HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.25. 10:20 antitézis

Élménybeszámoló a Kutatók Éjszakájáról

A Kutatók Éjszakája programsorozat keretein belül idén a Semmelweis Egyetem (SOTE) néhány rendezvényére látogattam el, és az ott szerzett tapasztalatokat foglalom össze röviden, többek között az egészséges borivás mikéntjéről.

Felsőoktatási intézmények és  kutatóintézetek idén hetedik alkalommal várták érdekes programokkal a látogatókat országszerte. Remek alkalom ez arra, hogy egyrészt bebizonyosodjon, hogy a kutatások nem öncélú valamik, hanem az élet titkait fürkészik, a válaszok pedig gyakran elképesztően szépek, érdekesek. Valamint kiderül, hogy a kutatók között is szép számmal akad humoros, szórakoztató, kedves, értelmes ember, akitől élvezet a tanulás. Így talán a diákok is nagyobb bátorsággal és lelkesedéssel jelentkeznek a természettudományos képzésekre. Ebbe a kedvcsinálásba a legismertebb újságok sajnos nem igazán szállnak be, ugyanis két nappal az esemény után, még mindig nem látni sehol riportot róla!   

 

A Kutatók Éjszakáján a lehetőségek száma óriási, mindenki választhat kedvének, érdeklődésének megfelelő témakört. Engem az elmúlt években az orvostudományok ragadtak magukkal, így idén is a SOTE kínálatából szemezgettem.

Tehát szeptember 23-án, pénteken, egy kellemes késő-nyárias nap délutánján négy órakor elindultam a SOTE Központi könyvtára felé. Az épület Budapesten a 8. kerületben a Mikszáth Kálmán tér 5 szám alatt található, a Kálvin tér és a Szabó Ervin könyvtár környékén. A könyvtár kellemes sétálóutcákon keresztül közelíthető meg, és egy szépen kényelmesen felújított épületben található.  A környéken nagyon sokan nyüzsögtek, de a könyvtárban sajnos csak néhányan jelentkeztünk, hogy szeretnénk részt venni a könyvtári sétán.

A körbevezetésen elsőként bemutattak nekünk egy fantasztikusan érdekes programot, amelyen az emberi test tanulmányozható három dimenzióban. Még 3D-s szemüveget is kaptunk hozzá, mint a moziban. Ebből a programból származik, a bejegyzés első fényképe. Bizony, a molyirtó szagú anatómia atlaszok kora lejárt (anatómia= a testek felépítésének tudománya). A jövő orvosai már minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy tökéletes képet kapjanak az emberi test felépítéséről, és például videókon, animációkon tanulmányozhassák az izom működését sport, vagy akár lépcsőzés közben.

A körbevezetés második főbb állomásán az egykori neves orvosról Kaposi Mórról, és az elsőként általa leírt a Kaposi-szarkóma nevű csúnya betegségről tudhatunk meg részleteket. A könyvtár dolgozói nagyon kedvesen kikészítettek szőlőt, süteményt, de -érthető módon- azok nem nagyon fogytak… Vigasztalásul belelapozhattunk néhány gyönyörű antik orvosi könyvbe, amelyek között volt több száz éves is. Majd megtekinthettünk régi orvosi eszközöket is, például a mókás nevű, de nem túl bizalomgerjesztő agycélzó készüléket.

 

 

 

Korábbi kódexbe kötött orvosi könyv a 18. sz-ból.

 

 

 

A könyvtár elképesztő napi 24 órás nyitvatartással áll az orvostanhallgatók rendelkezésére, de reggel 9 és este 8 óra között bárki nyugodtan bejárhat olvasgatni a számtalan orvosi könyvet, folyóiratot. Aki „külsősként” ki is szeretne kölcsönözni, annak is csupán 2500 forintot kell fizetnie évente a beiratkozásért! Miután rengeteg érdekes és hasznos anyagot láttam bent, én teljesen biztosan fogok járni! Elmondhatom, hogy a könyvtárban töltött másfél óra alatt nem győztem kapkodni a fejemet az érdekességek láttán, így megérte betérni!

Kellemesen és gyorsan telt a könyvtári látogatás, de már tovább is kellett indulnom a következő helyszínre, a SOTE új, alig pár éves Elméleti Orvostudományi Központjába (EOK).

 

 

 

 A Tűzoltó utca büszkesége

 

 

 

 

Ide egy "Igyunk, vagy ne igyunk? Tudományos ismeretterjesztés a boról" című előadás vonzott. Előtte azonban volt időm az EOK épületének előcsarnokában leülni egy pohár finom borral és hallgatni az élő zongorajátékot. Így nagyon reméltem, hogy az előadás tanulsága az lesz, hogy igyunk!

Az előadást a SOTE egyik tanszékvezető tanára, Dr. Rosivall László tartotta. A -jó értelemben vett- műsor bővelkedett a történelmi-kulturális kitekintésekben is, de a legújabb tanulmányokon, bizonyítékokon alapult, meggyőző, érthető és humoros volt.

Kiderült, hogy a bor milyen mély behatást tett a kultúránkra, a művészetekre, és hogy bármi lehet káros a szervezetünkre, amiből túl sokat fogyasztunk, legyen az akár a víz, akár a konyhasó, így a bort sem szabad túlzásba vinni. Rengetegen kutatják a bor és az alkohol hatásait a szervezetre, ennek köszönhetően érdekes összefüggéseket tártak már fel. A nagy számú embert nyomonkövető vizsgálatok alapján az jelenthető ki, hogy heti 5-7 ital, napi maximum 1 ital, ami maximum 10 gramm alkoholt jelent, jelentősen csökkenti több betegség előfordulásának valószínűségét! Ilyenek például a 2-es típusú cukorbetegség, az egyes szívbetegségek, a csontritkulás, az időskori elbutulás, a veseelégtelenség.

Igaz, hogy a borban található vegyületek pozitív hatásait is kimutatták laboratóriumi kísérletekkel, de a bor fogyasztása többet is jelent ennél, egy élet életstílust. Hiszen az is fontos, hogy ne néhány perc alatt kapjuk be az ebédünket, hanem szépen, nyugodtan, a falatot például alaposan megrágva készítsük fel az emésztésre. Továbbá például a sport, a jó minőségű csokoládé, a gyümölcsök, különösen a vörös szőlő is elérik azt a védőhatást, amit a napi pohár bor.

A fiatal nőknek rossz hírt kellett hallaniuk, a menopauza (változókor, klimax) előtt ugyanis nem érdemes inniuk! Túl nagy mértékben növeli a mellrák kockázatát. Egyetlen esetben érdemes mértékletesen alkoholt fogyasztaniuk, ha a felmenőik között sok a szív és érrendszeri betegségekben meghaltak száma, mert abban az esetben a bor védőhatása statisztikailag több hasznot hoz, mint amennyit az alkohol elvisz.

Természetesen egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy valaki fogyaszt-e bort vagy sem, azonban jó tudni a tudomány legújabb érveit és ellenérveit! Az biztos, hogy az egészségünk nem egy-egy csodaszeren, például nem a napi vitamintablettán, pohár boron, hanem az egész életmódunkon múlik. Reményeink szerint ez utóbbi javításához járulunk hozzá mi is, nap mint nap. Továbbá ajánlom mindenkinek, hogy jövőre ő maga is vegyen részt a Kutatók Éjszakáján!

 

 

Link ajánló:

A Kutatók Éjszakája honlapja:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/

A Semmelweis Egyetem Központi könyvtárának honlapja:

http://www.lib.sote.hu/

3D anatómiai program honlapja:

http://www.anatomy.tv/news.aspx