HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.10.08. 11:39 antitézis

A gyógyítás kívánságműsor?

Címkék: áltudomány

Blogunk indulásakor beszámoltam egy kérdőívről [1], amelyet az Index.hu-n tölthetett ki bárki, aki részt szeretett volna venni a placebo-k (hatóanyag nélküli „orvosságok”) társadalmi elfogadottságát vizsgáló kutatásban. Hát íme, megérkezett az eredmény[2]!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Index.hu pénteki cikkéből kiderül, hogy 7500-an töltöttük ki a kérdőívet. A válaszok összesítéséből született eredmények egyáltalán nem meglepőek. A betegek számára az a legfontosabb szempont, hogy gyógyuljanak meg. Az számukra mindegy, hogy milyen úton. Nem tartják fontosnak az etikai szempontokat sem, és nyugodtan meg is téveszthetik őket, csak hasson a kezelés.

Ez teljesen érthető, hiszen ez a hozzáállás, a gyógyítóba vetett hit javíthat a túlélési esélyeken, ha a kezelést nyújtó egy megbízható, szakképzett orvos. Például a kezelés elindulását sem késleltetjük azzal, hogy az orvosnak el kell magyaráznia nekünk, hogy a felírt gyógyszer hatásának mi a részletes biokémiája. Nagy valószínűséggel az orvos sem tudja pontosan, de mi sem biztos, hogy megértenénk. Ettől függetlenül hatnak a molekulák és hat a gyógyításba vetett hit is!

Az érem másik oldala, hogy a hiszékenység, a segítséget kínálóba vetett vak hit rossz kezekbe kerülve a vesztünket is okozhatja! A héten egy hölgyről számolt be a média, akit egy csaló rávett arra, hogy hagyja ott a mellrákjának kórházi kezelését és 15 millió forintot csalt ki tőle. A pénzért cserébe a csaló „őssejtkészítményt” (valójában placebo-t) adott el (jelen esetben fokhagymatablettát, szójazselét, vízhajtót és C-vitamint), amely végül a hölgy halálához vezetett [3]. Sajnos nincsen egyedül! Sorstársait ezrével szedik rá a mágusok és kuruzslók! Ez az eset is csak azért kirívó, mert itt milliókkal károsították meg a beteget (és az örököseit), nem csupán a megszokott tíz-százezrekkel, mint ahogyan általában lenni szokott, valamint a páciens az életét is elveszítette. Hogy a hölgy miért ment bele ezekbe az ügyletekbe? Valószínűleg a csalótól több figyelmet kapott, mint a túlterhelt egészségügynél végzett kezeléseken, valószínűleg átmenetileg jobban is érezhette magát a bogyóktól. Az elvárt gyógyulásnak köszönhetően jelentkezhetett a placebo hatás, de igazából gyógyulni nem kezdett   

 

Térjünk vissza a kérdőívre! Hogy az első cikkre visszautaljak: magam is sok kísérletet végeztem, sok anyagot állítottam elő, és tudom jól, hogy az eljárás során valóban figyelni kell az anyagra és gyakran az igényei szerint kell változtatni a beállításokon. Azért arról soha nem szabad megfeledkezni, hogy a kutatónak kell irányítania a kísérletet, a szintézist, és nem a kondérban fortyogó lötyinek!

Ahogyan jelen felmérés eredménye -miszerint az emberek bármit „bevennének” a gyógyulás érdekében- sem jelentheti azt, hogy még nagyobb teret kéne engednünk a placebonak a rutinszerű gyógyítás mindennapjaiban. Már így is elégé hosszú az orvosok által használt placebok listája, gondoljunk csak a feleslegesen felírt vitaminokra és homeopátiás szerekre.

 

Azokban a hétköznapi esetekben, amelyekben nagy biztonsággal, széleskörűen lehet(ne) alkalmazni a placebo-tablettákat, a csodavárásnál sokkal fontosabb lenne a probléma megoldása, amely általában helyes életmódra neveléssel lenne kezelhető. Ilyen esetek lehetnek például a fáradtság, a levertség, a stressz által keltett panaszok, maguktól gyógyuló enyhébb betegségek (pl: nátha). Ezeken nem egy „nyugibogyó”-val kéne segíteni, hanem helyes táplálkozással, sporttal, kikapcsolódással, a szociális kapcsolatok javításával, stb.

Az egészségtudományoknak a legtöbb ilyen helyzetre már van jó válasza! Csak az nem gyömöszölhető bele egy kis „üres” tablettácskába, hanem egy tudatos életszemléletet követel meg!

A placebo-hatás további kutatását azonban természetesen támogatom!

 

Linkek:


[1]http://index.hu/tudomany/2011/08/16/hisz-e_on_a_hitben/

[2]http://index.hu/tudomany/2011/10/07/az_emberi_test_a_legjobb_gyogyszer/

[3]http://www.hirado.hu/Hirek/2011/10/04/11/Halalos_betegen_gazdagodott_meg_egy_szelhamos_.aspx