HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.11.03. 09:55 antitézis

Bringázz tovább!

Címkék: biztonság sport

A hűvösebb idő beköszöntével sajnos egyre kevesebben szállnak biciklire, mind sportolás, mind közlekedés céljából. Az oka egyszerű: az emberek fáznak. Legalábbis azok, akik nem készülnek fel rendesen!

A hűvös idő ellenére még sokáig lehetne (és kéne is) élvezni a kerékpározás nyújtotta örömöket és előnyöket. Csupán néhány kerékpáros kiegészítőt kell beszerezni, amely nagyban javíthatja a komfortérzetünket és a biztonságunkat. Ezekről a kiegészítőkről sokan nem is tudnak, hiszen nem járnak rendszeresen sportboltokba, és nem túrják át az egész kínálatot, aki pedig látja itt-ott, annak elveszi a kedvét, hogy sok üzletben csillagászati áron szerezhetőek be. Ha azonban nyitott szemmel járunk, valamint nyár közepén is eszünkbe jut, hogy lesz még tél, akkor nagyon kedvező áron juthatunk hozzájuk!

Aki beszerzi a bejegyzésben felsorolt eszközöket, illetve a számára szükségesnek ítélt részét, az nagy valószínűséggel a szokottnál hónapokkal tovább használhatja kerékpárját. Ami jó az egészségének, hiszen nem mond le erről a kellemes sportról, megőrzi a fittségét, az ellenálló-képességét, ráadásul nincsen összezárva a tömegközlekedésen esetleg előforduló fertőző betegekkel sem (influenza, nátha, stb.).

 

Kényelem

Ahogyan hűl az idő, egyre hosszabb nadrágot vagyunk kénytelenek hordani, sok munkahelyre pedig nyáron sem járhat az ember rövidnadrágban. Hosszú nadrág esetén a szárát bekoszolhatja a biciklilánc, vagy a hajtómű, az esetleges beakadásról nem is beszélve. Ez ellen néhányan úgy védekeznek, hogy begyűrik a zokniba a nadrág szárát, esetleg hosszú zoknit vesznek fel, amelyet vádliig ráhajthatnak a nadrágra. Ez sokszor nem túl elegáns megoldás, és időigényes is. Ennek a problémának a megoldására találták ki a nadrágleszorító csipeszt, ami egy kör alakú műanyag bilincs. Ez pár száz forintért beszerezhető.  

Sportoláshoz a testhezálló biciklis nadrágok ajánlhatóak. Természetesen ezek sem csak drágán, tízezer forint feletti összegért szerezhetőek be. Miután én évek óta az Aldi-ban 2-3 ezer forintért kaphatóakat használom, nyugodtan állíthatom, hogy strapabíróak és kényelmesek azok is. Itt megjegyezném, hogy sajnos nem szponzorált (még ;) ) egyik áruház sem, a neveiket csak azért osztom meg, hogy az olvasóim könnyebben rátaláljanak ezekre a termékekre.

Sok ismerősöm azért adja fel a biciklizést, mert fázik a kezük és a fejük-fülük főleg a kora reggeli órákban (iskolába és munkába menet). Ez a kényelmetlenség 1-2 ezer forintból megszüntethető! Csupán egy kerékpáros kesztyű és egy fejpánt vagy kerékpáros sapka szükséges hozzá. Ezekből őszi szezonban 1000 forint körül lehet kapni darabját, de én nyáron akciók során 300 forintokért is vettem a Decathlon-ban. [1]  Megjegyezném, hogy kerékpáros kesztyűből nem csak ujjatlant kapni, hanem teljes kezet lefedőt is.

Ha fúj a szél, akkor arcunk legérzékenyebb része, a szánk könnyen kicserepesedhet, ezért fiúknak sem szégyen bringázás előtt egy kis szőlőzsírral védőréteget képezni rajta! Főleg városon kívüli tekeréshez, illetve erősebb szél esetére ajánlható egy sport-szemüveg is, amely nem fekete, hanem átlátszó, borostyánsárga, halványkék, halványszürke vagy egyéb nem túl sötét lencsét tartalmaz. Ez véd a szél, a bogarak, az eső, a homok és egyéb fizikai hatások ellen is. A jól kiválasztott lencse pedig borongós időben jobban kiemeli a környezet körvonalait.

