HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2012.01.09. 11:42 antitézis

"Olvéjzfres” Tárolódoboz

Címkék: biztonság szkeptikus áltudomány élelmiszerbiztonság

A televízióban mostanában gyakran szerepel egy konyhai használatra szánt termék, ennek reklámjában elhangzó állításokat vizsgáljuk meg. [1]

 

Az elmúlt héten találkoztam először ennek a terméknek a reklámjával, de az internetet tanulmányozva kiderült: már régebb óta futtatják. Ez kivételesen nem ígér csodálatos gyógyulást, nem ígér jelentős közérzetjavulást, nem ígér látványos alakformálást, nem ígér nagy csodát, csupán egy apró hétköznapit: sokkal tovább tudja frissen tartani az élelmiszereinket, mint azt eddig megszoktuk. Ez egy tároló doboz. De nem ám akármilyen! Ez egy csúcstechnológiás tároló doboz! Ebben a dobozban (a reklámja szerint) akár 10-szer tovább eláll az étel, mint más tárolókban! Tehát ha a hűtőben eddig mondjuk 3 napig mertük tárolni a hétvégi bablevest, akkor ezentúl 30 napig lehet… jól hangzik... kérdés hogy igaz-e!? A türelmetlenebbeknek megelőlegezem a választ: NEM! NEM IGAZ!

 

Valóban léteznek úgynevezett aktív csomagolóanyagok, amelyek a hagyományos csomagolóanyagoknál jobb hatásfokkal képesek megóvni az élelmiszereket a minőségromlástól. Ezek azonban természetesen nem úgy működnek, hogy egy adott hatóanyag mindenféle élelmiszert képes megóvni, hiszen a különböző élelmiszerek más-más okból romlanak, illetve egy adott élelmiszer romlását is több különböző folyamat okozhatja. Vannak olyan csomagolóanyagok, amelyeknek a hatóanyaga az oxigéntől, vannak olyanok, amelyek a mikrobáktól és akadnak olyanok is, amelyek a nedvességtől védik meg az élelmiszereket. Ezeknek az aktív csomagolóanyagoknak a hatása nem tart örökké, így egyszerhasználatosak, és fóliaként, nem pedig dobozként alkalmazzák őket, hogy annál kevesebb legyen a hulladék.

Nézzük meg, hogy a reklámban vajon mivel indokolják ezt a csodálatos növekedést az eltarthatósági időben! Tömören összefoglalva: „olyan ásványi anyagok vannak a dobozban amelyek semlegesítik az etilén gázt, ami az ételek romlását okozza”. A műanyagokban valóban lehetnek ásványi anyagok, több okból is, például töltőanyagként, gócképzőként, stb., amelyek a gyártást könnyítik meg, illetve olcsóbbá teszik a termékeket, valamint jobb tulajdonságokkal ruházzák fel azokat. Természetesen van mód az etilén eltávolítására is. Ez csomagolóanyagba építve például olyan formában történhet, hogy egy zeolit nevű agyagásványt tartalmaz a fólia, amely megköti az etilént. A zeolitot széleskörűen alkalmazzák a vegyiparban, többek között szűrőként is, de például sok macskaalom is ebből van, hogy megkösse a szagokat és a folyadékot. Ám a zeolit sem tudja a végtelenségig magába szívni a gázt, ezért egyszerhasználatos termékekhez használható, hiszen a macskaalmot is ki kell cserélni, ha telítődik… Továbbá ezek a csomagolóanyagok egyedül a gyümölcsök eltarthatóságát hosszabbítják meg

Lényeges, hogy valójában nem az etilén felelős az élelmiszerek romlásáért! Azért az ételben elszaporodó apró baktériumok és gombákat, valamint az ételekben természetesen meglévő lebontó enzimeket okolhatjuk! Azért tesszük hűtőbe, fagyasztóba az élelmiszereket, hogy a mikrobák szaporodását és életfunkcióikat, valamint az enzimek működését lassítsuk. Azért sütjük-főzzük meg az ételt, hogy a mikrobákat elpusztítsuk, az enzimeket „kikapcsoljuk”. Az etilén gáznak egyedül a gyümölcsök érésében van szerepük. Az etilén gáz valóban növényi hormonként hat, gyorsítja a gyümölcsök érését. Mindenki hallott már róla, hogy a zölden leszüretelt, és Európába szállított banánt is etilén gázzal érlelik mielőtt a bolt polcaira kerülne. Ezt a félinformációt próbálja meglovagolni ez a reklám is. Mivel azonban a légkör etilén tartalma kicsi, valamint mivel az etilén gáz kisebb sűrűségű, mint a levegő, ezért a gyümölcsökből felszabaduló etilén a légkörben szétoszlana feltéve, ha nem lenne bezárva egy banánérlelő kamrába… vagy akár egy ételtároló dobozba…  A gyümölcsök frissességének megőrzése érdekében tehát az a legjobb, ha hagyjuk őket levegőzni, nem dobozoljuk be, de a hűvös környezet is lassítja a romlásukat.

