HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.27. 21:41 antitézis

A vitaminok – az ismerős ismeretlenek

Címkék: vitaminok

Még a csapból is olyan reklámok folynak, hogy szedjünk vitaminokat tartalmazó tablettákat, és agyon hallgattuk már azokat a tanácsokat is, hogy együnk olyan ételeket, amelyekben sok vitamin található. Azonban arról kevés szó esik, hogy pontosan mik is ezek a molekulák, mire jók, és valóban szükségünk van-e rájuk tabletták formájában.

 

 

 

A vitaminok csoportja csak egy része a teljes kirakós játéknak!

 

 

 

 

 

A vitaminok nem ok nélkül lettek ismertek azok körében, akik figyelnek az egészségükre. Valóban nélkülözhetetlenek az életfolyamatainkhoz, de önmagukban hiába szedi valaki a vitaminokat, ha más fontos tápanyagokban hiányt szenved a teste! 

Változatos táplálkozásra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk folyamatosan újra tudja építeni önmagát, a gyerekek pedig egészségesen tudjanak fejlődni is. Szerencsére az építőanyagaink nem különböznek jelentősen a bennünket körülvevő világétól. Ezért alapesetben elég, ha megfelelő mennyiségben elfogyasztjuk a megfelelő növényeket, állatokat és azok termékeit.

Minden egyes sejtünkben kémiai reakciók játszódnak le folyamatosan. Ahhoz, hogy ezek rendben menjenek, hat fő tápanyagcsoportra van szükségünk. Ezek a víz, a szénhidrátok, a zsírok, a fehérjék, az ásványi anyagok és a vitaminok. Ezek közül csak egyetlen csoportba tartoznak a vitaminok, ám a többieknek is fontos szerepük van az életfolyamatainkban!

No de mik azok a vitaminok!?

Definíció szerint: a vitaminok olyan szerves molekulák, amelyeket a szervezet többnyire nem képes előállítani és ugyan csak kis mennyiségben, de szükségesek a biológiai folyamtokhoz.  

 A sejtjeinkben lejátszódó reakcióknak az emberi test hőmérsékletén kell végbemenniük. Ez nem túl magas, csupán 36-37 Celsius-fok körüli. Ezen a hőmérsékleten egyes reakciók csak nagyon lassan, akár csak végtelen idő alatt mehetnének végbe. A reakciók felgyorsítására valók az úgynevezett katalizátorok. Ezek olyan molekulák, amelyek a reakciókban nem fogynak el, így újra és újra ellátják a feladatukat, ezért viszonylag kevés is elég belőlük. A hétköznapokban leggyakrabban az autók katalizátoráról hallunk, amely a kipufogórendszer részeként segít a káros gázok ártalmatlanításában. Mivel a katalizátorok szerencsére az autóban sem fogynak el, ezért nem kell tankolás közben egy kis vegyianyagot is lapátolnunk a kipufogóba.

A szervezetünkben a katalizátorok szerepét az enzimek töltik be. Az enzimek fehérjék, és némely enzim működéséhez szükséges egy kisebb, nem fehérje típusú molekula is. Egyes enzimeknél ez a kis molekula lehet valamilyen fém (vas, mangán, stb.), másoknál szerves molekula, ez utóbbit nevezzük koenzimnek. A koenzim nevében a „ko-” előszó az „együtt”-et jelenti, mert az enzim csak ezzel a koenzimmel együtt hatásos. Egyes vitaminok is ilyen koenzimek.

Más vitaminok a káros anyagok elleni védekezésben is szerepet játszanak. Például a C-vitamin és az E-vitaminok gyökfogók is. A szabadgyökök olyan vegyületek, amelyeknek a genetikai kódot megváltoztató, magzatkárosító, rákkeltő hatásaik is lehetnek, és természetes módon is folyamatosan jelen vannak a szervezetünkben.

A vitaminok némelyike hormonként működik, mint például a D-vitaminok, amelyek a kalcium-anyagcserében játszanak szerepet.

A vitaminok tehát a szervezet normális működéséhez szükségesek, illetve némelyik vitamin egyes károsító anyagok hatásait is megelőzheti.

 

A vitaminokról szóló cikksorozatunk következő részeiben arról lesz szó, hogy miben találhatóak a különböző vitaminok, mi a szerepük, hogy milyen mennyiségben van rájuk szükségünk és valóban kell-e vitamin  tartalmú tablettákat szednünk.

 

 

Felhasznált irodalom:

[1] SH Atlasz- Élettan – Springer Hungarica 1996

[2] Élelmiszer-Kémia, Szerkesztette: Hajós Györgyi, Akadémia Kiadó 2008