HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.12.28. 09:57 antitézis

Influenza elleni védekezés az utolsó pillanatban

Címkék: biztonság oltás influenza

Ebben a bejegyzésben arról esik szó, hogy mi az az influenza, mik a tünetei, hogyan előzhetjük meg a terjedését, hogyan védekezhetünk ellene, és hogy a sokak által hatékonynak képzelt "hagyományos" eljárások nem védenek.

Csak úgy mint a hóesést, idén sokáig megúsztuk az influenza-járványt is [1]. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezután is szerencsénk lesz. Sőt, a korábbi tapasztalatoknak megfelelően 2012 januárjára-februárjára is járvány várható. Ellene egyetlen megbízható védekezési lehetőségünk az oltás.

Az alábbi diagramon a WHO adatai láthatóak az előző influenza-szezon megbetegedési statisztikáiról. Elnézést kérek, hogy nem közlöm a részletes fordítását, de számunkra most lényegtelenek a részletek. Az viszont jól látható, hogy az előző szezonban is az év első hetében kezdett emelkedni az influenzával fertőzött minták száma, és az első 15 hétben kimutatható volt a betegség

 

 

 

 

 [1.ábra]

 

 

 

 

 

 

Számos kellemetlen és veszélyes betegséget hosszú ideje sikerül elkerülnie a magyar lakosságnak, mint amilyen például a kanyaró is, amely mellesleg Európában mai napig sok felé problémát okoz. Az, hogy ezek kimaradnak életünkből jórészt a kötelező oltásoknak köszönhető. Az influenza vírus ellen azonban nem nyújt védelmet élethosszig egy gyermekkorban beadott oltás, mivel a vírus gyakran mutálódik. Éppen ezért a folyamatos védettségünkért évről évre új, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelő vakcinákat kell gyártani, és bemutatni az immunrendszerünknek. Idén, a 2011/12-es szezonra például az influenza vírus „A” típusának H3N2 altípusa illetve a H1N1 altípusa várható. [2] Ennek a nagyfokú genetikai változékonyságnak köszönhető az is, hogy nem lehet megjósolni a következő járvány hatásait. Sokaknak tűnhet úgy, hogy a szakemberek mindig csak feleslegesen keltik a pánikot, „hiszen tavaly sem haltunk bele”, és tűnhet úgy, hogy csak a vakcinagyártók érdekében mondják azt, hogy oltassuk be magunkat. Valójában bármikor „kitörhet a katasztrófa”, a szakértők ezért óvatosságból teszik a dolgukat, és nem csak túljátszák a szerepüket.  

Ezeket az oltóanyagokat sok igaztalan támadás éri. Sok ellenérvet hallunk, de a legtöbbjük teljesen alaptalan, sőt, kifejezetten ökörség. Ennek ellenére sajnos gyakran szakmabelieket (például gyógyszerészeket, orvosokat, ÁNTSZ alkalmazottakat) is megtévesztenek (ha stílusos akarok lenni: megfertőznek). Tévedés, megtévesztés előfordulhat, hiszen emberek vagyunk. Ez a tévesztés azonban súlyos, akár halálos következményekkel járhat! A félelmek oka gyakran az, hogy sokan (akár „szakmabeliek” is) nem ismerik az adott betegség kockázatait, az oltások működésének elvét, és az oltóanyagok összetételét. Hogy ne csak azok véleményétől függjünk, akik közel állnak hozzánk, akikben személyesen bízunk, ismerjük meg ezeket a tényeket! Ez ügyben az egészségügyi szervezetek és a gyógyszerforgalmazók is sokat tehetnének, minden rendelőbe kitehetnének egy posztert, ami bemutatja hogy mi az oltás, mire jó, vagy akár azt, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, és így tovább. Könnyebb lenne az életünk.

 

Maga az influenza egy légúti megbetegedést okozó RNS örökítőanyagú vírus. A vírusokban nincsen semmi más, csak a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen nukleinsav. Miután bejutnak a sejtjeinkbe ott elszaporodnak. Létezik az influenza A, B és C típusa is. A C náthához hasonló, az A és a B veszélyesebb, főleg a halálos kimenetelű megbetegedések szempontjából. A vírus felsoroltak közül „választ” tüneteket: napokig tartó 38 fok feletti láz, fáradtság-érzés, fejfájás, torokgyulladás, köhögés, izületi fájdalmak, izomfájdalmak. Igazi veszélyt jelent maga a vírus is, de a betegség szövődményei (leggyakrabban tüdőgyulladás, vagy lehet még agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás is) tovább ronthatják a megfertőzött állapotát. Kifejezetten veszélyeztettek a gyermekek, betegek, idősek. Ne felejtsük el, hogy az 1918-19-es „spanyolnátha” járványt is influenza vírus okozta, és több tíz millió ember haláláért tehető felelőssé! (Még az Alkonyat c. népszerű vámpírtörténet egyik főhőse Edward Cullen is a spanyolnáthának köszönheti vámpírlétét.)