Gyakran alkalmazott bizalomkeltőnek szánt eljárás a „nanotechnológia” emlegetése, ezt a reklámban is elkövetik. Ugyan az átlag fogyasztónak fogalma sincs róla, hogy mi lehet az, de azt gondolhatja, hogy elég tudományosan hangzik, tehát „biztosan nem lehet átverés”. A nanotechnológia valójában a nano-mérettartományban (a méter egymilliárdod részében) lejátszódó folyamatokat, létrejövő rendszereket, szerkezeteket, stb. jelenti. Ez létrejöhet akár két oldat összeöntésével is, nem kell feltétlenül drága és különleges (vagy akár hasznos) eljárásokra gondolni.  

Jelen esetben a nanotechnológia a reklám szerint ott jelenik meg, hogy: „A titok a belső borításban rejlik, mely rendkívül sima, így nem tapadnak meg benne az élelmiszer molekulák. Semlegesíti azokat a gázokat, melyek az élelmiszerek gyors erjedéséhez vezetnek.”  Az, hogy nem tapadnak meg a doboz falán az élelmiszer molekulák ugyan miért tartaná tovább fogyasztható állapotban magát az ételt? Semmiért. Az ételen még ugyanúgy végbemehetnek a korábban részletezett „romlást okozó folyamatok”.  A fal simasága legfeljebb a doboz elmosását segíti. A simaságot pedig nem a nanotechnológia, hanem a gyártáshoz használt berendezések precíz megmunkálása és a gyártástechnológia okozza.

Ami érdekes, hogy az idézet szerint már nem csak egy gázt, az etilént, hanem „gázokat” semlegesít a bevonat! Az árusok legalábbis ezt állítják. De sajnos nevén nem nevezik a többi gázt.  Az élelmiszerek „erjedését” sem gázok okozzák egyébként! Az erjedés oka, hogy a mikrobák élni, táplálkozni szeretnének. Az erjedést a mikrobák életfolyamatainak köszönhetjük. Amelyek során szénhidrátokból és egyéb nagyobb energiatartalmú vegyületekből a különböző erjedési folyamatok során etilalkoholt, tejsavat, ecetsavat, vajsavat, és különböző gázokat termelhetnek, de ezek a gázok csak a végtermékek lehetnek nem pedig az erjedés okozói.

Azt is állítják a reklámban, hogy fényszűrő van a tárolódoboz anyagában, mert az erős fény lebonthatja a vitaminokat. Egyrészt a fény, csak az élelmiszer felszínén okozhatna kárt, hiszen az élelmiszer anyagába nem juthat be. Másrészt a fán lévő gyümölcsben vajon nem bontja le a vitaminokat a napfény? A vitaminok közül a környezeti hatásokra legérzékenyebb egyébként a C-vitamin, amelyből érdekes módon a napfényben gazdagabb délebbre fekvő országokban termő citrusfélék tartalmaznak rengeteget, mint például a citrom, narancs, grapefriuit. Vagy netán naptejjel kenik őket a gazdák? Harmadrészt a hűtőben sötét van, csak akkor kapcsolódik fel a lámpa, ha kinyitjuk az ajtaját, így nem éri sok fény az ételt. Negyedrészt minden műanyag doboz valamennyire „szűri a fényt”, a falának anyaga nem enged át bizonyos fénykomponenseket. Ezért nem tudunk lebarnulni például egy fóliasátor alatt sem, de magának a műanyagnak a védelme érdekében is sok anyagába tesznek olyan adalékokat, amelyek a fény károsító hatása ellen működnek, és óvják a műanyagot.

