HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.01.14. 19:00 antitézis

Vonzó mágneses ajánlatok

Címkék: placebo szkeptikus mágnes áltudomány

Még mindig tapasztalható, hogy mágneseket tartalmazó termékeket árulnak olyan ígéretekkel, hogy azoknak gyógyító, illetve teljesítményfokozó hatásaik vannak, most ennek a témakörnek járunk utána.

Eleinte nem akartam foglalkozni a témával, mert naivan azt hittem, hogy mindenkihez eljutott már a hír és a felismerés, hogy átverés a piacon kapható összes mágneses egészségjavító karkötő, derékalj, üléstámla, toll, stb. Az embereknek azonban túl csábító ősi igénye az ékszer- és talizmánviselés. Valamint szeretnének gyógyulni a nyavalyáikból és javítani a teljesítményükön is. Persze lehetőleg bármiféle szenvedés vagy tevékenység nélkül, csak úgy maguktól, vagy talizmánok által. Nehogy azt higgyük, hogy újdonság lenne, hogy mágnesekkel próbálják ezt a hiányt betölteni az emberek! Amióta ismeri az ember a mágneses jelenséget, azóta használja „gyógyításra”, de ez bizonyíthatóan eddig nem sikerült! (Néhány élvonalbeli kutatás eredményét leszámítva, amelyekre később kitérünk.) A kóklerek persze a mágneseken kívül sokfélével próbálkoznak a lávakőtől kezdve a kristályokig, de talán a kristályoknak annyival több értelme van, hogy azok legalább szépek.

 

Többen is megbízhatóan és színvonalasan megvizsgálták már a "mágneses kérdést" [1] [2], és lerántották róla a leplet, őket ismételni nem szeretném. A nap mint nap látott és hallott újabb és újabb reklámok, ajánlások azonban továbbra is meggyőzik az embereket arról, hogy pénzt dobjanak ki az ablakon, és bolondot csináljanak magukból. Sajnos, amit sokszor hallunk, azt hajlamosak vagyunk igaznak is hinni egy idő után, ha nem figyelünk elég jól. Így lesz egy bizonyítékok nélküli állításból, egy kevés műanyagból és egy kis darab fekete ásványból „széles körűen elfogadott és alkalmazott” valamint „több millió elégedett vevővel büszkélkedő” csodatermék.

 

 

 

 

"Tessék mondani, tablettában mikor lesz kapható? "

 

 

 

 

 

"Jó" csodaszerhez méltóan a csalók nagyon sok mindenre jónak tartják a mágneseket, sokféle különböző betegség gyógyítására ajánlják. Ebből tudhatjuk, hogy nem igazak az állítások!  Hiszen a fájdalomcsillapítás, a jobb egyensúlyozás, a nagyobb izommunka, a reuma, a fáradékonyság, stb. eltérő szervekhez és eltérő mechanizmusokhoz köthető. Ennél fogva nem lehet eredményes mindegyikre az azonos kezelés. Nincsen elfogadható bizonyíték arra, hogy valóban gyógyító hatással bírnának a mágneses karkötők, piramisok és egyéb termékek.

A kereskedők minden pénztárcához igazodnak, a jó kuruzslókhoz hűen. A tehetősebbek számára, akik exkluzív termékeket igényelnek, léteznek több százezer forintos órák és ékszerek, vagy több tízezer forintos aranyozott karkötők. A legelterjedtebb hologramos gumi karszalagok és térdpántok a csomagküldésre berendezkedett cégektől 10’000 forint körül áron rendelhetőek meg, de a kínai boltokban már 500 forintért is elérhetőek. Természetesen ezek közül egyik sem ér semmit… jah bocsánat! Az óra legalább mutatja az időt!

Sokan a hologramot is valamiféle gyógyerővel ruházzák fel, pedig az tényleg csak annyit tud, hogy színes… aki ettől elájul, az körülbelül azzal a benszülöttel van egy szinten, akit üveggyöngyökkel és tükörrel varázsoltak el a régi hajósok. A hologram nem más, mint egy kép, ezt használni gyógyításra pontosan olyan, mint szentképet, vagy Buci-Maci képét. A kuruzslók azt állítják, hogy a hologramba valamiféle információt kódolnak… nos ez olyan szempontból lehet igaz, ahogyan egy fénykép is hordoz információkat, ám azt csak a szemünkön keresztül az agyunk képes értelmezni, és hacsak nem azt üzeni a kép, hogy „vedd be a gyógyszeredet”, akkor semmilyen hatással nem lesz a gyógyulásra. Illetve az, aki hisz, placebo-hatást érzékelhet.

