HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.19. 15:45 tézis

Nem minden magyar, ami fénylik

Címkék: vásárlás magyar termék

Fél évszázada nem volt ilyen jó a fűszerpaprika minősége Szegeden, továbbá idén már Európai Uniós eredetvédelem alá tartozik. Ezeket a kellemes híreket lehetett a hétvégén hallani a TV-ben, és olvasni a nyomtatott sajtóban. Felmerül a kérdés, valójában mennyi magyar hungarikum van bejegyezve az Európai Unióban? Illetve ha szegedi paprikát veszünk le a boltok polcairól biztos, hogy magyar terméket vásárolunk?

50 éve nem volt ilyen jó minőségű a fűszerpaprika Szeged környékén, mint idén. A hektáronkénti 9-10 tonna hozam ugyan átlagosnak mondható, de a minőség nagyobb bevételt hozhat a termelőknek. A szegedi fűszerpaprikát az unió novemberben vette fel a védett termékek közé.” [1] A hírTV adta közzé ezt a közleményt, amit több más sajtótermék is átvett. Joggal vagyunk büszkék, a Kárpát-medence értékeire, de hogy a bennük rejlő piaci lehetőség a valódi értékén hasznosuljon, az igazi hungarikumok eredetvédelmét biztosítani kell. Jegyezzük meg itt, hogy maga a "hungarikum" szó értelmezését nehezíti az a tény, hogy  a mai napig nincs olyan jogszabály, ami konkrétan tartalmazná, hogy mit is takar ez a fogalom pontosan. Amíg ez a helyzet fenn áll, vissza is lehet élni vele. Annak ellenére van ez így, hogy már régóta a küszöbön áll a szabályozás. Igérték már 2010 őszére [2], 2011 derekára, most 2011 ősze a kitűzött dátum [3]. A törvény tervezete mindenestre elolvasható [4]. A hungarikum fogalmával így zavarban vagyok, de utánanéztem, hogy a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló EU rendelkezés [5] alapján a HKT (Hagyományos Különleges Termék), OEM (Oltalam alatt álló eredetmegjelölés), és OFJ (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés) jelöléssel bejegyzett EU termékek összesített listáján szereplő magyar termékeknek [6]. Mit gondolnak, mennyi ilyen terméket találni összesen? Hozzáadva a számhoz azokat a termékeket is, melyek benyújtásra igen, de elbírálásra még nem kerültek?

A válasz, 13.

Fájóan kevés, ha számba vesszük értékeinket. Összehasonlításként Olaszország 272, a környező országok közül Lengyelország 37, Csehország 35, Szlovákia 14 ilyen termékkel bír. Hosszan tudnánk mindannyian sorolni, hogy mit hiányolunk az alábbi listáról.


No, de örüljünk a szegedi paprikának, ami a listán szerepel és a jó termésnek. Becsüljük meg. 

A boltban, a hazait keresve örömmel nyúlunk a szegedi paprika felé. Szakmai ártalom, hogy a címkézést mindig megnézem. Most sietünk. Otthon a konyhában, azért vetünk rá egy pillantást. Nem Szegedi paprika, hanem Szegedi paprika Zrt. szerepel a nemzeti színekben pompázó pecséten. Legyünk csak óvatosak! Megfordítjuk, és már látjuk is. Termőhely: Spanyolország, Szerbia, Magyarország. Korrektül feltüntetve. Szomorú félmosollyal rázzuk a fejünket.

 

 

[1]http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=398585

[2]http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/kultura/osszel-kerul-az-orszaggyules-ele-a-hungarikum-torveny.html

[3]http://www.hirado.hu/Hirek/2011/05/16/09/Lezsak_oszre_meglesz_a_hungarikum_torveny.aspx

[4]http://www.m70.hu/cache/cikk/hungarikum_torveny2011/hungarikum_torveny.pdf

[5]http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:093:0012:0025:HU:PDF

[6]http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html