A biciklis kabát is ajánlott, hiszen ezek nem túl vastagok, nem izzad bennük az ember, mint egy átlagos télikabátban. Nyakuknál, derekuknál, csuklónál a gumírozásnak és kiképzésüknek köszönhetően nem süvít be a hideg menetszél. Mivel ezek vékonyabbak, alattuk megéri hosszú ujjú pólót hordani. Természetesen a kabátokkal is az a helyzet, hogy a legtöbb boltban fejbeverik az embert a 10-20-30 ezer forintos árcédulák, azonban szintén nagyon jó tapasztalatokat szereztem az ALDI 3-4 ezer forintos termékeivel, illetve a Dechatlon-akciókkal. Néhány kabátnak lecipzározhatóak az ujjai is, és így könnyen mellénnyé alakíthatóak, amely ideális az átmeneti időkben. Például az idei októberi-november elején tapasztalt időjárásban, amikor gyakran reggel 8-10, napközben 15-18 fok is előfordult, miután szépen kisütött a Nap.   

Ha tovább hűvösödik az idő, akkor szükséges lesz az úgynevezett „aláöltözet” is, amely tulajdonképpen egy „sportharisnya” és passzosabb „sportpóló”. Ezek kényelmesek, akár napközben is észrevehetetlenül hordhatóak, de mégiscsak sporthoz ajánlottak. Áruk darabonként kétezer forinttól indul, de elérheti a tízezret is. Ne tévessze meg az embert, ha síeléshez árulják, az jó a kerékpározáshoz is.

Hűvösebb időben a zárt (és nem gyöngyvászon borítású) cipő és melegebb zokni szükséges, főleg a lábujjaink fázhatnak, hiszen tekerés közben nem mozognak.

Ha az időjárás csapadékosabbra fordul, és huzamosabb ideig kell tekernünk, akkor szükség lehet az esőkabátra, esőnadrágra és a cipőre húzható vízhatlan kamáslira is. Esőkabát 2, esőnadrág 3, kamásli 3-4 ezer forinttól kapható. Fontos, hogy a kabát és a nadrág legyen testhezállóbb, hogy ne érjen a biciklin mozgó alkatrészhez, és ne adjon zavaró hangot se, ahogyan valami máshoz ér. 

Biztonság

A kényelmes kerékpározás feltételeit már megteremtettük a hűvösebb időkre, de a biztonságról sem szabad megfeledkeznünk!

Ahogyan egyre rövidebbek a nappalok, és egyre nagyobb valószínűséggel felhős, borongós az ég napközben is, úgy fokozottan szükséges gondoskodnunk róla, hogy könnyen észlelhetőek legyünk! Ezért legyen meg a biciklinken az első fehér és a hátsó piros, valamint a borostyánsárga küllő-prizmánk (összesen körülbelül 1000 forint). Mindig legyen nálunk egy összecsomagolt láthatósági mellény (300 forint), és használjuk is, amint megromlanak a látási viszonyok! Ne szégyelljük akár városon belül is felvenni, még ha nem kötelező, akkor is! A bicikliknek kötelező, de sajnos gyakran hiányzó vagy nem működő tartozéka a hátsó (piros) és az első (fehér vagy kadmiumsárga) lámpa, ezeket városon belül is üzemeltetni kell rossz látási viszonyok között. Áruk 1-2 ezer forinttól indul, megéri a jó minőséget keresni. Ráadásul az ide vonatkozó rendelet szerint a hátsó lámpának tiszta sötét időben minimum 150 méter távolságból látszódnia kell! [2]

A kerékpáros sisak egyelőre nem kötelező, pedig nagyon erősen ajánlott! A kerékpárbalesetben elhunytak életét sok esetben megmentené, illetve horrorisztikus balesetektől megóvná a használóját! Áruk 2-3 ezer forinttól indul. A sisakról és a lámpákról elmondható, hogy még mindig jobb, ha a legolcsóbb van, mintha egyáltalán nem lenne.

 

Ajánlott irodalom:

[1] http://www.decathlon.co.hu/HU/kerekpar-ruhazat-es-felszereles-12793498/

[2] 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről