HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.11.23. 17:13 antitézis

Könyvajánló - Vágó István: Vigyázat, csalók! Áltudósok, álgyógyítók és más szemfényvesztők [1]

Címkék: szkeptikus áltudomány

 

 „Ezt nem hiszem el!” (Egy megszívlelendő és szimpatikus gondolat a könyvből)

 

A Libri kiadásában jelent meg ez a remek kis kötet, amelyet szeretnék bemutatni, és természetesen nem tudom megállni, hogy ne osszam meg vele együtt saját gondolataimat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már a könyv beszerzéséhez is szükségünk van egy kis tudatosságra, mivel annak ellenére, hogy most adták ki, érdekes módon sem a Libri honlapjának kezdőoldalán, sem az üzlet kirakatában nem találkoztam vele. Azonban Vágó István ezzel egy időben megjelent kvíz-kötete szerencsére mindkét kitüntetett helyen megtalálható volt. Az üzletbe belépve is a „Legyen Ön is kvízmester!” [2] fogadott, a „Vigyázat, csalók!”-ra csak a könyvesbolt távoli végében akadtam rá. Értem én, hogy a „kvízes” szélesebb körben kelt érdeklődést, hiszen Vágó István kvízmesterként ismertebb (és elfogadottabb), mint Szkeptikusként [3], de talán éppen itt lenne az ideje a változásnak! Szerintem gyógyszer-vegyészmérnök képzettsége maximálisan alkalmassá teszi arra, hogy a "gyógyítókról" alkotott véleményét figyelembe vegyük!   

 

Rátérve a könyvre: Régóta várt, hiánypótló, nagy űrt betöltő mű ez! Hasonlók eddig Magyarországon csak külföldi szerzők tollából jelentek meg. Amelyek elsősorban nem a Magyarországon elterjedt kuruzslásokat vizsgálták, hanem a jellemzően angolszász országokban népszerűeket, mint amilyen például a csontkovácsolás, akupunktúra, thai chi, jóga, homeopátia, hagyományos kínai orvosságok. Ebben a témában ajánlható könyvek például a „Trükk vagy Terápia?” [4] és a „Beveszed?” [5].

 

Itthon elsősorban a „képzettséget”, tanulást és drága felszerelést nem igénylő, bejelentés nélkül is könnyen űzhető eljárások, feketén árulható termékek divatosak. Mint például a lúgosító termékek, gyógyító teák, gyógyító vizek, auralátás, horoszkóp, mágnesek, homeopátia, energiagyógyászat, boszorkánykodás, cigánykártya, szelleműzés. Sajnos azonban terjedőben vannak a drága (legalábbis drágán árult) gépekkel űzött biorezonanciás, mágneses, fény, stb. kezelések is. Legnagyobb bánatomra sok esetben ezeket orvosi közreműködéssel űzik. Így egyszerre vonz anyagi befektetőket is és bizalmat is ébreszt a páciensben.

 

Vágó István könyve egy híd első pillérét jelenti, amely hídnak az elefántcsonttornyaikban élő tudósok, és a bulvármagazinokból tájékozódó átlagemberek között kell összeköttetést teremtenie.  Ezek a csoportok nem figyelnek egymásra, nem is beszélik egymás nyelvét, így nem is értik egymást. Gyakran még a természettudományokban jártas szakemberek is el vannak szigetelve a társaik tudásától. Így lehetnek saját szakterületeiken kiválóak (pl: háziorvosként), ugyanakkor más témákban járatlanok, naivak, megvezethetőek (pl: így lesz belőle homeopata orvos).

 

Az írót saját bevallása szerint az ezoterikus TV-s műsorok vették rá, hogy gondolataival végre könyv formájában is kilépjen a nagyobb nyilvánosság elé [6]. Személy szerint én is nagyon veszélyesnek tartom, hogy már nem csak szomszéd Terikétől halljuk a bolondságokat, hanem éjjel-nappal a TV-ből is ömlenek a jósok, mágusok, és így sokkal könnyebben megnőhet az elfogadottságuk. Az emelt díjas telefonszámaikkal pedig ezreknek-tízezreknek-százezreknek szedhetik el az utolsó filléreiket, ráadásul a legsérülékenyebb (idős, beteg, elkeseredett) csoportoktól!

 

Vágó írói stílusa a saját műsoraiban tőle megszokott türelmes, szeretetteljes, tanító, rávezetően kérdező, humoros. Egyáltalán nem fellengzős, vagy öntelt, mint ahogyan azt sokan gondolják. A „csoda-doktoroktól” viszont könyörtelenül kérdez!  Ugyanis aki valamilyen mesés gyógyulást, vagy az általánosan elfogadottól eltérő kezelésekkel, termékekkel bármiféle előnyt ígér, annak bizonyítania is kell(ene) az állításait!

 

A könyv elolvasása során megtanuljuk a helyes kérdések feltételének fontosságát, és technikáját. Ennek köszönhetően gyakran még válasz érkezése nélkül is „lebuktathatjuk” a csalót. Az ezoterikusok által megfogalmazott állítások sokszor nem állnak ok-okozati összefüggésben, az általuk adott válaszok pedig nem a kérdéseinkre válaszolnak, vagy nem is helyesek. Ha odafigyelünk, önmagukat hiteltelenítik el előttünk! A „segítségre szorulók” közül sokan sajnos nem jutnak el addig, hogy feltegyék a megfelelő kérdéseket, az még nem divat. Pedig a csalóknak meg kellene tanulniuk végre, hogy az emberek nem könnyen terelhető birkák, vagy vezényszóra „tejelő marhák”.

