HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.11. 20:30 antitézis

Nádcukor vagy Répacukor?


 Sokszor találkozunk olyan állításokkal, amelyekkel kijelentői bebizonyítják, hogy képesek vérre menő vitákba is bonyolódni megfelelő háttértudás nélkül, csupán az elképzelésük, a hitük terjesztése érdekében. Sokszor találkozom olyan kérdésekkel, amelyek komoly fejtörést okoznak egyeseknek, annak ellenére, hogy a megoldásért elég lenne a középiskolás kémia/biológia könyvek után nyúlniuk. A nádcukor körül jó példákat találunk ezekre!

 Bevallom, hogy nagyon könnyen felejtem el azokat az információkat, amiket nem használok fel rendszeresen. Éppen ezért soha nem szégyellem levenni a polcról a könyveimet, vagy visszalapozni a jegyzeteimet. Márpedig ha valaki megnézi a középiskolás kémia könyvét [1], akkor láthatja, hogy a nádcukor és a répacukor az ugyanannak a molekulának a hétköznapi neve, mégpedig a szacharózé.

 

Valahogy így nézne ki a középiskolás füzetemben:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ez a vegyület megtalálható szinte minden gyümölcsben, legnagyobb mennyiségben pedig a cukorrépa és a cukornád tartalmazza. Így ezekből a leggazdaságosabb előállítani. Kezdetben a cukornádat használták, ám ez Európának csak bizonyos déli területein termelhető, kisebb mennyiségben. Kétszáz évvel ezelőtt a cukornád gyarmatokról történő szállításának nehézségei, valamint a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy Európában a cukorrépa kerüljön előtérbe, mint a cukorgyárak alapanyaga. [2] Ezzel nem is volt probléma a közelmúltig.

 Az utóbbi két évtizedben az „egészséges” bár inkább csak a „trendi” táplálkozáshívőknek köszönhetően a nádcukor, és annak is a kevésbé megtisztított barna színű változatai jelentek meg ismét a piacon. Először a belvárosi teázókban, a bioboltokban, majd az élelmiszerüzletekben, végül az otthonokban is. A háziasszonyok egy része pedig azóta is egymást győzködi, hogy igaz hogy kicsit drágábban adják (mondjuk a duplájáért) de mennyivel egészségesebb a nádcukor, mint az a „fehér méreg” (fehér cukor, vagy répacukor), és hogy ők bizony kevésbé is híznak tőle. Pedig ez sajnos nagy butaság, hiszen ez a két anyag ugyanaz, csak legfeljebb a nádból származó cukrot a gyárban nem tisztították meg annyira (98,8% tisztaságúra), hogy fehér kristálycukrot kapjanak. [3] Az a kevéske plusz növényi alkotó, amit nem vontak ki belőle, az felel a barnás színéért és az aromájáért. Természetesen akár teljesen meg lehet tisztítani a nádcukrot is!

 Egy friss hír járta be a sajtót a napokban arról, hogy az utolsó magyarországi cukorgyár milyen „csúnya”, mert magyar cukorrépa helyett brazil nádcukrot vásárolt. [4]  Amit feldolgoz, és ez kerül majd fehér kristálycukorként a hazai boltokba. Hoppá! Tehát a nádcukorból lehet csinálni „fehér halált”, mikre nem képes ez az „ördögi tudomány”!? A cukorgyár védelmében megjegyezném, hogy a magyar cukorrépa csak ősszel, minimum egy hónap múlva lesz betakarítható a földekről, a cukorgyárnak pedig most van szüksége alapanyagra, és ki is jelentette, hogy csak átmeneti megoldásról van szó. [5] Ráadásul a magyar cukorrépából előállított répacukor helyett már eddig is széleskörű divat volt nádcukrot tenni a kávékába, teácskába… csak azt eddig nem itthon csomagolták! Záró gondolatként ne feledkezzünk meg arról, hogy a környezet megóvása érdekében nyilván szerencsésebb az országon belül termelt termékeket vásárolni, mint a Föld másik feléről idehajózottat. Arról nem is beszélve, hogy néha hallani ezt-azt a cukornádültetvények terjedése miatt a földjeikről elkergetett indiánokról is…

 

[1] Dr Pfeffer Ádám – Kémia II. osztály, Nemzeti Tankönyv Kiadó 1998

[2] Cukoripari Egyesülés honlapja - http://www.cie.hu/

[3] Élelmiszer-Kémia, Szerkesztette: Hajós Györgyi, Akadémia Kiadó 2008

[4] Magyar Nemzet Online http://mno.hu/portal/801363?searchtext=cukor

[5]NépszabadságOnline

http://nol.hu/gazdasag/a_brazil_sem_lesz_olcsobb_a_hazai_cukornal

[6]http://tudatosvasarlo.hu/cikk/budapesten-jartak-foldjukert-kuzdo-braziliai-indianok?theme=at_panels_everywhere