 

A bemutatóban elhangzik, hogy a kenyér sem keményedik meg a „csodadobozban”. Ennek a valódi oka az, hogy nem szárad ki, mert bármely doboz vagy zacskó meggátolja a víz távozását a környező légtérbe. Így viszont könnyebben be tud penészedni a becsomagolt pékáru, mintha szabadon hagynánk. Ha azonban egy dobozban hűtőbe tesszük, akkor viszont ez a folyamat is lassul. Az is elhangzik, hogy a keksz ropogós marad a dobozban. Természetesen, hiszen a külvilágból, a légkörből nem jut be víz a keksz anyagába, de ennek kivédésére bármilyen más doboz vagy zacskó is megfelel, például az, amibe eredetileg csomagolták.

 

A hirdetésekben elhangzó „40 darabos szett” csábítóan hangzik, de alaposabban megnézve kiderült, hogy ebből 10 darab a doboz, további 10 darab pedig a tető. Ami szerintem félrevezető, hiszen a doboz alját és tetejét mindenki egy egységként kezeli. A doboz alja talán még ér valamit tető nélkül, de a tető önmagában semmit, ráadásul tető nélkül nem is nevezhető doboznak, inkább csak edénynek a termék. A 10 teljes doboz mellé jár még 20 darab zacskó, és ezt a csomagot kapjuk meg 10 ezer forintért. Engem nem győz meg. Főleg azután, hogy vannak olyan kereskedők is, akik kevesebb haszonnal is beérik, és  csupán 2200 forintért árulják ugyanabból a csodából az 5 komplett dobozt! [2] Ha a TV-ből rendelnénk, és nem a netes kereskedőtől, akkor 20 zacskóért fizetnénk 5600 forinttal többet. Ezek szerint nem a nanotechnológia drága, hanem a hosszú TV-reklám leközlése kerül sokba. 

 

Hogy miért is kellett pellengérre állítani ezt az ártatlannak tűnő túlárazott műanyag dobozt? Csupán azért, mert sok idős ember, aki egyedül él, nehézkesen főz, keveset fogyaszt, takarékoskodik, gyakran előre bekészletez, hosszabb időre előre főz, így is sokáig raktározza az ételét. Fiatalok közül pedig sok kollégistának csomagolnak hosszabb időre előre ételt. Ezzel egyébként is gyakran kockáztatják az egészségüket. Egy ilyen „csodadobozzal” még jobban bátorítják ezeket a kiadásaikra érzékeny rétegeket arra, hogy megegyék a régebbi, akár már romlásnak indult ételeket is! Sajnos el tudom képzelni, hogy az az ember, aki kinyit egy hagyományos tárolódobozt, beleszagol, és már nem enné meg a benne található ételt, nos ugyanaz a személy, ugyanazt az ételt megenné, miután elhitették vele, hogy „csodadobozban” tárolta. Hiába látja és érzi ugyanazt a kellemetlenséget, az agya becsapja, mert bizonyos előzetes elvárásai vannak („még jónak kell lennie az ételnek”), így mégis megeszi. Ráadásul az idősebbek érzékszervei már nem biztos, hogy elég élesek ahhoz, hogy a veszélyt jelző szagokat, színeket, ízeket felismerjék.

A termék szlogenje, miszerint „az étel akár heteken át friss marad” nem csak a szokásos etikátlan kamu, de az egészséget is veszélyeztetheti! Egyébként is, szigorúan véve friss nem maradhat, legfeljebb olyan lehet, mintha friss lenne, de azt is erősen kétlem!

A legjobb, amit tehetünk, ha egyszerre kisebb adag ételeket készítünk, mindig friss alapanyagokból, és legfeljebb pár napig fogyasztjuk az egyébként is tiszta körülmények között, megfelelően tárolt ételeket.

 

 

[1] A TV-s reklám egy rövidebb verziója: http://www.youtube.com/watch?v=ShTWZ9asF9k

[2] http://www.egeszsegaruhaz.hu/termek/always_stay_fresh_box_-_frissentarto_doboz.html

A fényképen látható tárolódoboz csak illusztrációként szerepel, nincsen köze a kifogásolt termékhez. Az eredeti kép származási helye:  http://www.petworldshop.com/iris/air-tight-pet-food-storage-container.php