HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.12.02. 11:00 antitézis

Már a csapból is az oxigénes víz folyik! II. rész

Címkék: szkeptikus víz áltudomány oxigén

Az előző bejegyzésünkben kezdtük el szóról-szóra, állításról-állításra elemezni egy oxigénes vizet árusító cég csodálatos hatásokat ígérő szórólapjait. A négy reklámanyagból a harmadik és a negyedik következik.

 

 Harmadik szórólap első oldala:

 

„Egészségvédelmi Szűrőprogram hivatalos védőitala” Valóban a támogatók között van, mint más kétes hírnek örvendő cégek is, akikkel majd szintén foglalkozunk! Tehát feltehetőleg nem valamiféle verseny eredményeként választották „védőitalnak”, csak egy kis pénzért eltűrik, hogy használja a logót. 

„a vízkezelésnek köszönhetően forrásvíz minőségű vizet állítunk elő” Én erre azt mondom, hogy van egy rendelet [7], ami pontosan leírja, hogy mi az ásványvíz, mi a forrásvíz. Ez a termék nem az, nem is abból készül! Tehát kizárásos alapon ivóvízből (csapvíz) készül! A jogszabály pedig egyértelműen kijelenti, hogy nem szabad megpróbálni összemosni az ivóvízből készült italokat a jobban tisztelt forrás-, illetve ásványvizekkel!  „Ivóvíz: 11. §  (4) Tilos jelölésként, illetve a reklámokban olyan megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, egyéb emblémák vagy más jelölések használata, amelyek alapján az ivóvíz a természetes ásványvízzel vagy a forrásvízzel összetéveszthető, különös tekintettel az „ásványvíz” vagy „forrásvíz” megnevezésre.

 

„Magyar szabadalmunk” Tipikus marketingfogás a magyar szabadalom emlegetése, sajnos a gyártó honlapján sem tudjuk meg, hogy miben áll az újdonság. Szerencsére azonban a Magyar Szabadalmi Hivatal, vagy új nevén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala [8] honlapján találunk információkat. A cég nevére bejegyzett egyik (nem élő) szabadalom egy mágnesvezérlésű szelepről szól, tehát a mágnesnek nem egészségügyi hatása van! A másik (érvényes) szabadalom már izgalmasabb! Az valóban oxigén vízben történő elnyeletéséről szól! „Az eljárás lényege abban van, hogy az elnyeletést hűtött folyadékkal végzik” [9]. Áhá! Hát a hűtött folyadékok valóban jobban oldják a gázokat! Tudjuk jól, hogy a nem kellően lehűtött szénsavas italok (kóla, pezsgő, sör) is könnyebben „kifutnak”!

Újabb idézet: „a folyadékot az oxigén elnyeletése előtt mágneses téren vezetik keresztül”… tehát nem is mágneses térben történik az oxigén elnyeletése, csak a töltés előtt megy végig a víz a mágneses téren… szerintem így nem pontos a reklám szövege!


„Környezetkímélő több utas csomagolás” Mennyire nevezhető környezetkímélőnek, hogy a csapvizet bepalackozzák, elszállítják a boltba, a vevő beül az autóba, elmegy a boltba, megvásárolja a vizet, hazaviszi, megissza, visszaviszi az üres palackot, azt visszaszállítják az üzembe, kimossák vegyszerekkel, újratöltik ivóvízzel, visszaviszik a boltba. Ez legfeljebb, csak környezetkímélőbb lehetne, mint az eldobható palack használata, de azért is életciklus elemzésnek kéne alávetni, hogy bizonyosodjon! A legkörnyezetkímélőbb mindenféleképpen az, ha a csapot nyitjuk meg!

„Az Oximix fogyasztása pozitív irányba befolyásolja az emberi szervezetben mért vércukorszint, oxigénszint, széndioxidszint változásait.” Először is, ha alaposabban megnézzük, nem ezeknek a szinteknek az érétkét változtatja pozitív irányba, hanem csak a változásaikat befolyásolja pozitív irányba! Bármit is jelentsenek ezek, komoly állítások, amelyek komoly bizonyítékokat igényelnének! Mellesleg ez azt jelenti, hogy akinek alacsony, annak emeli, akinek magas, annak csökkenti! Hát ez egy igazi csodaszer lehet!

