HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.11.30. 15:19 antitézis

Már a csapból is az oxigénes víz folyik! I. rész

Címkék: szkeptikus víz áltudomány

Később kiderül, hogy ez szó szerint is igaz, de egyelőre csak a palackozott oxigénes vizek terjedésére gondolok. Nemrég foglalkoztunk az oxigénes vizek hatásosságát kizáró általános elvekkel, most pedig egy konkrét példát veszünk szemügyre.

A napokban kedves barátaimtól kaptam néhány szórólapot, amelyek egy gyártó oxigénes víz választékát reklámozzák. Akkor ugyan felháborodtam, de hát én már annyi marhaságot láttam nyomtatva, hogy egy napig sikerült is visszanyugodnom a kiindulási szintre. Ám másnap az egyik országosan elérhető kábeltelevíziós adón is találkoztam az adott gyártó reklámjával, és így már nem mehetek el az eset mellett szó nélkül! Azonban hangsúlyoznom kell, hogy habár egy adott terméken keresztül mutatom be az oxigénes vizek és egyéb „csodaszerek” mögött megbúvó állítások, magyarázatok hamisságát, nem csak az adott termékre vonatkozó, általánosan is megfontolandó elveket, véleményeket osztok meg!

 

Ezek a szórólapok természetesen nem csak amolyan hagyományos reklámanyagok, amelyek egy-két szép nagy színes képet tartalmaznak egy csattanós szlogennel megfejelve! Hiszen meg is kell győzni a fogyasztókat ezeknek a termékeknek az előnyeiről! Máskülönben nem adnának 300 forintot egy liter „csapvízért”! Így hát számtalan hihetetlen állítás és két bizalmat keltő neves ember ajánlása is rákerült a fecnikre. Ezeket fogom most bemutatni, és megcáfolni, hogy tanuljuk meg kritikusan nézni az ilyen ránk leselkedő „lehetőségeket”, amelyek a boltokban várnak ránk. 

 

Vegyük sorra a papírokat!

 

Első szórólap első oldala:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének Ajánlásával!” – bizalomgerjesztő! Kár, hogy a MACOSZ honlapján semmilyen ajánlást nem találunk [1]! Ezekszerint annyira nagyon azért mégsem ajánlják.
  

 

         Az első szórólap második oldala:

 

„Különleges kapilláris ultrafilteres eljárással tisztított vízből készült,” Először is felmerül bennem a kérdés hogy, egy tiszta vizet, például egy csap-, ásvány- vagy forrásvizet miért kéne tisztítani?  Ha valamit már tisztítanak, akkor az nem felel meg valamilyen követelménynek, nem igaz?

Másodszor: a kapilláris ultrafilter nagyon tudományosan hangzik, de pofon egyszerű eljárást takar. Ezek a berendezések néhány tízezer forintos nagyságrendben beszerezhetőek a háztartásba, vagy akár egy kisebb üzemhez is [2]. A kapilláris magyarul annyit jelent, hogy hajszálvékony, az ultra filter pedig ultra szűrőt, amiből az ultraszűrés egy szűrési eljárást takar. Az egész elve nem más, mint hogy egy nagy csőben sok apró (kapilláris) cső megy keresztül, amelyen keresztül nyomják a vizet, és amelynek falán apró lyukakon szivárog át a folyadék, majd tisztítva távozik. Ebben semmi sem különleges!

 „MÁGNESES TÉRBEN oxigénnel dúsított termék” És akkor mi van? Semmi! Mágneses térben élünk mindannyian, így bármi, amit teszünk, az is mágneses térben történik. Az csak bizonyítékok nélkül állított ezoterikus butaság, hogy a mágneses karkötő, mágneses ágybetét, stb., pozitív hatással lenne a szervezetünkre, esetleg gyógyítana is!

A most tárgyalt oxigénes víz gyártója árul palackozó berendezéseket is az ipari megrendelőknek. Honlapján találunk is egy kis videót arról, hogy milyen szűrési eljárást alkalmaznak a palackozó üzemben, és mit árulnak. Ebben a videóban kitérnek a „magnetizáló készülékre” is.

 

A „magnetizáló készülék” videóból kimerevített képe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben elhangzó szöveg: „A magnetizáló készülék pedig magakadályozza azt, hogy az ásványi sók és nyomelemek kiváljanak a vízből.”