 

A csalók jelentős része már ott lebuktatható, hogy rosszul használnak alapvető tudományos kifejezéseket, mert nem értik, nincsenek tisztában a jelentésükkel. Pusztán csak bizalmi tőkét szeretnének kovácsolni belőle, arra számítva, hogy az átlagember úgysem érti a szakkifejezéseket, de szégyenében úgy tesz, mintha értené. A kuruzslók egy szűkebb részének van orvosi, vagy mérnöki diplomája (pl: homeopátiával „gyógyító” orvosok). Őket az átlagember nehezebb szívvel kérdőjelezi meg, az igazán szkeptikusoknak azonban nem szabad, hogy gondot jelentsen az alaptalanul elvárt tekintély!  Az ilyen „álgyógyítók” egy része pénzért, másik része pedig azért képes ilyesmikre, mert ő maga is félre van vezetve. Ugyan elsajátíthatta a szakma fogásait, de nem érti a természet alapvető törvényeit és a tudomány eszközeinek fontosságát.

 

Az író jól látja az egyik fő probléma okát, hogy sokszor az élet bonyolult kérdéseire nem adhatóak egyszerű válaszok, de az emberek ilyet igényelnek. Ezért hisznek a „könnyű álmot” kínáló csalóknak. Vágó István szerint badarságokat rövid idő alatt és hatékonyan lehet közölni, azokat megcáfolni viszont több energiát igényel mind az ellene felszólalótól, mind a nézőtől, olvasótól. Ebben is egyet tudok érteni vele, és hozzátenném: ezt az energiát viszont örömmel be kell fektetnünk, mind íróként, mind olvasóként, hogy a világ egy boldogabb, élhetőbb, kellemesebb hely legyen! 

 

A szerző személyes történeteket is feldolgoz, hogyan találkozott érdekes jelenségekkel, emberi hiszékenységgel és kuruzslókkal. Tudatos hozzáállása megingathatatlan. Magabiztosságának titka egyszerű: szkeptikus. Amíg nem győzik meg valódi, tudományosan elfogadható érvekkel, addig nem hisz, bármilyen nagy is a csábítás, bármenyire is megnyugtatná, megkönnyítené a dolgát (legalábbis látszólag).

 

Vannak széles körben elterjedt és elfogadott alapvető ezoterikus hiedelmek. Ezek sem megalapozottak, csak könnyen emészthetőek, és amit sokan hajtogatnak körülöttük, azt már igaznak is hiszik az emberek. Normális esetben az egymásra figyelés és hallgatás segíti az emberiség túlélését, fejlődését, de ebben az esetben, ha engedjük terjedni az ezotériát, akkor az csak árt nekünk is, a társadalmunknak is!

 

A könyv azért ajánlható a tizen-, huszonéveseknek, mert naivitásuk miatt fogékonyak lehetnek a hantára, de a mű támpontot adhat nekik az egészséges kétkedő szemlélet kialakításához. A náluk idősebb korosztályoknak pedig azért ajánlható, mert nekik már valószínűleg sűrűsödnek az egészségügyi, szociális, anyagi és mentális problémáik. Kiábrándultságukban, növekvő kétségbeesésükben egyre hajlamosabbak hinni az „alternatív”-nak hívott, de valójában a gyógyításban valódi alternatívát aligha nyújtó csalókban.

 

Vágó végig internetes forrásokra hivatkozik, de ez nem azt jelenti, hogy ő csak összecsapta volna a könyvét, és egy kis felületes guglizással beérné! Hanem arra vezeti rá az olvasót, hogy egyrészt nem kell szakkönyvtárakba járnia, bárki számára rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel eredményesen utánajárhat, felderítheti a „jelenség” hátterét, amivel találkozik. Például intő jel, ha valamiről csak ezoterikus honlapokon számolnak be, de azok mégis tudományos körökben ismert és elfogadott nevekre, tényekre hivatkoznak. A források megjelölésének másik oka, hogy rászoktasson bennünket: hivatkozás nélkül senkinek ne higgyük el az állításait! Lehet, hogy valami az író kisujjában van, de akkor nagy baj van, ha kizárólag csak ott létezik!

 

A halandzsák terjedése által okozott, és jövőben felmerülő problémák elkerülésének kulcsaként azokat az újságírókat nevezi meg, akik készek elmélyedni a tudományos kérdésekben és vitába szállnak az ezotéria képviselőivel, továbbá érdekesen, közérthetően adják közre az ismereteiket.

Mi, az „Élj Tudatosan!” blog szerzői örömmel látunk neki a feladatnak, és számítunk olvasóinkra is! 

 

 

Hivatkozások:

[1] http://www.libri.hu/konyv/vigyazat-csalok.html

[2]http://www.libri.hu/konyv/legyen-on-is-kvizmester.html

[3] Szkeptikus Társaság http://www.szkeptikus.hu/

[4]http://www.libri.hu/konyv/trukk-vagy-terapia.html

[5]http://www.libri.hu/konyv/beveszed.html

[6]Napos Oldalak - Libri Könyvajánló 2011 tél

 

Amennyiben bármilyen okból fel szeretné venni velünk a kapcsolatot, például kérdése van, megjegyzést fűzne egy bejegyzésünkhöz, új információval rendelkezik, akkor nyugodtan írjon az elet.tudatosan@gmail.com e-mail címre!