„fogyasztásnak semmiféle kockázata vagy mellékhatása nincs, túladagolni sem lehet” Pedig van vízből és oxigénből is halálos mennyiség! A túlzott vízfogyasztás során szerzett vízmérgezésbe bele lehet halni, mert felborulhat a szervezet ionháztartása, és az ozmotikus egyensúly [10]. Ez szerencsére ritka. Az oxigén-mérgezéstől pedig rettegnek a búvárok is [11]. Tehát ilyen kijelentéseket nem szabad tenni! A világon mindent mértékkel kell fogyasztani!

„Segít az oxigénhiány gyors leküzdésében!” Akárcsak a szaporább, vagy mélyebb levegővétel! Azzal pedig már vitáztunk eleget, hogy nem valószínű, hogy a víz segítene.

„Pótolja az elveszett energiát!” Akárcsak egy kifli. Mivel azonban az oxigénes vízben nincsen energia, így nem is tudja pótolni azt!

„Oldja a szellemi- és fizikai fáradtságot!” Akárcsak a pihenés. Habár a víz jó oldószer, valószínűnek tartom, hogy ennek a víznek a fogyasztása is inkább csak a placebo-hatásnak köszönhetően oldja a fáradtságot, ha oldja egyáltalán.

„Fokozza a teljesítőképességet!” Mennyivel? Doppingnak számít, ha a sportolók használják teljesítményfokozásra?

 

Harmadik szórólap második oldala:

 

-        

 

„3000%-kal több oldott oxigént tartalmaz, mint a csapvizek vagy palackozott ásványvizek, ivóvizek.” Tehát 30-szor annyit, mint a normál csapvíz, ami nem igaz! Láttuk az első szórólap kapcsán!

Azt mondja, hogy 100 éve volt igaz, hogy 21 % oxigén volt a légkörben, szerinte a nagyvárosok levegőjében csak 12-15% oxigén van! Ez egyszerűen nem igaz, ez kamu! Bárki könnyedén utánajárhat, hogy minden mérési eredmény, minden megbízható forrás közel 21%-ról beszél.

„A mai kor embereinek közel egyharmada oxigénhiánnyal küzd” Ez egy újabb megalapozatlan állítás. Soha, egy megbízható, orvosi forrásból nem hallani. És miért csak egyharmad? A többieknek elég a szerintük majdnem felére csökkent légköri oxigén mennyisége?

„oxigént (energiát)” Úgy fogalmaz, mintha az oxigén az energia szinonimája lenne. Mi már tisztáztuk a kapcsolatot!

„képesek vagyunk az italainkból is hasznosítani az oldott oxigént. Ez a tény tudományosan bizonyított, mérhető a szervezet oxigénszintjének mérésével.” Hol van ez a bizonyíték? Mert én ennek csak az ellenkezőjére láttam tudományos bizonyítékot!

 „Egyértelműen kimutatható hatás minimum 40 mg/l oxigén tartalmú itallal érhető el.” Ezt is bizonyítani kéne valamilyen állítással. Egyébként ezt az értéket a csapvíz majdnem el is éri, hatást már ott is érezni kéne! A saját gyártmányú, nem szifonfejes kis félliteres palackozott italukban viszont csak 15 mg/l van, ahogyan azt a második szórólapjukon láthattuk is! Tehát az az italuk nem rendelkezik ezzel a csodálatos hatással? Akkor miért vegyük?

„Az elfogyasztott lúgos kémhatású magas oldott oxigén tartalmú italból a molekuláris oxigén a száj, a gyomor és bélnyálkahártyán keresztül szaturációval a véráramba jut. Ez a folyamat tízszer gyorsabb, és tízszer több oxigént képes a szervezet oxigénellátáshoz biztosítani, mint a tüdőn keresztüli oxigén szaturáció.”  A szaturációt itt valamiféle mágikus mozgatóerőnek állítja be, de az nem jelent mást, mint a „telítés”. Ha a felsorolt nyálkahártyák oxigénfelvétele valóban olyan jelentős lenne, akkor akár tüdő nélkül is élhetnénk! Sőt, a természet nem is bajlódott volna a tüdő kialakításával az evolúció során, helyette a szánk nyálkahártyájával lélegeznénk, nemde? Természetesen ezek az állítások a szórólapon képtelenségek!

„Mindkét összetevő az élet nélkülözhetetlen eleme! Emberek számára egyik elem fogyasztása sem korlátozható” A víz nem elem, hanem vegyület, amely oxigén és hidrogén atomokból áll. Túl nagy mennyiségben fogyasztva azonban mind a kettő veszélyes!