A vírus terjedése apró nyálcseppek útján valósul meg, köhögés, tüsszentés, érintés, kilélegzés révén. A fertőzés terjedését megelőzni higiéniai módszerekkel csak nagyon korlátozottan lehet. Például úgy, hogy a beteg papírzsebkendőbe köhög, tüsszent, gyakran és alaposan mos kezet, alkoholos fertőtlenítő gélt használ, valamint nem megy emberek közé. A nem fertőzöttek amennyiben nincsenek beoltva, jobban teszik, ha kerülik a kapcsolatot másokkal, főleg a betegekkel.

A fertőzés elkerülésére két biztos módszer kínálkozik: vagy elvonulunk egy légmentesen lezárt bunkberbe lakni, vagy beoltatjuk magunkat.

A házi praktikák, a nagy dózisú vitaminkészítmények, természetgyógyászati csodák, stb. egyáltalán nem védenek ellene. Ezt állítani csak szabadúszó sültbolondok szokták, élelmesebb cégek pedig csak sugallják. Ahogyan azt a mellékelt reklámanyag figyelmes elolvasásával is tapasztalhatjuk. Nem azt írják, hogy „Komplex védelem nátha és influenza ellen” hanem azt hogy „Komplex védelem nátha és influenza idején”. Illetve, hogy „kiegészítő kezelésre ajánlott”… amire bármit ajánlhatnánk, ami nem okoz egészségügyi problémát, mint ahogyan például a vasszög okozna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az az elképzelés, hogy csodatablettákkal az immunrendszerünk ellenállóképességét általánosan növelhetjük nagyjából a Gumimacik vagy az Asterix meséknek a színvonalával vetekszik. Tudom, hogy kényelmesebb a Gumibogyószörp, vagy a Druida főzet hatására várni, de a valóságban az egész évben folyamatos testedzés, és helyes táplálkozás segít az általánosan ellenállóbb szervezet kialakításában. Hangsúlyozom, hogy például az influenza ellen sem nyújt védettséget a helyes táplálkozás és a sport sem, arra csak a megfelelő oltás képes.  

Amennyiben valaki már megbetegedett, akkor pótcselekvésként szintén előfordul, hogy kilószám eszi a gyümölcsöt, marokszám szedi a vitaminokat, bögrével issza a különböző „cseppeket”, de ezeknek utólag sincsen kimutatható hatásuk. Az immunrendszerére van bízva, a fertőzés leküzdése.

 

Nem szabad az oltásokra úgy gondolni, mint „őrült tudósok boszorkánykonyhájából szabadjára engedett kísérletekre”. Ahhoz hogy az immunválasz kifejlődjön egy kórokozóval szemben, először a szervezetünknek fel kell ismernie azt a betolakodót. Fenn áll a veszélye, hogy ha „élesben” találkozunk először ezzel a behatoló idegen anyaggal (antigénnel), úgy, hogy nincsen meggyengítve, vagy elpusztítva, akkor mire ki tudnánk alakítani a megfelelő védekezést, már késő, és súlyosan megbetegedünk, vagy akár bele is halunk az összejövetelbe.

A védőoltások működési elve annyiból áll, hogy a betegség megelőzésének céljából olyan antigéneket (idegen anyagot) juttatnak a szervezetbe, amelyek révén a kórokozókkal szemben ellenanyag termelődik. Tehát „megmutattuk a fantomképet a rendőröknek, hogy kit kell elkapni, ha esetleg felbukkan, ők pedig legyártják számára a bilincset”. Ez az aktív immunizálás, aminek következtében összehangolt aktív immunválasz következik be, egy esetleges fertőzéskor. Amennyiben nem kaptunk oltást, és megfertőződünk, akkor a vírus szabadon garázdálkodhat a testünkben, sokszorosítja magát, és fertőzi a környezetünket, ez történik a betegeskedés során. Ebben az esetben „a rendőreinknek fogalma sincs, hogy kit kéne elkapni, és vaktában lövöldöznek mindenfelé, a bűnözés az egekben, és sok az ártatlan áldozat is”.

