HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.12.08. 18:00 antitézis

Éljünk te(l)jes életet!

Címkék: tej tévhitek

Az utóbbi időben komoly zavarokat okoznak egyes „felhomályosító” emberek, téveszmék, szórólapok, sőt már könyvek is, amelyek a tejet és a tejfogyasztást támadják. Egészséges mivoltát vonják kétségbe. Igaztalanul! Hogy miért lehetséges az ilyen butaságok terjedése? Mert hiába képezi a mindennapi élet részét a tej, akárcsak sok más élelmiszer (és tárgy is), ha valaki nem ismeri az összetételét, a működési elvét, akkor könnyen elhihet, és akár ki is találhat egyszerű, hihető, de hamis állításokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tejet az emlős állatok termelik az utódaik táplálására, a gondoskodás természetes, elvégre a magvak is el vannak látva tartalék tápanyagokkal az új növény kifejlődéséhez. A biológiai kifejezéssel „heterotróf”-nak nevezett élőlényeknek (akik nem képesek szervetlenből szerves tápanyagokat előállítani, mint ahogyan például az ember is ilyen), pedig fogyasztaniuk kell a többi élőlényből (állatból, növény, gombából), vagy az élőlények termékeiből (pl: tejből, mézből), hogy saját szervezetét fenntartsa. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, mert ez a természet rendje. Bár néhány félkegyelmű azért rendszeresen megpróbálja, és nagy pénzt is szakít vele.

Miután túljutottunk azon a kérdésen, hogy az állati eredetű élelmiszereknek miért van helye az asztalunkon, rátérhetünk a következő tejivás elleni érvre: más állat sem issza! Ezzel a kijelentéssel a macskáim is vitatkoznának, mert igen jóízűen fogyasztják. A természetfilmeket nézve, olyat sem láttam még, hogy miután az oroszlán elejtette a gazellát, a tejét otthagyná szétfolyni a szavannán. Tehát állatok igenis fogyasztják más állatok tejét! Jó példa erre az is, hogy Angliában a cinegék a 40-es években megtanulták kinyitni a házak bejárata elé tett tejesüvegeket, és megdézsmálni a tejet [1]. Az tény, hogy egyelőre csak az ember képes más állatokat úgy tartani, hogy azok tejet termeljenek neki, de például a hangyák is egészen jól megközelítik ezt az állapotot azáltal, hogy levéltetveket kísérgetnek és „fejnek” a nedveikért [2]. 

Az, aki azt gondolja, hogy más élőlényt, vagy a termékeiket nem szabad enni, egyszerűen nem valós rendszerben szemléli a természetet! A táplálkozásban a vallások és egyéb elméletek által meghúzott mesterséges határok feleslegesek, és sokszor károsak is. Az, hogy mit ehetünk, és mit kell megennünk, azt a szervezetünk szükségletei és az élelmiszerek alkotóelemei határozzák meg. Ez nem állat-növény szinten, hanem a vegyületek szintjén dől el! A tej megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz aminosavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat, lipideket, szénhidrátokat, vitaminokat és társaikat, erről bővebben következő bejegyzésünkben olvashatnak.

 

Elterjedt szólam, és sajnos gyakran kisgyerekes anyukáktól is hallani, hogy az ő gyermeke márpedig nem kis boci, hogy tejet igyon. Ez teljesen felszínes elmélet! A bocinak vajon miért is kell táplálkoznia, tejet innia? Azért hogy felnőjön és hogy folyamatosan újraépítse a szervezetét, ez az ember esetében is ugyanúgy igaz! A gabona is magának teszi félre a keményítőt, nem azért, hogy belesüssük a kenyerünkbe! Ez az elmélet szerint se növényi, se állati eredetű ételt nem ehetnénk, csak tiszta vizet fogyaszthatnánk. Ja, nem! Azt meg kéne hagynunk a halaknak, akik lélegeznek belőle és a növényeknek, akik szénhidrátokat építenek belőle!?

Annak a ténynek, hogy az álaltok felnőtt korukban nem kapnak tejet, csak evolúciós okai vannak. A szülőnek az utód eltartása, csak annak felneveléséig feladata. Utána mindenki magát tartja el, de az állatvilágban is előfordul, hogy az anya a szükségesnél jóval tovább táplálja az utódját. A tej és a tojás termelése elsősorban a faj fenntartását szolgálja.  

 

Vannak olyanok is, akik a tejet nem utasítják el, de a boltokban kapható tejekkel szemben fogalmaznak meg ellenérzéseket. Ilyen például, hogy „a tej hizlal”. Valójában nem hizlal, csak legfeljebb hizlalhat, ahogyan más élelmiszer is, amennyiben a szükségesnél többet fogyasztunk belőlük. A boltokban ráadásul sok csökkentett zsírtartalmú tejet kapni, amiben így még kevesebb az energiát biztosító vegyület, de azért még marad bőven hasznos tápanyag.

Ennek ellenkezőjét is kifogásolják egyesek, akiknek az a problémájuk, hogy alacsonyabb a zsírtartalma a bolti tejnek, mint az eredeti tehéntejnek, és így már „nincs benne semmi”. Valójában az, hogy csökkentik a tej zsírtartalmát, csak a zsíroknak, a zsírban oldódó vitaminoknak a mennyiségét és az energiatartalmát csökkenti. A fehérje, az ásványi anyagok, a vízben oldódó vitaminok, a szénhidrátok ugyanolyan mértékben megtalálhatóak benne. Így is nagyon értékes tápanyag marad!

Sokan gyanakodva néznek a dobozos tejekre, mert olyan sokáig eltartható hűtés nélkül is, és valami disznóságot sejtenek a háttérben. Valójában nincsen benne tartósítószer, csak azért lehet eltartani hosszú ideig, mert a hőkezelés elpusztítja a tejben megtalálható kórokozókat, és elég jól becsomagolják ahhoz, hogy új kórokozók sem tudják megfertőzni azt. A kíméletes hőkezelés hatására pedig nem csökken az értéke, erre is visszatérünk még.

Nem véletlenül kapott rá az ember a tejfogyasztására évezredekkel ezelőtt, a Föld szinte minden táján, ahol van arra alkalmas állat. Nem véletlenül fogyasztják a tehén, a bivaly, a kecske, a jak, a teve, a ló tejét. A tejek és a tejtermékek az élelmiszerek közül a leggazdagabbak az egészség megőrzéséhez szükséges anyagokban.

Még meg kell jegyeznünk, hogy a tehéntejtől nem különböznek jelentősen a kecske, stb. tejek sem. Így az olyan reklámfogásokat sem szabad elhinnünk, hogy például az egyik egészségesebb lenne a másiknál.

A tej nagyon szép összetett rendszer, és következő bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy miből van, milyen összetevője miért tesz jót szervezetünknek. Valamint további tejellenes állításokat cáfolunk meg, a tejfeldolgozás, és a tejjel kapcsolatos allergia, a tejcukor-érzékenység és egyéb témákban.

 

Amennyiben bármilyen okból fel szeretné venni velünk a kapcsolatot, például kérdése van, megjegyzést fűzne egy bejegyzésünkhöz, új információval rendelkezik, akkor nyugodtan írjon az elet.tudatosan@gmail.com e-mail címre!  

 

Felhasznált anyagok:

[1]http://www.nationalgeographicstock.com/comp/MI/001/1294319.jpg

[2]:http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangy%C3%A1k#A_hangy.C3.A1k_.C3.A9s_haszon.C3.A1llataik