HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.18. 09:45 antitézis

Az Energia

Címkék: energia fizika

Ez a bejegyzés segít eligazodni, hogy mit is értünk energia alatt, és ez hogyan függ össze a táplálkozással, az életfolyamatainkkal, és ami a legtöbbeket érdekel: a súlyunkkal! 

Az energia szót mindenki ismeri, pozitív képeket társítunk hozzá, talán ezért annyira népszerű palimadárfogó a kuruzslók, mágusok, sarlatánok és a szomszédasszony eszköztárában is. Ezek az emberek általában úgy használják, hogy fogalmuk sincsen az energia jelentéséről, tartalmáról, talán éppen ezért alkalmazzák sokszor helytelenül. Ám ez nem zavarja őket, hiszen az esetek többségében az sincsen tisztában vele, akinek előadják az elméleteiket a bioenergiáról, pénzenergiáról, energizálásról, jóenergiáról, rosszenergiáról, életenergiáról és így tovább.

 

Miért csak a TV-n keresztül árulják? Nekem a boltban kéne, és nem otthon ülve! :)

 

 

 

Először is magyarázzuk meg, hogy mi az az energia! Egyszerű definíciója: munkavégző képesség [1]. Pontosan meghatározott mértékegysége is van, a joule (ejtsd: zsúl) és a kalória. Ez a két mértékegység egymással kifejezhető, és 1 kalória 4,2 joule-lal egyenlő. A mértéküket pedig nagyon egyszerűen szabták meg: 1 kalória energia kell 1gramm víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő megemeléséhez.

Az energiának sok fajtája van, de például a pénzenergiát még nem tárta fel a tudomány. Véleményem szerint nem is fogja, mert nem valószínű, hogy létezik, de amint bizonyítják, én is fogok küldeni annak, aki felhív egy emeltdíjas telefonszámon! Mondjuk azzal vizet nem fog melegíteni, az biztos! 

Az energia különböző megjelenési formái át is alakulhatnak egymásba. Például a búza növény a fotoszintézis révén a Nap által kisugárzott fény energiáját eltárolja keményítő (egy szénhidrát) formájában, amit belesütnek a kenyérbe. Az általam elfogyasztott szelet kenyér kémiai energiájának köszönhetően munkával felemelhetek egy tárgyat, amelynek így a helyzeti energiája fog nőni. A folyamat során egy dolog biztos: nem keletkezett és nem semmisült meg energia! Az energia állandó! Csak átalakult egyik fajtájából egy másikba.

 

 

 Az élelmiszerekkel is a Nap energiáját vesszük magunkhoz!

 

 

 

Természetesen egyszerűbb lenne, ha rögtön a Nap energiáját tudnánk felhasználni arra, hogy a mozgásunk energiaigényét fedezzük. Sajnos azonban nincsen klorofill nevű pigmentünk [2], mint a növényeknek, amely színanyag be tudná fogni a napenergiát. Így a fényevéssel ne is próbálkozzunk! Maradjunk meg az általunk hasznosítható növényi és állati eredetű táplálékoknál! (A Nap energiáját közvetlenül, (a hőenergiát leszámítva) az állatok sem tudják hasznosítani, ők is csak a növényeket illetve egymást eszik meg.)

Minden életfolyamatunkhoz energiát igényelünk, amelyet az élelmiszerekből nyerünk [3]. Minden egyes szívdobbanás az energia mértékegységében kifejezve 1 joule energiát igényel. Az, hogy mennyi energiára van szükségünk jelentős mértékben függ attól, hogy kik és milyenek vagyunk, hogy mit csinálunk. Például ha csak ülünk-e a TV előtt, akkor kevesebb energiát igénylünk, mint ha sportolnánk. Ha csak nyugalomban fekszünk, akkor is dolgoznak a belső szerveink, akkor is kering a vér az ereinkben, és jár az agyunk, tehát energiára van szükségünk. Ezért a táplálékmegvonás egy bizonyos szinten túl egy idő után kóros elváltozásokhoz és halálhoz vezet. Ráadásul ételeink az energia mellett olyan anyagokat is tartalmaznak, amely szintén alapvető fontosságúak az (egészséges) élethez. Nélkülük nem működnének az életfolyamataink, és testünk nem tudná (újra)építeni magát. Ilyen tápanyagok például a fehérjék, a vitaminok, az esszenciális zsírsavak, élelmi rostok, ásványi anyagok. Amelyek szerepéről még részletesen fogunk beszélni a továbbiakban.

 

 

  A lustaság könnyen "felnyomhatja" a plusz kilókat!

 

  

 

 

Amennyiben a szervezetünk energiaigényét meghaladó energiatartalmú élelmiszereket fogyasztunk rendszeresen, abban az esetben testünk energiát fog raktározni, mégpedig zsír formájában. Ezért érdemes az ételadagokat az igényeinkhez szabnunk. Az viszont semmiféleképpen nem jó stratégia, hogy radikálisan csökkentjük az étkezések számát, az ételünk mennyiségét, vagy hogy egyszerre kezdünk fogyókúrába, és aktív sportolásba is. Így csak kiéheztetjük a szervezetünket. Ennek valószínűleg több kára lesz, mint haszna! Kis lépésekben szabad változtatni. Ha fogyni szeretnénk, akkor se a gyors eredményre, hanem fokozatos és tartós életmódváltásra rendezkedjünk be. A sportoláshoz is folyamatosan szoktassuk hozzá magunkat. Illetve az étkezések során elfogyasztott táplálék mennyiségét is fokozatosan csökkentsük, de étkezést -főleg a reggelit- ne hagyjunk ki!  

Bizonyára sokan kételkednek szavaimban, hiszen hallottak olyanokról, akik csak gyümölcsleveket illetve csak teákat fogyasztanak, és mégis jól vannak... Nos aki átmenetileg él ilyen diétán, az jelentős részben a testében tartalékolt tápanyagokat hasznosítja ilyenkor, amivel köztudottan akár hetekig el lehet „éldegélni”. Ráadásul a gyümölcslevek és a tea is tartalmaz jelentős mennyiségben szénhidrátokat, fehérjéket, és olajokat is (olajokból a tea már kevesebbet). A teljes élelemmegvonással főleg indiai jógik kísérleteznek, de eddig minden ilyen próbálkozás szemfényvesztésnek bizonyult, vagy erősen megkérdőjelezhető [4]. A tudomány mai állása szerint (allergia és túlérzékenység esetén kívül) más esetben nincsen semmilyen haszna annak, ha teljes vagy túlzott mértékben lemondunk bármilyen fontos tápanyagról, legyen az zsír, szénhidrát, fehérje, vitamin, stb.

 

Felhasznált Irodalom:

[1] P.W. Atkins – Fizikai Kémia I., Nemzeti Tankönyv Kiadó 2002 (az Atkins-diétához nincs köze, ő R.C. Atkins =) )

[2] Hutchinson Kémia Diákenciklopédia – Kossuth Kiadó 1997

[3] SH Atlasz- Élettan – Springer Hungarica 1996

[4] http://szkeptikus.blog.hu/2010/06/02/az_ember_aki_rosszul_hall_istennot_lat_keveset_beszel_es_lehet_hogy_nem_is_eszik