám a korábban említett kisebb mértékű vérbeli nikotin mennyiség miatt nem teljes a nikotin hiánytüneteinek elnyomása. Ráadásul sok esetben a pasztillákban kevesebb is volt a nikotin, mint amennyinek a csomagolásuk szerint kellett volna lennie. [6] Talán éppen a nem tökéletes nikotinpótlás miatt alakult úgy egy kérdőíves felmérés eredménye, hogy a válaszolók 80%-a el tudta hagyni a hagyományos cigit, a többi 20% viszont még azt is fogyaszt az e-cigaretták mellett. Továbbá arról is beszámoltak, hogy jobb az illatuk, az ízük, a fizikai állóképességük, kevésbé köhögnek, jobb az egészségi állapotuk, mint azelőtt. [7] Egy másik felmérés érdekes megállapítása, hogy akik komolyabban használják az e-cigarettát, a nagyobb, erősebb akkumulátorral rendelkező, melegebb és intenzívebb gőzt eregető kiviteleket használják, nem a kisebb elegánsabb és gyengébbeket.[8]

Az e-cigikről 3-4 éve hallottam először, szerintem nagyjából akkor is jelentek meg a magyar piacon. Gyors terjedésükre számítottam, csodálkoztam is, hogy miért nem robbantak akkorát, mint például az okostelefonok, a GPS-készülékek, vagy az MP-3 lejátszók a maguk idejében. Ezekkel szemben, nem csak hogy nem árul nikotinos pasztillákat egyik nagy neves dohánygyár se, de még az e-cigi készülékeket se nagyon kapni legális fizikailag létező boltokban, szinte csak interneten, ahol sok a megbízhatatlan, illegális kereskedő. Sokan közülük nem küldenek számlát, nem nyújtanak garanciát, de még telefonszámot, sőt még csak egy címet sem adnak meg, amin rájuk lehet rúgni az ajtót, ha baj van a termékükkel. Tisztelet a kivételnek, nehezen bár, de azért lehet találni olyan e-cigaretta kereskedőt is, aki névvel, címmel, szerviz elérhetőséggel, stb. árulja, és nem is drágábban, mint a zavarosban halászók. A TV-ben is láttam egy csomagküldő cég kínálatában ilyen készüléket, de azok csak nikotinmenteset árultnak. A dohánytermékeket árusító boltok számának jövőbeli csökkentésével azonban az e-cigarettát és kellékeit forgalmazó legális üzletek felvirágzására számítok. Miután a dohányzás sok helyről, közösségi térből ki van tiltva, talán kisebb csábítást jelent a jövőben, hogy „rágyújtson” az ember. Egyébként e-cigivel sem ajánlatos ilyen nyilvános helyeken „dohányozni”, mert károsan hathat például a gyerekekre a minta, amit látnak. A legjobb, ha minél kevesebbszer észlelik a pöfékelőket. Nikotintartalmuk miatt viszont terheseknek szigorúan tilos használniuk!

 

Irodalom:

[1] SH atlasz Kémia – springer Hungarica – 1995

[2]Electronic cigarettes and thirdhand tobacco smoke: two emerging health care challenges for the primary care provider - Ware G Kuschner, Sunayana Reddy, Nidhi Mehrotra, Harman S Paintal, International Journal of General Medicine 2011:4 115–120

[3] Miért betegek a magyarok? - Székely József Iván Kodolányi János Főiskola – 2002

[4] Conventional and electronic cigarettes (e-cigarettes) have different smoking characteristics - Anna Trtchounian , M.S. , Monique Williams , B.S. , & Prue Talbot , Ph.D.

Nicotine & Tobacco Research, Volume 12, Number 9 (September 2010) 905–912

[5] Környezetvédelem - Akadémiai Kiadó 2007

[6] A Clinical Laboratory Model for Evaluating the Acute Effects of Electronic “Cigarettes”: Nicotine Delivery Profile and Cardiovascular and Subjective Effects

Andrea R. Vansickel, Caroline O. Cobb, Michael F. Weaver, and Thomas E. Eissenberg  Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2010;19:1945-1953

[7] electronic.pdf Electronic cigarettes (e-cigarettes) as potential tobacco harm reduction products: Results of an online survey of e-cigarette users - Karyn Heavner, James Dunworth, Paul Bergen, Catherine Nissen, Carl V. Phillips - November 26, 2009

[8]Electronic cigarettes (e-cigs): views of aficionados and clinical⁄public health perspectives, J. Foulds, S. Veldheer, A. Berg  -  Int J Clin Pract