Mivel gomba mód szaporodnak a mágneses „gyógytermékeket”, de inkább csak „gyogyótermékeket” kínálók száma, így elkezdődött a „minőségi verseny”. Ezért jelennek meg újabban nap mint nap a „legerősebb terápiás mágnest” kínálók. Dobálóznak az ezer Gaussokkal, a mágneses erőtér mértékét kifejező mértékegységgel, de ne féljünk, a gyengébb mágneses termék is ugyanannyit ét, mint az erősebb mágnest tartalmazó: semmit. Legfeljebb több pénzt vonzz ki a hiszékenyek zsebeiből.

 

Már a bevezetőben is utaltam rá, hogy vannak arra utaló eredmények, hogy a váltakozó, pulzáló mágneses terek segíthetik a csontok gyógyulását, vagy segíthetnek a migrénes betegeknek, de a kutatási terület gyerekcipőben jár. [2] [3]  Jelenleg még ott sem áll a technológia, hogy széleskörű, mondjuk kórházi alkalmazására lehetőség legyen, nem hogy a kínai gagyi-import áraszthatná el a piacot párszáz forintos működőképes termékekkel! Az árult termékek, például pántok és karkötők ráadásul állandó mágneses terű mágneseket tartalmaznak, nem pedig elektromos árammal indukált változóakat, amelyekre értékelhető eredmények születtek.

 

Jelenleg a mágneses cuccoknak hatalmas piaca van, a Gazdasági Versenyhivatal sem győzi kapkodni a fejét utánuk. Számos esetben állapították már meg, hogy tisztességtelenül jártak el azok a cégek, amelyek mágneses termékeket úgy árultak, hogy gyógyító és/vagy egészségmegőrző hatást tulajdonítottak neki, bizonyos esetekben jelenős bírságot is kiszabtak ezekre a cégekre, másokat csak eltiltottak a további jogsértéstől.

Példaként megemlítek egy friss, néhány napos döntést, de akinek van kedve, nyugodtan szemezgethet a GVH honlapján. Egy cég mágneses karkötőt árult, és azt állította, hogy izületi gyulladás enyhítésére képes, de bizonyítani természetesen nem tudta, hogy valóban működne. Ennek ellenére saját bevallása szerint az Egyesült Királyságban eladtak 150’000 (!) darabot belőle. A GVH megállapította, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak felel meg, hogy gyógyhatást állítanak, de nem tudják bizonyítani, ezért 4 millió forintra bírságolta meg a céget. [4]

Természetesen nem csak azok a termékek nem működnek, amelyek forgalmazóit „elkapták”. Csupán ezek kerültek a GVH látókörébe, különböző okokból, például ők hirdettek többet, ők bonyolítottak nagyobb forgalmat, őket jelentették fel, stb. Volt olyan megbírságolt cég, aki éppen azzal takarózott, hogy „de hát a másik is ezt csinálja, és többet is keres vele, azt miért nem büntetik meg”? Egyébként jogos a kérdés, egyetértek: azt is meg kell!

Nagy-Britanniában előfordult olyan eset is, hogy maga a mágneses karkötő forgalmazója jelentette ki: nincsen bizonyítéka arra, hogy valóban működne a terméke, ezért visszavásárolja azoktól, akik azt igénylik. [5]  Kíváncsi lennék arra, hogy az eladott mágneses csodák hány százalékát adták vissza a használói, mert biztosra veszem, hogy a placebo-hatás miatt sokan a cég vallomása után is meg vannak győződve arról, hogy nekik használ, javítja a teljesítményüket, hajlékonyabbak lettek tőle. Azért valljuk be nem mindegy, hogy valami hat, vagy csak azt hisszük róla, hogy hat! Lényeges különbség van a között, hogy például egy tengerentúli repüléshez repülőre szállunk, vagy kábítószerrel próbálunk elindulni a tízedik emeleti erkélyről.

Ha valóban működnének a mágneses termékek, akkor már egyértelműen bizonyították volna, így a „nyugati” vagy inkább hívjuk úgy: bizonyítékokon alapuló orvoslás is alkalmazná őket. Az pedig sajnos (vagy inkább szerencsére) nem bizonyíték, hogy megesküdnek rá a szomszédok, a színészek, a sportolók és egyéb híres, elismert (de nem feltétlenül okos, becsületes és anyagi juttatástól mentes) emberek, hogy nekik használt.

 

 

[1] http://szkeptikus.blog.hu/2007/12/03/magneses_anomaliak_a_gyogyaszatban

[2] http://szkeptikus.blog.hu/2011/04/21/gyogyitas_magnesseggel_egykor_es_ma

[3]http://archive.galileowebcast.hu/20110226_BME_Szkeptikus_Konferencia_2011/20110226_BME_Szkeptikus_de_G_Petranyi.html

[4] http://www.gvh.hu/domain2/files/modules/module25/18939DED4AB31B048.pdf

[5] http://www.telegraph.co.uk/sport/8238255/Power-Balance-come-clean-and-offer-refunds-after-admitting-wristbands-do-not-enhance-performance.html

· 1 trackback