HTML

Ép és Tudatos

Tudatos, egészséges életvitel a gondolkodó embereknek: racionálisan, tudományos alapokra építve. Ne hagyd magad átverni, tájékozódj hiteles forrásból!

Tudatos, egészséges életvitel - tudományos szemmel!

2011.09.11. 20:32 antitézis

Én a lombikban

Címkék: placebo

 

Sok kísérletet végeztem már, de eddig még nem túl gyakran fordult elő velem, hogy én magam kerültem a lombikba, vagy ha úgy tetszik, a mikroszkóp alá. Izgalmas érzés, és az a legjobb, hogy én magam is új megfigyelésekkel, gondolatokkal gazdagodtam.

Érdekes kísérlet részese lehettem a mai nap folyamán. Senki ne gondoljon rosszra, önként és dalolva vállaltam (szó szerint, mivel közben az egyik zenecsatorna néhány zeneszámát dúdoltam), hogy hozzájárulok a tudomány fejlődéséhez. A kísérlet helyszíne az étkezőnk volt, kibertérbeli helyszíne pedig az Index.hu híroldal, amely az ELTE egy kutatócsoportja által összeállított kérdőívet osztott meg velünk [1].  

 

A kérdőívet két részre tagolnám. Először csupán néhány állításról kellett eldöntenem, hogy igaznak tartom-e azokat magamra, vagy sem. A válaszokból az értékelők szerintem arra tudnak majd következtetni, hogy a válaszadó mennyire optimista, mennyire társaságkedvelő, mennyire fontosak számára a szociális kapcsolatok, mennyire stabil érzelmileg, mennyire figyel a testére és hogy hogyan viszonyul a természetgyógyászathoz.

 

Ennél, az általam legutóbb említett témakörre vonatkozó kérdéseknél már kicsit gondban voltam. Ugyanis senki nem definiálta itt a természetgyógyászatot! Vajon csak azok a természetes eljárások, gyógynövények tartoznak ide, amelyekről bizonyítható, hogy működnek és ennél fogva az orvostudomány is alkalmazza azokat? Vagy csak azokról a kuruzslókról és csodakészítményekről van szó, amelyek hatását igazolni nem lehet, és az orvostudomány nem fogadja be? Kénytelen voltam ez utóbbira gondolni, hiszen sajnos a természetgyógyászat ma főképp ebből áll, mágiából és babonából.

Azokra a hatóanyagokra amelyeknek bizonyíthatóan kedvező hatása van az egészségre, villámgyorsan lecsapnak a gyógyszergyárak. Hiszen bolondok lennének milliárd dollárokat költeni gyógyszerfejlesztésekre, ha elég kivonni egy növényből azt a bizonyos molekulát.

 
Miután végeztem ezekkel a bevezető kérdésekkel, a kérdőív második részében rögtön bele is kerültem a mélyvízbe! Egy rövid történetet ismerhettem meg egy betegről, akinek úgy alakultak ki deréktáji fájdalmai, hogy az orvosa a teljes körű kivizsgálás ellenére sem talált szervi elváltozást. Ezért hatóanyag nélküli (ún. placebo) tablettát írt fel neki, amely „hatására” végül elmúltak a panaszok, megszűnt a fájdalom. Persze a korrektség kedvéért az orvos utólag tájékoztatta a beteget, hogy a gyógyszere „üres” volt.

 Ez a kis történet egyáltalán nem egydülálló! Legalábbis odáig mindennapos, hogy egyes orvosok hatóanyag nélküli készítményeket „írnak fel” a betegeiknek! Ezeket a készítményeket hívják homeopátiás szereknek! (Bizony ám! [2]) Az már szinte soha nem következik be, hogy az orvos utólag, a panaszok elmúltával bevallja: a beszedett tablettákban cukron és vízen kívül nem volt semmi más! A teljes körű kivizsgálást pedig inkább ne is próbáljuk meg számon kérni, mert sokszor már annak is örülhetünk, ha az orvos ránk néz vizsgálat közben. Sajnos sokakat ez utóbbi tapasztalat visz rá arra, hogy vagy hálapénzt fizessenek a nagyobb figyelemért, esetleg drága magánrendeléseken vizsgáltassák magukat, vagy akár arra, hogy sarlatánokhoz járjanak, hiszen ott jobban érzik a páciensek, hogy törődnek velük.     

 A kérdőívbeli történet olvasása közben számtalan kérdés merült fel bennem! A teljes körű kivizsgálás vajon elég alapos volt-e? Valóban a legmodernebb műszerekkel, az orvostudomány mai állása szerinti legszéleskörűbb kivizsgálásban volt-e része a betegnek, vagy csupán az elérhető legteljeskörűbben? Feltételezem, hogy az elérhető mást jelent Svájcban és mást egy „fejlődő” országban. Vajon kitartó fejlesztésekkel nem juthat el az orvostudomány oda, hogy valóban megbízható módszerekkel kezelje azt a fájdalmat kiváltó okot? Beérhetjük azzal, hogy „kicselezzük” a fájdalmat?  Valóban meg is szűnt a fájdalmat kiváltó ok, vagy csak fedésbe került, és később nagyobb problémát fog okozni? Nem segített volna a betegen semmilyen bevált, igazolt kezelés, mint például a stresszkezelés, pszichológus, gyógymasszázs, relaxáció, sport, székcsere, stb.? 

A tablettát beszállító gyártót mi alapján választotta ki a társadalombiztosító vagy az orvos? Hiszen a semmiből senki nem tud jobbat vagy olcsóbbat gyártani. A beteggel vajon extra profitot is fizettettek? Ha a boltban kapható cukorka árát kérnék el tőle a patikában, akkor rögtön gyanút fogna, ugyanis 5-10 forintos gyógyszer nem képzelhető el könnyen! A „gyógyszer” dobozára milyen hatóanyagot írtak fel, semmit? Az „ürességét” esetleg elfedik egy kis hókuszpókolással, mint ahogyan azt a homeopátiás készítmények esetében teszik? Ahol eddig be nem bizonyított képtelen elméletekkel magyarázzák meg, hogy például minél kevesebb a hatóanyag, annál erősebb a szer hatása, valamint hogy a víz emlékszik a vele kapcsolatba került információkra [3]. Én személy szerint nagyon remélem, hogy ez utóbbi elmélet bebizonyosodik! Így a jövőben tanulás helyett elég meginnom azt a vizet, amibe a könyveimet beáztattam, és meghókuszpókoltam.

 

A látszólagosnál tehát sokkal bonyolultabb és összetettebb kérdésekre kellett választ adnom a kísérlet során! Csak remélni tudom, hogy a sokunk által kitöltött kérdőív összesített végeredménye nem segíti az „alternatív”, tehát nem igazolt gyógyászat társadalmi elfogadottságát!

 Természetesen a semmit tartalmazó készítmény engedélyezését, és derékfájásra történő felírását azonnal támogatni fogom! Miután sikerült feltárni a semmi hatásmechanizmusát, és sikerül gyógyszerkísérletekkel bizonyítani, hogy hatása megbízhatóan túlszárnyalja a placebo készítményekét! Továbbá ugyanez igaz az összes alternatív gyógykezelésre is, legyen szó bármiről, szelleműzésről, energiaátadásról, biorezonanciáról, virágcseppekről, és így tovább![1] http://index.hu/tudomany/2011/08/16/hisz-e_on_a_hitben/

[2] http://szkeptikus.blog.hu/2011/02/02/10_23_homeopatia_nincs_benne_semmi

[3] http://hu.wikipedia.org/wiki/Homeop%C3%A1tia