A készülékről készült felvétel alapján eljutunk annak gyártójához is.

A gyártó honlapján [3] ezeket e berendezéseket a vízkő és rozsdásodás gátlására kínálja. (Az egy újabb kérdés, hogy vajon ez működik-e egyáltalán.) Tehát az csak a kedves érdeklődő fejében létező elképzelés, hogy a mágneses tér az itt valami összefüggésben lenne a gyógyítással, egészségjavítással! Ezt még az oxigénes víz gyártója sem említi, de feltételezhetőleg erre szeretne utalni, amikor a termék csomagolásán is nagybetűvel szerepelteti! Elvégre mit érdekelné a fogyasztót, hogy a gyártó mivel védi a berendezéseit a vízkőtől?

 

„Enyhén lúgos” Hát legyen! Akárcsak sok más víz is az. Nincs semmi jelentősége. Természetesen tudjuk, hogy arra a terjedő hiedelemre épít, amely szerint „lúgosítanunk” kell, mert a szervezetünk elsavasodik. Ennek nincsen semmi alapja, de megkérdezném, hogy akkor a gyümölcsök is egészségtelenek, mert van bennük sav?! Természetesen szó sincs róla!

„Egyedülállóan magas minimum 150 mg/L oxigén tartalommal!” Egy később még említett amerikai orvosi szaklapban megjelent cikkben ennél kétszer magasabb oxigén tartalmú kereskedelmi forgalomban kapható vizet is vizsgálnak, arról is bebizonyosodik, hogy nincsen semmiféle pozitív hatása.

Van egy honlap, ahol bárki kiszámolhatja, hogy milyen nyomáson, hőmérsékleten, és sótartalom mellett, mennyi oxigént képes oldani a víz [4].

A kalkulátor szerint 12500 Hgmm nyomáson, 16,5 báron, tehát a légköri nyomás 16,5-szeresén, képes is oldani literenként 150 mg oxigént a víz. Ez a teherautók abroncsnyomásának körülbelül kétszerese. Ennyit a garázsban lévő kis kompresszorunk is elvileg képes előállítani, de jó vastag fém tartályban tárolja, és nem egy kis műanyag flakonban. Tehát erősen kétséges, hogy valóban tartalmaz-e annyit a termék, de akár tartalmazhat is, nincsen jelentősége!  

A már említett tudományos cikk szerint a csapvízben 25 ml/L oxigén van. Nem csoda, a vezetékekben 6 bar is lehet a nyomás, amin a víz a kalkulátor szerint 33 mg oxigént tartalmaz literenként. Van úgy, hogy kiengedjük a csapból a vizet, és annak a színe átmenetileg tejfehér, opálos, és kis apró buborékok távoznak belőle. Sokan megijednek ilyenkor, szennyezéstől tartanak, pedig csak a légköri nyomáson felesleges gáz hagyja el a folyadékot.

Nos tehát, ha a csapvíznél 4,5-ször több oxigén van ebben a palackozott vízben, akkor elég 1 pohár ilyen víz helyett 4,5 deci csapvizet innunk, és ugyanannyi vízben oldott oxigént vittünk be a szervezetünkbe! Ennél sokkal egyszerűbb, és sokkal biztosabb oxigénfelvétel a lélegzés.

„Fogyaszthatják cukorbetegek és gyermekek is!” Mint ahogyan bármi mást is. Bár a nagy cukortartalmú italok, és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása senkinek nem tesz jót.

„Oxigénterápiás ital!”  Az oxigénterápiával csak ezoterikus honlapokon találkozunk, ez szerintem már valami kuruzslás lesz!

„Megelőzés céljából bárki fogyaszthatja, naponta 1-1,5 litert.” Minek a megelőzésére? Mit előz meg a fogyasztása? A szomjazást? Miért nem fogalmaz egyértelműen? Miért bízza a fogyasztóra a fantáziálást?

„Ugyanakkor, ha valakinek krónikus panaszai vannak annál jelentkezik a legtöbb pozitív hatás.” Milyen panaszok? Milyen pozitív hatás? Miről beszél? Aki krónikusan szomjazik, annál jelentkezik a legtöbb pozitív szomjoltó hatás? Természetesen csak játszom az értetlent! Tudom jól, hogy a cukorbetegségre utal! Kijelenteni azonban nem meri, mert repülne is a bírság!