 „Felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat.” És az miért lenne jó? Én nem szeretnék többet enni, és többet járni WC-re!

„Csökkenti a terhelés maximumában mért pulzusszámot.” Ha valóban csökkenti a pulzusszámot és a vércukorszintet, akkor az káros lehet ott, ahol nem kéne csökkenteni ezeket! Pl: alacsony vérnyomású, alacsony vércukorszintű embernél, vagy olyan egészséges sportolónál, akinek szüksége van a vére által szállított tápanyagokra. Tehát csak szigorúan szabadna adagolni az oxigénes vizet! Ha én például megiszom egyszerre egy-két litert, akkor le is áll a légzésem és a szívverésem, eltűnik az összes cukor a véremből? Vagy mekkora ez a csökkentő hatás? Ezek tisztázandó kérdések!

 „Felgyorsítja a szervezet regenerálódását.”  Milyen regenerálódást? Milyen károsodásból? Mennyivel gyorsítja fel? Ezt megint bizonyítani kéne.

 

 

Negyedik szórólap első oldala: 

A korábban már megcáfolt állítások mellett csak az újdonság, hogy a csodaszerekhez méltóan mindenki számára ajánlott a fogyasztása! 

-         

 
 
 
 
Negyedik szórólap második oldala:

Ezen az oldalon két hitelesnek tűnő személy ajánlását olvashatjuk. Az első Kincses Jánostól származik, a MACOSZ elnökétől. Az interneten csak a gyártó honlapján találjuk meg ezt az ajánlást, a MACOSZ-én nem. Tiszteletreméltó, hogy valaki egy ilyen szervezetet vezet, de az ő végzettségét nem tüntetik fel sehol, gondolom nem orvosi, vagy egyéb természettudományos. Így ilyen kérdésekben nem biztos, hogy hallgatnunk kell rá.

Azt írja: „néhány deciliter elfogyasztása és rövid idővel a fogyasztás után a kontrolleredmények mérhető csökkenést mutattak a vércukorszintben.”  Lehetséges, de honnan tudjuk, hogy nem csökkent volna a vércukorszintjük e nélkül is? Voltak kontroll egyének, akik nem ittak, és akiknek nem csökkent? Volt olyan, aki csak placebo oxigénes vizet kapott, és neki sem csökkent? És ha ilyen vizet fogyasztva csökken a vércukorszintünk, akkor miért nincs ráírva a flakonra, hogy csak ilyen és ilyen mennyiséget, ilyen és ilyen időközönként szabad fogyasztani, hogy megelőzzük a vércukorszint túlságosan alacsonyra esését!? Még a végén hipoglikémiás kómába esünk!

„A rendszeres fogyasztók visszajelzései a vércukorszint csökkenésén kívül jelentős közérzeti javulásról, szellemi és testi felfrissülésről számolnak be.” Ahogyan feltehetőleg placebo esetén, vagy egészségesebb életmód követésével is megtennék ugyanezt!

A másik véleményt  Dr Szerb János diabetológus főorvos adta.

Így kezdődik: „A 2-típusú cukorbetegség tulajdonképpen szív-, érrendszeri megbetegedés, melyet magas vércukorérték jellemez.” Ebben a mondatban a cukorbetegséget nem jól definiálja! A cukorbetegség valójában egy anyagcserezavar, amelynek szövődményei lehetnek a szív-, érrendszeri megbetegedések [12]! Maga a cukorbetegség annyit jelent, hogy a szervezet vagy nem termel, vagy nem eleget termel az inzulin nevű hormonból, vagy termel ugyan, de nem elég érzékeny rá. Az inzulin a sejteket „utasítja” a cukor felvételére a vérből, valamint a májban gátolja a cukorképzést, ezáltal nem engedi a vércukorszintet a normális érték fölé emelkedni. Ebben a rendszerben a vízből felszívódó oxigénnek sehol nem látni a szerepét!

„A betegség felismeréséig legalább öt év tünetmentes időszak telik el” Nem feltétlenül! Ha valaki jár szűrésekre, vagy olyan rutin vizsgálatokra, ahol nézik a vércukorszintjét, vagy a vizeletének összetételét, akkor előbb is felfedezhetik!