Az oltás után 2-3 héten belül alakul ki az immunitás, tehát a védett állapot.  Így mindig bőven a járvány előtt érdemes oltatni, ősszel. Ha idén (2011) még nem tettük meg, maradt esélyünk az influenza „késése” miatt. Amennyiben a két ünnep között, vagy közvetlenül utána beoltatjuk magunkat, talán még kialakulhat a védettség a tömeges megbetegedések előtt. Az elmúlt két szezonban egyébként 79 illetve 75% volt az oltás hatékonysága. [3]

Az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek (vesebetegség, légzőszervi megbetegedés, vérszegénység, szívbetegség, keringési problémák, immunbetegség, cukorbetegség), terheseknek, illetve azoknak, akik olyan kisgyerekek környezetében élnek, dolgoznak, akiket nem lehet még oltani, mert 6 hónaposnál fiatalabbak. Az ilyen csecsemők környezetében mindenkinek védettnek kell lennie, hogy ne fertőzhessék meg őket. Amennyiben terhes nő kap oltást, az újszülöttje is védett lesz 6 hónapos koráig. A 6-35 hónaposoknak gyártanak külön gyermek vakcinát, a 3-12 éves kor közötti gyermekeknek pedig gyermek vakcinát, vagy fél adag normál vakcinát javasolnak. Egészségi állapotuktól függetlenül a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak még az idősebb korosztályok, 50-60 év felett. Az állam ingyen oltást biztosít a kisgyermekeknek, a krónikus betegeknek, és a 65 év felettieknek.

Aki megkapja az oltást, magát is megóvja, de másokat sem fertőzhet meg, hiszen nem tud benne elszaporodni a vírus! Sajnos még egy patikus is volt képes azt mondani egy barátomnak, hogy akit beoltanak influenza ellen, az hordozója lesz a vírusnak, és másokat fertőz meg vele. Ez természetesen butaság. Léteznek más oltások amelyek gyengített, de még „élő” vírusokat tartalmaznak, azonban az influenza elleni készítmény már „elpusztított” vírusokat tartalmaz.  Ezekben nem szaporodhatnak az aktív komponensek, így nincs, ami másokat is fertőzhetne, és mivel az immunrendszere is azonnal elpusztítja a szervezetébe kerülő vírust, így meg sem fertőződhet!

Sokan nyavajognak arról, hogy higanyt tartalmaz az oltás. Valójában egy tiomerzál nevű antiszeptikus és gombaellenes tartósítószerből kerül 53 mikrogramm (53 milliomod gramm) a vakcinába. Ez higanyt is tartalmaz, tömegét tekintve kb. 50%-ban (tehát 26,5 mikrogrammot), de ezt is vegyületben kötött formában. Mivel a tiomerzál vízben jól oldódik, így a szervezet könnyen megszabadul tőle, nem halmozódik fel, nem raktározódik a zsírszöveteinkben. [4]  A WHO szerint sem kell tartani attól, hogy mérgező lenne a vakcinák tartalma. Így nem lesz könnyű hőmérőként használni az oltóanyag-pasztillát, és a fogaink sem fognak potyogni a higanymérgezéstől.

Sokan félelmetes reakcióktól, hosszan tartó betegeskedéstől, bénulástól tartanak az oltások mellékhatásaként, valójában a bizonyítékok csak arra vannak, hogy az oltás legfeljebb enyhe helyi reakciókat okozhat a bőrön és hőemelkedést. Természetesen nem bizonyító erejű, de megjegyzem, hogy én is oltatom magam, és soha semmilyen panaszom nem volt ezzel kapcsolatban, de még az ismerősi körömben sem. Sokkal több és komolyabb mellékhatás várható a „nem oltás” következményeként.

Azok, akik legyintenek, hogy ez is csak egy üzlet, és a járványügyi szakemberek csak meg vannak kenve, azoktól megkérdezném, hogy a vitamin és lázcsillapító szedésével, a zsebkendő fújásával nem egy másik üzleteket köt meg véletlenül? Sokkal rosszabb feltételekkel!?

Egyesek úgy gondolják (esetleg úgy is van), hogy nincs idejük rohangálni az orvoshoz, majd patikába, aztán vissza az orvoshoz, számukra nyújt kényelmes lehetőséget az oltópont-hálózat. Időpont egyeztetés nélkül is fogadják az ügyfeleket, azonnal beadják az oltást, bár drágábban (3000-4000 Ft), mint a patikában vásárolt, háziorvossal beadatott esetben. [5]

Biztosítási konstrukciónak sem lenne rossz, szolgáltatástól függően 1-2-3-4 ezer forintért megúszni egy egyhetes szenvedést, vagy akár az életünk elvesztését!

 

 

Irodalom:

[1]http://www.antsz.hu/influ_2011_2012/influ_figyeloszolg_2011_2012

[2] http://www.oek.hu/oek.web

[3] http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/aktualis/influenza_2011/Hirlevel_2_szam.pdf

[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Thiomersal,

[5] http://oltopont.hu/

  

Ábrák:

[1.ábra] WHO http://gamapserver.who.int/gareports/Default.aspx?ReportNo=1

[2.ábra] Szimpatika magazin 2011 december, Reklám