„Nem étrendkiegészítő, nem gyógyszer, fogyasztói mégis olyan pozitív hatásokról számolnak be, melyeket még sohasem tapasztaltak.” Tehát nyertek a lottón, vagy miről számoltak be? Valójában tudjuk, hogy azt sugallja, hogy a cukorbetegségtől és annak szövődményeitől szenvedők tünetei javultak! Tulajdonképpen egyértelműen semmit nem állít, továbbra is csak sugall!

Tipikus természetgyógyász handabanda, hogy nem gyógyszer, mégis pozitív hatásokat tulajdonítanak neki, de azt sem bizonyítékokra alapozva, csak a „fogyasztók” beszámolóira hivatkozva, akikről nem tudunk semmit.

„Mennyit ér az egészsége?” – lelkiismeret furdalás keltésre építő, agresszív stratégia, nekem nem szimpatikus. Az jut eszembe, amikor az életbiztosításokat próbálták rásózni az emberekre, és azzal a szöveggel, hogy mennyit ér a gyermekeik boldogsága…

„Könnyen felszívódó többlet oxigén a szervezet számára.” Ez pedig hamis állítás, nincsen rá semmilyen tudományos (se nem tudományos) bizonyíték. Ennek ellenkezőjére azonban van! Több tudományos vizsgálat is bebizonyította, hogy a sportteljesítményre nincsenek hatással az oxigénnel dúsított vizek [5].

 

Második szórólap első oldala:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Természetes energia! Hatékony oxigénpótlás a szervezet számára!” Hát ebben az italban se energia nincsen, se hatékony oxigénpótlásra nem képes! A szervezetünk energiát a jól ismert szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből nyerhet, sem az oxigénből, sem a vízből nem. Ha úgy lenne, akkor elég lenne levegőn és vízen élnünk.

 

 „Lúgosítson!” Arra a széles körben elterjedt (elterjesztett) alaptalan állításra utal, hogy az emberek szervezete el van savasodva. Ez valójában nem igaz! Valóban létezik acidózis nevű állapot, amikor a vér lúgossága csökken, ez komoly panaszokat okoz, és biztosra veszem, hogy orvoshoz is kerülne vele a beteg. Mielőtt azonban savas kémhatásúvá válna, előtte belehalna! „Elsavasodni” tehát nem tud a szervezet.

„Vitalizál!” Tehát „életre kelt”… vajon a halottakat is? Vajon milyen működési elv szerint „vitalizál”?

 

Második szórólap második oldala:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cég üdítője létezik fél literes kiszerelésben is, az nem szifonfejes, tehát az első nyitásra el is tűnik belőle az oxigén. Pontosan ezért arra csak 15 mg/liter oxigéntartalmat mond, ami a csapvízénél is kevesebb (az 33mg/liter).

 „A legkedvezőbb áron!” Hát rossz hírem van, mert a Szentkirályi oxigénes vize lényegesen olcsóbb! [6]

 

A következő két szórólapon még érdekesebb (égbekiáltóbb) állításokkal fogunk találkozni a legközelebbi bejegyzésünkben!

 

Amennyiben bármilyen okból fel szeretné venni velünk a kapcsolatot, például kérdése van, megjegyzést fűzne egy bejegyzésünkhöz, új információval rendelkezik, akkor nyugodtan írjon az elet.tudatosan@gmail.com e-mail címre!    

 

Irodalom:

[1] http://www.macosz.hu/

[2] http://profilter.hu/Ultrasz%C5%B1r%C5%91-0,02mikron.php

[3] http://reneval.hu/vizkezeles.html

[4] http://www.colby.edu/chemistry/CH331/O2%20Solubility.html

[5] Oxygenated Water and Athletic Performance Neil B. Hampson; Neal W. Pollock; Claude A. Piantadosi JAMA. 2003;290(18):2408-2409 
http://archives.evergreen.edu/webpages/curricular/2003-2004/doingscience/example/JAMA.pdf

[6]https://www.groby.hu/termekek/etel-ital/24392-szentkiralyi_o2_oxigennel_dusitott_asvanyviz_alapu_ital_1_5_l_szensavmentes__eldobhato_palackban.html