 

„Az oximix oxigénnel dúsított víz szifonfejes palackban, mely rendszeresen használva, a tápcsatornán keresztül felszívódva, jelentősen javítja a vér oxigénmegkötő képességét, ezáltal a már károsodott szervek sejtjei több oxigénhez jutva inzulin jelenlétében a cukorfelhasználást fokozni tudják, így a magasabb vércukorérték csökkeni fog, a további szervkárosodás megáll, sőt javulhat.” Na várjunk csak! Tehát csak rendszeres fogyasztás esetén működik? A doktor úr azt írja, hogy csak „rendszeresen használva, a tápcsatornán keresztül felszívódva”.  Akkor hogy is van az, hogy a MACOSZ rendezvényen néhány deci megivása után perceken belül csökkent a vércukorszint? Ráadásul itt arról van szó, hogy az Oximix „jelentősen javítja a vér oxigénmegkötő képességét”! Tehát nem a vér oxigéntartalmát, hanem egyenesen az oxigénmegkötő képességét! A vérünk tulajdonképpen víz, amiben mindenféle van oldva. Mivel azonban a víz rosszul oldja az oxigént, ezért szükséges a vérünkben a vörösvértest, aminek hemoglobinjához kötődhet az oxigén. Ezen múlik, hogy mennyi a vér oxigénmegkötő képessége! Tehát akkor több hemoglobin lesz a vérünkben a hosszútávú Oximix fogyasztástól? Nem valószínű! Amennyiben mégis ezt állítja valaki, azt bizonyítani kéne!

A vércukorérték csökkenésének azt támasztja feltételül, hogy inzulin is jelen van! Tehát vagy a szervezetének, vagy az inzulin-pótlásnak, de biztosítania kell inzulint ahhoz, hogy a vércukor-érték csökkenjen! Erre önmagában az Oximix nem elég a doktorúr szerint!

És megkérdezném, hogy mi van akkor, ha valakinek beállítják a vércukorszintjét a megfelelő inzulin adagolással, és ő ráiszik oxigénes vizet? Annak lecsökkenhet a vércukorszintje és életveszélybe kerülhet?

Valóban attól függ a sejtek vércukor-felvétele, hogy azok mennyi oxigénhez jutnak? Nem! Azt az inzulin mennyisége szabályozza!

„hosszútávon a hemoglobin A1C érték is csökkenhet” Nos ez mit jelent? A hemoglobin A1C érték  „egy hosszútávú-vércukorszint jelző paraméter… a hemoglobin egy alegysége, amely képes glükózt megkötni. Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. ” [13] igen ám, de ennek csökkenése a vércukorszint csökkenésén kívül okolható akár a megfelelő sporttal, akár a korai vörös vértest pusztulással is [14]!

 

A doktorúr szerint napi 1-1,5 litert, a cég szerint 1-2 litert kell naponta fogyasztani, most akkor mennyit, és milyen vércukorszint-értéken kell annyit?

Egy szentesi honlap szerint Dr Szerb János diabetológus orvos 5-6 éve nyugdíjba vonult [15], amit a státuszánál nem tüntetek fel. Pedig az sem mindegy, hogy rendőr, vagy nyugdíjas rendőr igazoltat-e minket... 

A doktorúr nyilatkozata is csak és kizárólag az Oximix honlapján található meg, pedig egy ilyen jó anyagot terjeszteni kéne mindenhol, nem?

 

Kitartó elemzésünk végén kijelenthetjük, hogy csodaszerek nincsenek, azok árusításával azonban újra és újra megpróbálkoznak egyes élelmes vállalkozók! Olyan hatást tulajdonítanak egyes termékeknek, amelyet sem elméletileg, sem kísérletileg nem támasztanak alá megfelelően, sőt a bírságoktól tartva ezeket a hatásokat is gyakran csak sugallják!

 

Amennyiben bármilyen okból fel szeretné venni velünk a kapcsolatot, például kérdése van, megjegyzést fűzne egy bejegyzésünkhöz, új információval rendelkezik, akkor nyugodtan írjon az elet.tudatosan@gmail.com e-mail címre!   

 

Irodalom:

[7] 65/2004. (IV. 27.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet

[8]http://www.sztnh.gov.hu/nevvaltas.html?url=

[9]http://www.hipo.gov.hu/English/kiadv/szkv/200807b-pdf/B_02_Szab_kozzetetel_0807.pdf

[10] http://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication

[11] http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_toxicity

[12] http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g

[13]  http://cukorbeteg.wordpress.com/2011/03/31/tajekoztato-a-hemoglobin-a1c-hba1c-eredmenykozlesrol-cukorbetegeknek/

[14] http://en.wikipedia.org/wiki/Glycated_hemoglobin

[15] http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2006/45_1110/08.htm